Αιθέριο έλαιο ρίγανης: Φτιάξτε ένα φυσικό αντιβιοτικό

Αιθέριο έλαιο ρίγανης: Φτιάξτε ένα φυσικό αντιβιοτικό

Η ρίγανη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μαγειρικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Όμως, εκτός από την αποξηραμένη μορφή της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιθέριο έλαιο για καθαρά φαρμακευτικούς λόγους.

 

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό.

Η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς σκοπούς χιλιάδες χρόνια πριν από πολλούς λαούς, ανάμεσα τους οι αρχαίοι Έλληνες. Η λέξη ρίγανη σημαίνει «χαρά του βουνού», αφού στα αρχαία ελληνικά οι λέξεις «όρος» και «γάνος» σημαίνουν χαρά και λαμπρότητα.

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (5ος αιώνας π.Χ.) χρησιμοποιούσε τη ρίγανη για τη θεραπεία της γαστραλγίας και των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Ο Αντίγονος ο Καρύστιος, (3ος αιώνας π.Χ.) στο έργο του «Ιστορικών Παραδόξων Συναγωγή» έγραψε ότι οι Πελασγοί θεράπευαν τις πληγές τους βάζοντας ρίγανη.

 

Ένα ολιστικό θεραπευτικό μέσο

Τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες τις έχει η άγρια μεσογειακή ρίγανη, ιδίως αυτή που φυτρώνει σε βουνά. Η καλλιεργημένη ρίγανη που ποτίζεται, θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Μια προσφιλής μέθοδος για να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερα θεραπευτικά συστατικά είναι η απόσταξη της ρίγανης, προκειμένου να δημιουργηθεί αιθέριο έλαιο.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης περιέχει δεκάδες χημικές ενώσεις. Όμως, δύο είναι τα βασικά συστατικά στα οποία οφείλει τη φήμη του, η καρβακρόλη και η θυµόλη που συνιστούν φαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση. Ορισμένες άλλες ουσίες που περιέχονται στη ρίγανη είναι το α-πινένιο, το β-πινένιο, το p-κυµένιο, το θουγένιο, το α-τερπινένιο, το β-καριοφυλλένιο, κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές (για ορισμένους τύπου καρκίνου) ιδιότητες του ριγανέλαιου, το κατατάσσουν στην κορυφή των αιθέριων ελαίων. Όπως λένε οι επιστήμονες, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω των φαινολικών ενώσεων, των βιταμίνων και των άλλων στοιχείων που περιέχει. Για παράδειγμα, η ρίγανη περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C σε σχέση με άλλα φυτά.

 Σε αρκετά άρθρα έχει γραφτεί ότι ο Γάλλος γιατρός Belaiche, σε ένα διεθνές συνέδριο φυτοθεραπείας και αρωματοθεραπείας στο Μονακό, χρησιμοποίησε το ριγανέλαιο ως βάση αναφοράς για να συγκρίνει τη βακτηριοκτόνο δράση άλλων ουσιών. Ο γιατρός πήρε αυτή την απόφαση μετά από αυστηρά εργαστηριακά πειράματα που απέδειξαν πως το ριγανέλαιο έχει την πιο αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση από όλα τα αιθέρια έλαια.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του ριγανέλαιου για την καταπολέμηση του Candida, αυτού του μύκητα που αποτελεί ένα σιωπηλό εχθρό για την υγεία πολλών ανθρώπων. Σε έρευνα του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος. Δηλαδή, η ένταξη του στην διατροφή, μπορεί να μειώσει ανάμεσα σε άλλα τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Ξεχωριστή είναι η δράση του αιθέριου ελαίου της ρίγανης προς όφελος της υγείας του αναπνευστικού συστήματος. Θεωρείται αντιβηχικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (και όχι μόνο).

 

Πώς θα φτιάξετε ριγανέλαιο:

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα. Αρκούν λίγες σταγόνες σε χλιαρό νερό για να πάρουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μπορεί επίσης να δράσει εξωτερικά, ιδίως για την αντιμετώπιση δερματικών μολύνσεων.

 

Η απόσταξη της ρίγανης απαιτεί μια ειδική διαδικασία. Όμως, εάν δεν θέλετε να αγοράσετε κάποιο από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έλαιο ρίγανης. Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε άγρια ρίγανη, για μεγαλύτερα οφέλη.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι μια κούπα ψιλοκομμένη ρίγανη, τρεις κούπες ελαιόλαδο και ένα αποστειρωμένο βάζο. Η αναλογία ρίγανης και λαδιού είναι 1 προς 3. Το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις σβήσετε τη φωτιά, βάλτε τη ρίγανη και το λάδι στο βάζο και ρίξτε το μέσα στο ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά. Έτσι θα ζεσταθεί το λάδι και θα απελευθερωθούν τα φυσικά έλαια της ρίγανης.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για περίπου 10 μέρες. Καλό είναι να ανακινείτε το βάζο κάθε μέρα. Το επόμενο βήμα είναι να σουρώσετε το μείγμα και να το βάλετε σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι. Η αποθήκευση του θα πρέπει να γίνεται σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!