9 Συμβουλές για να μείνεις ψύχραιμος, όταν γύρω σου επικρατεί πανικός.

9 Συμβουλές για να μείνεις ψύχραιμος, όταν γύρω σου επικρατεί πανικός.

Η γενικότερη κατάσταση δείχνει – και είναι σε πολλές περιπτώσεις – κάπως πιεστική. Είτε γιατί καλούμαστε να βρούμε τα πατήματά μας σε πρωτόγνωρες συνθήκες, είτε γιατί οι υποχρεώσεις μας στην εργασία μας παραμένουν αυξημένες, σε ένα περιβάλλον εκτεθειμένο. Φυσικά,

η ανησυχία μας για τις γενικότερες εξελίξεις δεν είναι δύσκολο να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική μας ισορροπία.

 

Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν σε πιεστικές συνθήκες κατά ένα μεγάλο μέρος του εργασιακού τους βίου. Αποκτούν έτσι κάποιες ‘άμυνες’ οι οποίες, γιατί όχι, μπορεί να μας φανούν κι εμάς χρήσιμες στον έναν ή τον άλλο βαθμό.

 

Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται ως πυροσβέστες, πιλότοι ή έχουν στις πλάτες τους μεγάλες ευθύνες στα οικονομικά μίας επιχείρησης ή – για να το συνδέσουμε με το σήμερα – εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας! Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί λοιπόν; Καλούνται να έχουν καθαρό μυαλό και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις υπό πίεση. Να λοιπόν πώς τα καταφέρνουν:

 

1. Παραμένουν θετικοί.

Έχοντας μια αρνητική στάση μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, μπορεί να δημιουργήσετε μία χιονοστιβάδα αρνητικών συναισθημάτων που να σας οδηγήσουν σε έναν φαύλο συναισθηματικό κύκλο.

Κοιτάξτε τα εμπόδια ως ευκαιρίες για μάθηση και τις σκληρές αποστολές ως ευκαιρίες να δείξετε περισσότερο απ’ όλους στον εαυτό σας, τι είστε ικανοί να δημιουργείτε.

 

2. Αποφεύγουν την καφεΐνη.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν έχετε πολλά στο πιάτο σας είναι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στο σύστημά σας. Η καφεΐνη μόνο θα τονώσει περαιτέρω τις περιοχές του εγκεφάλου σας που σας προκαλούν να αισθανθείτε πιεσμένοι. Επιλέξτε το νερό. Αν χωρίς καφέ ‘δε λειτουργείτε’, εξετάστε το ενδεχόμενο να καταναλώνετε τη minimum ποσότητα που χρειάζεστε.

 

3. Κάνουν αστεία.

Εάν βρεθείτε ποτέ σε ένα κατάστρωμα αεροσκάφους, πιθανόν να ακούσετε τους πιλότους να πειράζουν ο έναν τον άλλον και να αστειεύονται γύρω από τον επικείμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μήπως δεν αισθάνονται φόβο; Όχι, είναι ότι το διαχειρίζονται με χιούμορ. Το γέλιο απελευθερώνει ορμόνες που σας χαλαρώνουν και σας επιτρέπουν να έχετε τον έλεγχο.

 

4. Προσδιορίζουν τον παράγοντα άγχους.

Η μηδενισμός αυτού ακριβώς που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα. Η ικανότητα αναγνώρισης του εχθρού σάς επιτρέπει να καταλάβετε ποιες είναι οι αδυναμίες σας και ποιες από τις δυνάμεις σας είναι πιθανό να σας είναι χρήσιμες σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση. Ακριβώς όπως με ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι, τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όταν τα καταλαβαίνετε πλήρως.

 

5. Αποσυμπιέζουν.

Παίρνοντας το χρόνο που χρειάζεστε να αποφύγετε μια κατάσταση και να χαλαρώσετε μπορεί να σας βοηθήσει να αναπροσανατολίσετε τις σκέψεις σας και να δείτε τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Κάντε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο ή παρακολουθήστε μια ταινία. Απλά κάντε κάτι για να ξεφύγετε από την κατάσταση που σας κάνει να δουλέψετε. Θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην επίλυση προβλημάτων μόλις αφιερώσετε χρόνο για να αναζωογονήσετε το μυαλό σας.

 

 

 

6. Κάνουν ένα σχέδιο.

Αφού καταλάβετε πλήρως με τι είστε αντιμέτωποι, μπορείτε να αναπτύξετε βήμα προς βήμα ένα σχέδιο για να φτάσετε στο στόχο σας. Μια επιτυχημένη τακτική είναι η επαναφορά στο στόχο σας. Προσδιορίστε κάθε βήμα με αυτό το κριτήριο για να έχετε καθαρές σκέψεις. Τίποτα δεν σας βοηθά να παραμείνετε ήρεμοι όπως ένας σαφές και καλός σχεδιασμός.

 

7. Χαλαρώνουν.

Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας! Αυτό θα σας οδηγούσε σε προβλήματα υγείας ίσως όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα. Σίγουρα όμως θα είστε λιγότερο αποτελεσματικοί, κάτι οποίο δε θέλουμε να συμβεί. Ένα κουρασμένο μυαλό που δεν είναι σε θέση να σκεφτεί καθαρά, είναι δύσκολο να μείνει σε ηρεμία, ειδικά όταν περνάτε μία ψυχική δοκιμασία.

 

8. Ζητούν βοήθεια.

Κανείς δεν είναι άτρωτος κι ακόμα περισσότερο είναι απολύτως ανθρώπινο να μάθουμε ζητάμε βοήθεια όταν πραγματικά τη χρειάζεστε. Επωφεληθείτε λοιπόν από τους ανθρώπους του δικτύου σας που έχουν δεξιότητες και γνώσεις που δεν έχετε. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είναι ευτυχείς να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Η αίσθηση ότι κάποιος σας στηρίζει, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνετε ήρεμοι.

 

9. Σωστή προετοιμασία.

Αυτό μπορεί να αφορά και τη νοητική προετοιμασία – σε επίπεδο εκπαίδευσης για παράδειγμα – αλλά την πρακτική. Για να καταστήσουμε εμείς οι ίδιοι μία κατάσταση λιγότερο στρεσογόνα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα κατάλληλα εφόδια. Η εμπειρία σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος οδηγός για να μπορούμε με ψυχραιμία και σύνεση να αντιμετωπίσουμε όποιες δυσκολίες.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

 

Ivancevich J, Matteson, et al, (2016), Worksite stress management interventions, American Psychological Association, https://psycnet.apa.org/record/1990-15951-001.

 

Vgontzas A. N., Kales A. (1999), Sleep and Its Disorders, Annual Reviews, https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.med.50.1.387.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!