Υπάρχουν τροφές που η κατανάλωσή τους συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δεν είναι λίγες φυσικά. Είναι πολλές και ανήκουν σε διάφορες ποικιλίες. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι μόνο η συστηματική και συνεπής κατανάλωσή τους προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία μας. Γι’ αυτό είναι καλό τις τροφές (ή άλλα, όπως τα βότανα), να μάθουμε να τα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας, για να παίρνουμε ό,τι καλύτερο από αυτές.
Ας δούμε λοιπόν τις τροφές-ασπίδα για τον οργανισμό μας.
1. Εσπεριδοειδή
Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στους φρεσκοστιμένους χυμούς ιδιαίτερα στην περίοδο της ανάρρωσης από κάποιο κρυολόγημα ή ίωση. Η γενική μας αίσθηση είναι ότι οι βιταμίνες που περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και είναι σωστό. Η βιταμίνη C ειδικότερα βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν κλειδί για την άμυνα του οργανισμού.
Ποια φρούτα μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;
- πορτοκάλια
- γκρέιπφρουτ
- μανταρίνια
- λεμόνια
Συμβουλή: Επειδή το σώμα μας ούτε παράγει ούτε έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει αυτή τις βιταμίνες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα από αυτή την ποικιλία.
2. Κόκκινες πιπεριές
Τα εσπεριδοειδή είναι όπως είπαμε απαραίτητα, όμως υπάρχουν άλλες τροφές που είναι ακόμα πιο πλούσιες σε βιταμίνη C, έχουν όμως την πρακτική δυσκολία ότι δύσκολα τα εντάσσουμε στην καθημερινή μας δίαιτα το ίδιο εύκολα. Μιλάμε για τις κόκκινες πιπεριές, οι οποίες περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης από τα εσπεριδοειδή, ενώ είναι πλούσιες και σε β-καροτίνη. Η β-καροτίνη βοηθάει στην υγεία του δέρματος και των ματιών μας.
3. Μπρόκολο
Ας περάσουμε στα λαχανικά. Από εκείνα που ξεχωρίζουν σ’ αυτήν την κατηγορία είναι το μπρόκολο. Πρόκειται για έναν ‘δυναμίτη’ βιταμινών και ιχνοστοιχείων! Περιλαμβάνει βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι εν ολίγοις ένα από τα πιο ενισχυμένα λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας.
Συμβουλή: Πλύντε το καλά και μαγειρέψτε το όσο λιγότερο γίνεται - έως και καθόλου – ώστε να κρατήσετε αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά.
4. Σκόρδο
Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Προσθέτει ένα υπέροχο άρωμα στα φαγητά μας, αλλά είναι επιπλέον ένα must-have για την υγεία μας. Πολλοί και διάφοροι πολιτισμοί είχαν αντιληφθεί εδώ και αιώνες τις θρεπτικές του ιδιότητες. Το σκόρδο μπορεί και ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει την ιδιότητα να καθυστερεί τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, C και συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Κι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ιδιότητές του… γι’ αυτό μη διστάζετε να το χρησιμοποιείτε όπου μπορείτε.
Συμβουλή: Εάν σας προκαλεί δυσπεψία ή θέλετε οπωσδήποτε να αποφύγετε το δυνατό του άρωμα, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φύτρα του σκόρδου που βρίσκεται στο εσωτερικό του, ως ξεχωριστός μίσχος.
5. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μία ακόμα επιλογή που μπορούμε να στραφούμε, ιδιαίτερα μετά από ένα κρυολόγημα. Βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών γενικά και στον ξηρό λαιμό ειδικότερα. Έχει επίσης αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της ναυτίας.
Η ρίζα αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση χρόνιων πόνων, ενώ διαθέτει επίσης την ιδιότητα μείωσης της χοληστερόλης, σύμφωνα με συγκεκριμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς.
6. Σπανάκι
Το σπανάκι βρίσκεται στη λίστα μας όχι μόνο για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά διότι έχει δυνατές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιλαμβάνει επίσης β-καροτίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στη μάχη του κατά των βακτηρίων και των ιών.
Όπως και το μπρόκολο, έτσι και το σπανάκι είναι καλύτερο και πιο πολύτιμο για τον οργανισμό μας να καταναλώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένο. Σημειώστε ωστόσο ότι το ελαφρύ μαγείρεμα βελτιώνει την βιταμίνη Α και επιτρέπει σε άλλα συστατικά να απελευθερώνονται από το οξαλικό οξύ.
7. Γιαούρτι
Το παραδοσιακό γιαούρτι του τόπου μας κι εκείνα γενικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες ‘φιλικών’ βακτηρίων (Lactobacillus Bulgarius και Streptococcus Thermophilus) ή αλλιώς προβιοτικά. Τα βακτήρια αυτά ενισχύουν συνολικά την άμυνα του οργανισμού και την καλή υγεία του εντέρου, ενώ μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος.
Τα γιαούρτια αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β12) οι οποίες βοηθούν επιπρόσθετα στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
8. Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Ε έρχεται συνήθως δεύτερη στην προσοχή μας όταν πρόκειται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Όμως πρόκειται για βιταμίνη-κλειδί για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, το οποίο σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι ξηροί καρποί – και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και υγιεί λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά μία ιδιαίτερα καλή πηγή της βιταμίνης.
Συμβουλή: Μισή κούπα αμύγδαλα την ημέρα περιλαμβάνει σχεδόν το 100% της απαιτούμενης βιταμίνης Ε.
9. Παπάγια
Σε μία μόνο παπάγια θα βρούμε περισσότερο από το 200% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C. Διαθέτει επίσης ένζυμα με αντιφλεγμονώδη δράση, κάλιο, Β βιταμίνες και φολικό οξύ που συνολικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.
10. Πράσινο τσάι
Και το μαύρο και το πράσινο τσάι χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Εκεί όμως που πραγματικά υπερτερεί το πράσινο τσάι είναι στα επίπεδα
μίας πολυφαινόλης με το καθόλου κολακευτικό όνομα epigallocatechin-3-gallate (EGCG), η οποία όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Και όχι μόνο. Η δράση της βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.
Το πράσινο τσάι αποτελεί επίσης μία καλή πηγή αμινοξέων τα οποία ενισχύουν κι αυτά το ανοσοποιητικό μας.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology