5 συμβουλές για να βελτιώσετε τα πρωινά της Δευτέρας

5 συμβουλές για να βελτιώσετε τα πρωινά της Δευτέρας

Είναι κλασσικό και προσφιλές στους περισσότερους από εμάς εκείνο το συναίσθημα της άρνησης όταν ξημερώνει Δευτέρα. Δεν είναι σίγουρα τυχαία η έκφραση της ‘τσαγκαροδευτέρας’, που δηλώνει αυτή τη δυσκολία να ξαναμπείς στη ρουτίνα της εβδομάδας – και της δουλειάς – μετά το σαββατοκύριακο.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ανθρώπων που ανυπομονούν να έρθει η μέρα αυτή για να ξεφύγουν από τις πολλές υποχρεώσεις του σπιτιού ή γενικότερα από μία πιεστική κατάσταση που μπορεί να βιώνουν. Εκεί η δουλειά αποτελεί ένα σίγουρο καταφύγιο οπότε, για τους δικούς τους λόγους, οι άνθρωποι αυτοί ξεκινάνε τη βδομάδα τους με άλλη ψυχολογία.

 

Τι γίνεται όμως όταν η δουλειά αποτελεί μία δύσκολη ρουτίνα και η Δευτέρα συνοδεύεται από πολλές πολλές υποχρεώσεις που δε φέραμε σε πέρας την προηγούμενη εβδομάδα; Ας δούμε 5 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τη θετική ψυχολογία που μας λείπει.

 

Καλό είναι να γνωρίζουμε όμως ότι κορμός αυτών των προτάσεων είναι η αυτογνωσία. Η δυνατότητα δηλαδή να μπορούμε να εντοπίσουμε πότε, υπό ποιες περιστάσεις και γιατί μας χαλάει η διάθεση ή τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά ή καλύτερα. Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα μπορεί να αποτελέσουν το ‘κλειδί’ για τον καθέναν και την καθεμία ξεχωριστά, αφού σ’ έναν βαθμό είναι υποκειμενικό τι νιώθουμε.

 

1. Αποφύγετε τα δύσκολα ‘με το καλημέρα’.

Υπάρχει κάτι το οποίο δυσκολεύεστε ή σας είναι τρομερά ανιαρό να κάνετε; Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και βάλτε αυτήν την υποχρέωση στο πρόγραμμά σας για τη στιγμή που νιώθετε πιο άνετοι και προσαρμοσμένοι στο χώρο και τη δουλειά. Για κάποιους η στιγμή αυτή μπορεί να είναι μετά το πρώτο διάλειμμα της ημέρας ή μετά το μεσημεριανό γεύμα ή αφού πιούνε τον πρωινό τους καφέ. Δείτε τι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας και στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων σας και ρυθμίστε το!

 

2. Προγραμματίστε κάτι ευχάριστο για μετά τη δουλειά.

Η κεντρική ιδέα εδώ είναι απλή. Εάν έχετε κανονίσει κάτι που σας ευχαριστεί για μετά τη δουλειά, τότε η μέρα μπορεί να περάσει σίγουρα πιο ευχάριστα, αλλά και το πρωινό σας ξύπνημα να σας βρει γενικά με άλλη ψυχολογία. Ένας καφές με έναν φίλο, μία θεατρική παράσταση ή γενικά μία βόλτα με ένα αγαπημένο πρόσωπο σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον δίνει άλλη χάρη στις Δευτέρες μας. Εάν μάλιστα το πρόγραμμα και οι ρυθμοί σας το επιτρέπουν, συστηματοποιήστε αυτού του τύπου τις συναντήσεις με ανθρώπους που επιθυμείτε και θα διαπιστώσετε ότι αυτό σας ωφελεί με πολλούς τρόπους.

 

3. Θέστε τις δικές σας προτεραιότητες.

Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με τη φύση της δουλειάς στην οποία βρίσκεστε. Με το βαθμό ελαστικότητας του προγράμματος και των άμεσων ή έμμεσων προτεραιοτήτων. Τι εννοούμε ακριβώς; Εάν έχετε τη δυνατότητα να θέσετε οι ίδιοι τις προτεραιότητες της εργασίας σας τότε κάντε το. Εφόσον είστε συνεπής στο αποτέλεσμα ή δεν επιβαρύνετε άλλους με τις δικές σας υποχρεώσεις τότε βρείτε τη σειρά και το σχεδιασμό που εξυπηρετεί εσάς καλύτερα. Έτσι, καμία μέρα της εβδομάδας, πόσο μάλλον οι Δευτέρας, δε θα κυλάνε αργά και βασανιστικά.

 

4. Αξιοποιήστε την καλή πνευματική κατάσταση του πρωινού.

Πολλές έρευνες κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι τα πρωινά ο εγκέφαλός μας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση σε σχέση με οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εάν λοιπόν ανήκετε σ’ αυτούς που νιώθουν αυτήν την πρωινή διαύγεια, τότε επωφεληθείτε απ’ αυτήν. Μην εκλάβετε αυτήν τη συμβουλή ως αντίφαση μ’ αυτά που προτείνουμε παραπάνω. Θα ήταν λάθος, καθώς τονίσαμε και εισαγωγικά ότι το τι μας ταιριάζει είναι και υποκειμενικό. Εάν λοιπόν είστε αυτό που στην

καθομιλουμένη λέμε ‘πρωινός τύπος’ τότε προσαρμόστε το πρόγραμμα και τις εργασίες σας σ’ αυτή σας τη δυνατότητα.

 

5. Εργασιακό περιβάλλον.

Στο κομμάτι αυτό εντάσσονται πολλά θέματα στην πραγματικότητα. Εμείς όμως θα δώσουμε μία μικρή συμβουλή για τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους. Πολλές φορές – σίγουρα όχι όλες – οι σχέσεις μας με τους συναδέλφους μας εξαρτάται από εμάς. Δεδομένου ότι βρίσκεστε σε ένα κάπως υγιές περιβάλλον, που σας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξετε δεσμούς μεταξύ σας, μικρά θέματα που μπορεί όλους, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, να σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε. Για παράδειγμα, οι ταινίες ή οι σειρές, το θέατρο, η μουσική ή κάποιο βιβλίο θα μπορούσαν ν’ αποτελούν έναν τέτοιο κρίκο επικοινωνίας, με τη συζήτηση γύρω απ’ αυτά να βοηθάει ώστε το κλίμα να γίνεται πιο ελαφρύ και φιλικό, για να νιώθετε ευχάριστα και άνετα στην εργασία σας.

 

Οι συζητήσεις και γύρω από τα ουσιώδη προβλήματα ωστόσο που μπορεί να αντιμετωπίζετε στο εργασιακό περιβάλλον ή σε προσωπικό επίπεδο είναι καλό να συζητιούνται, ιδιαίτερα με πρόσωπα που θεωρείτε άξια εμπιστοσύνης, κι αυτό για να μην ξεχνάμε ότι σημαντικές σχέσεις που χτίζονται στη ζωή μας, πολύ πιθανόν να προκύψουν από το εργασιακό μας περιβάλλον.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!