8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

8 απαντήσεις για την προστασία του δέρματός μας από τον ήλιο

Μπορεί ο ήλιος να μην το έχει πάρει απόφαση ακόμα να έρθει, και να μείνει, παρόλα αυτά χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για να προστατευτούμε από το επικίνδυνο μέρος της ακτινοβολίας του. Ζούμε εξάλλου σε μία χώρα που φιγουράρει σε υψηλές θέσεις στη λίστα με τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, οπότε χρωστάμε στο δέρμα μας μία διαρκή φροντίδα.

Ας πάρουμε από τον ήλιο όλα τα ευεργετικά του στοιχεία κι ας κρατήσουμε μακριά το βλαβερό του κομμάτι. Για να θυμηθούμε λοιπόν τι μέτρα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να παίρνουμε, παραθέτουμε μία λίστα με 8 τέτοιες προτάσεις (ή συστάσεις).

 

 1. Ο ήλιος της άνοιξης απαιτεί προστασία;

Το ερώτημα στην πραγματικότητα θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί ολόκληρο άρθρο. Εδώ ωστόσο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όλες τις βασικές πληροφορίες, για να θυμάστε αυτά που πρέπει.

Την άνοιξη το δέρμα μας δεν είναι προετοιμασμένο για την αιφνίδια κι απότομη έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία. Ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελείται από την UVB, η οποία ευθύνεται κυρίως για την καρκινογένεση, τη UVA που έχει συνδεθεί με τη φωτογήρανση, και τη UVC, που απορροφάται από το όζον.

Τι συμβαίνει με την απότομη έκθεσή μας στον ήλιο λοιπόν; Αυτό που μπορεί να συμβεί λέγεται φωτοδερματίτιδα και παρουσιάζεται ως πολύμορφο εξάνθημα, με έντονο κνησμό. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει υποφέρει μία φορά από τέτοια συμπτώματα, αποκτά ευαισθησία και η προστασία κατά τις πρώτες εκθέσεις στον ήλιο κρίνεται απολύτως αναγκαία.

 

 

 2. Με τι κριτήρια επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό;

  • Αρχικά, πρέπει να διαθέτει υψηλό δείκτη SPF, που αφορά στην προστασία από την Β ακτινοβολία. Για την ακτινοβολία Α, αν και δεν εγγράφεται αντίστοιχος δείκτης, πρέπει να αναφέρεται υψηλή προστασία και γι’ αυτήν.

  • Μας ενδιαφέρει επίσης να διαθέτει φωτοσταθερότητα, δηλαδή να μην αλλοιώνεται η σύνθεσή του κατά την επίδραση της ακτινοβολίας με τα αντηλιακά του φίλτρα.

  • Για το πρόσωπο προτιμάτε oil-free συνθέσεις ώστε να ‘αναπνέει’ το δέρμα και να μη δημιουργείται ακμή στο δέρμα.

  • Το κατάλληλο αντιηλιακό θα πρέπει επίσης να είναι αδιάβροχο, ώστε να σας προσφέρει την κατάλληλη προστασία στο κολύμπι ή κατά την εφίδρωση.

 

3. Πώς χρησιμοποιώ σωστά το αντηλιακό;

Ας ξεκινήσουμε από το ότι το αντηλιακό πρέπει να το έχετε εύκαιρο κάθε φορά που βγαίνετε. Να υπάρχει δηλαδή πάντα στην τσάντα σας. Όσον αφορά την ποσότητα που χρησιμοποιούμε, εκτιμάται ότι η μέση χρήση είναι μικρότερη από την απαραίτητη. Έτσι, η στρώση προστασίας στο δέρμα μας είναι λεπτότερη και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Χρησιμοποιώντας δηλαδή ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30, στην πραγματικότητα απολαμβάνεις προστασία 10 ή 15 SPF. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Η πιο βολική είναι να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με δείκτη SPF 50, ειδικά το καλοκαίρι. Εναλλακτικά, εάν έχετε ήδη αγοράσει αντηλιακό με SPF 30, τότε φροντίστε μία παχύτερη στρώση κρέμας στο δέρμα σας.

 

4. Εκτός από το αντηλιακό, ποιος άλλος τρόπος προστασίας υπάρχει;

Είπαμε ότι η αντηλιακή κρέμα είναι στα must της τσάντα σας, αλλά σίγουρα δε φτάνει. Έχει ειπωθεί και γραφτεί εκατοντάδες φορές ότι το καπέλο είναι το ίδιο απαραίτητο. Όμως, χάριν της εικόνας θυσιάζουμε συνήθως την προστασία μας. Το καπέλο είναι σίγουρο ότι παρέχει προστασία από τον ήλιο, αλλά αποτελεί και μία ιδιαίτερη πινελιά στο στυλ μιας γυναίκας. Βρείτε το κατάλληλο και βγείτε στον δρόμο ή στην παραλία σωστά εξοπλισμένη και κομψή.

 

 

 

5. Είναι τα γυαλιά ηλίου απαραίτητα;

Τα γυαλιά ηλίου είναι από τα πολυτιμότερα πράγματα για την προστασία των ματιών μας, αλλά τυγχάνουν συνήθως κακής μεταχείρισης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται γρατζουνιές στην επιφάνειά τους, από όπου και εν τέλει περνούν οι ακτίνες UV. Οι ειδικοί προτείνουν τα ταλαιπωρημένα γυαλιά να αποσύρονται, καθώς και να αλλάζουμε γυαλιά κάθε δύο χρόνια. Φροντίστε επίσης να τα κρατάτε στην ειδική θήκη μέσα στην οποία τα αγοράζετε.

 

6. Αντηλιακό σε ολόκληρο το πρόσωπο ή τοπικά;

Για κάποιους θεωρείται αυτονόητο ότι εφαρμόζουμε την κρέμα σε ολόκληρο το πρόσωπο, αλλά σίγουρα όχι για όλους. Έχει παρατηρηθεί ο σχηματισμός μελανωμάτων στην περιοχή των φρυδιών ή στη γραμμή των μαλλιών, όπου δύσκολα φτάνει το αντηλιακό. Ωστόσο, δεν παύουν να χρειάζονται προστασία κι αυτές οι περιοχές.

 

7. Προστασία μόνο στην παραλία;

Λανθασμένα, ορισμένοι από εμάς λαμβάνουμε τα μέτρα μας κυρίως όταν ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε στην παραλία ή στις διακοπές μας. Κι ας το ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Το καλοκαίρι και η ηλιοφάνεια απαιτούν αντηλιακό, είτε βρίσκεστε στο δρόμο για τη δουλειά, είτε για ψώνια, είτε για καφέ σε μία πλατεία.

 

 

8. Αρκεί η ομπρέλα στην παραλία;

Η σκιά της ομπρέλας ή ενός δέντρου είναι σαφώς καλύτερη από το να εκτίθεστε απευθείας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όμως σίγουρα από μόνη της η προστασία αυτή δεν αρκεί. Το αντιηλιακό είναι πάντα απαραίτητο και συνίσταται να το εφαρμόζουμε μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, για καλύτερα αποτελέσματα.

Λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη κι απολαύστε άφοβα τον ήλιο όλες τις εποχές!

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!