Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΙ ΠΑΠΥΡΟΙ ΚΑΙ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η αρωματοθεραπεία, οι πάπυροι και η ολιστική ιατρική

Η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής στην οποία χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια των φυτών για χαλάρωση, για ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης ή ακόμα και για αμιγώς θεραπευτικούς σκοπούς. Αν και η έννοια της ολιστικής ιατρικής είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των αιθέριων ελαίων ως φάρμακο ήταν γνωστή εδώ και χιλιετίες. 

Τα έλαια προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών και αναμειγνύονται με άλλη ουσία (λάδι, λοσιόν ή αλκοόλ). Η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει είτε μέσω της  απευθείας επαφή τους με το δέρμα, είτε μέσω της εισπνοής. Μια άλλη πολύ διαδεδομένη χρήση τους είναι το μπάνιο με νερό που περιέχει αιθέρια έλαια. 


Οι πρώτες καταγραφές για τις τεχνικές της αρωματοθεραπείας συναντώνται στους αρχαίους Αιγύπτιους. Σε Αιγυπτιακούς παπύρους υπάρχουν αναφορές στην μέθοδο της απόσταξης ουσιών από τα φυτά και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ο περίφημος πάπυρος «Ebers», ένας Αιγυπτιακός πάπυρος του 1.550 π.Χ. ο οποίος πήρε το όνομα του από τον  Γερμανό αιγυπτιολόγο Georg Moritz Ebers που τον ανακάλυψε, περιέχει δεκάδες ιατρικά μυστικά της αρωματοθεραπείας. Μάλιστα, πολλοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν  ότι οι θεραπείες και οι συνταγές τους, έχουν τις ρίζες τους πολύ παλιότερα από την εποχή που γράφτηκαν στον πάπυρο, περίπου στο 3.400 π.Χ.!


Από αυτόν τον πάπυρο, αλλά και από άλλους τρεις (Πάπυρος «Edwin Smith», Πάπυρος «Hearst», Πάπυρος του Λονδίνου) μαθαίνουμε πως στους δούλους έδιναν σκόρδο για να τους δώσει δύναμη, η αλόη χρησιμοποιούνταν για την ανακούφιση εγκαυμάτων και άλλων δερματικών παθήσεων, ο βασιλικός αποτελούσε φάρμακο για την καρδιά, η παπαρούνα μείωνε τον πόνο και το κρεμμύδι προλάμβανε το κρυολόγημα. Στον πάπυρο υπάρχουν αναφορές μέχρι και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της άνοιας. 


Αρκετά εξοικειωμένοι με την αρωματοθεραπεία φαίνεται πως ήταν οι αρχαίοι Κινέζοι, και μάλιστα πιθανολογούμε πως πρώτοι αυτοί αξιοποίησαν τη χρήση αρωμάτων με τις παραδοσιακές θεραπείες του βελονισμού και του μασάζ. Αργότερα οι γνώσεις της αρωματοθεραπείας πέρασαν στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους Έλληνες, με κορυφαίο τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής. 


Τον 19ο αιώνα, με την ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας αλλά και την βιομηχανική επανάσταση, κυριάρχησε η παραγωγή χημικών παρασκευασμάτων, ενώ χάθηκε κάθε ενδιαφέρον για την αρωματοθεραπεία. Ωστόσο, τον 20 αιώνα, λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών των χημικών σκευασμάτων, επανήλθε το ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα και τις εναλλακτικές θεραπείες. 


Ο όρος αρωµατοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν Γάλλο χηµικό και φαρµακοποιό, ονόματι Rene Gattefosse, ο οποίος ερεύνησε τις ιατρικές και θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και έγραψε το πρώτο σύγχρονο βιβλίο αρωµατοθεραπείας. Η ανακάλυψη του για τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα αιθέρια έλαια έγινε περισσότερο τυχαία. Όλα συνέβησαν όταν ο Gattefosse έκαψε το χέρι του κατά την διάρκεια ενός πειράματος με καλλυντικά. Αμέσως το βούτηξε σε ένα δοχείο µε αιθέριο έλαιο λεβάντας  και μετά από μερικές ώρες παρατήρησε ότι το έγκαυμα επουλώθηκε. Στη συνέχεια πειραματίστηκε με διάφορα αιθέρια έλαια, πολλά από τα οποία είναι γνωστά μέχρι και τις μέρες μας. 


Το 1940 η βιοχηµικός Marguerite Maury προχώρησε στην ολιστική χρήση των αιθέριων ελαίων, εφευρίσκοντας τρόπους θεραπείας για ολόκληρο το σώμα και βάζοντας τις βάσεις για την αρωματοθεραπεία. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα αιθέρια έλαια σε θεραπείες ομορφιάς και αναζωογόνησης του οργανισμού. 


Η τάση  για τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας  και την αξιοποίηση φυσικών προϊόντων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στον 21ο αιώνα, ιδίως τα τελευταία χρόνια που γίνονται όλο και πιο έντονα τα προβλήματα που δημιούργησε ο σύγχρονος τρόπος ζωής.


Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες  ή τουλάχιστον να ανακουφίσει. Όμως για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης της υγείας, δηλαδή να στρέφεται στην αιτία και όχι μόνο στα συμπτώματα, όπως επιτάσσει η ολιστική ιατρική. Μία από τις βασικές αρχές της φυσικής θεραπείας  είναι ότι το σώμα μπορεί να αυτοθεραπευτεί, αρκεί να του δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της σωστής διατροφής, της άσκησης και της εσωτερικής ισορροπίας.

 

Πηγές: 

http://6lyk-amarous.att.sch.gr/

https://www.ethnopharmacology.gr/

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!