ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ: Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Χλωροφύλλη: Η Θαυματουργή Πράσινη Ουσία των Φυτών

Στον  «Αστερίξ, τη γνωστή γαλλοβελγική σειρά κόμικς, ένα μικρό γαλατικό χωριό αντιστέκεται με επιτυχία στους Ρωμαίους χάρις στον μαγικό ζωμό που κατασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ. Τα συστατικά αυτού του ζωμού παραμένουν μυστικά από όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες του κόμιξ και από τους αναγνώστες.

Ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να σας αποκαλύψουμε τα συστατικά του μαγικού ζωμού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ευφάνταστο δημιούργημα ενός κομίστα.  Όμως αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να σας πούμε είναι ότι στην «μητέρα φύση» όντως υπάρχει μια ουσία που κάνει «θαύματα», η οποία δεν είναι άλλη από την χλωροφύλλη.

Η δρ. Ανν Γουίγκμορ, η πρώτη μετά τον Ιπποκράτη πού έλεγε ότι η τροφή μπορεί να γίνει φάρμακο, περιέγραφε την χλωροφύλλη ως το πράσινο ελιξήριο της χλόης και των βοτάνων. Κάθε τι φυτικό έχει την τάση να απορροφάει νερό, μέταλλα και αέρια από το έδαφος και τον αέρα, τα οποία μέσω της φωτοσύνθεσης  τα μετατρέπει σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ενέργεια. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά αποθηκεύονται στα φυτά.

Ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι μερικά από τα πιο δυνατά ζώα του πλανήτη τρέφονται αποκλειστικά με φυτά. Οι ελέφαντες, τα άλογα και τα βοοειδή είναι μεγαλόσωμα και ισχυρά ζώα που καταφέρνουν να ζουν αποκλειστικά ως φυτοφάγα. 

Σε πολλά άρθρα μας έχουμε αναδείξει την μακραίωνη ιστορία που έχει η δημιουργία φυσικών φαρμάκων, δηλαδή η παρασκευή θεραπευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά από φυτά. 

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η χλωροφύλλη θεωρούνταν εκλεκτό συστατικό της φαρμακοποιίας. Πολλοί γιατροί τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων όπως τα έλκη, οι δερματοπάθειες και η δυσοσμία της αναπνοής, καθώς και ως αναλγητικό. Ωστόσο, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η χλωροφύλλη και γενικά τα φυτικά σκευάσματα αντικαταστάθηκαν από χημικά που δρουν ταχύτερα. 

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της χλωροφύλλης είναι η οξυγόνωση του αίματος. Εάν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ο οργανισμός αδυνατεί να «κάψει» αποδοτικά την τροφή. Σύμφωνα με την Ανν Γουίγκμορ, με ανεπαρκή πέψη, ανεπαρκή απορρόφηση και ανεπαρκή αποβολή των παραπροϊόντων του μεταβολισμού, αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη οξυγόνωση ο οργανισμός αποκτά προδιάθεση για καρκίνο. 

Όλα τα φρέσκα ωμά λαχανικά, φρούτα και φύτρα, καθώς και οι βλαστοί (ιδίως το σιταρόχορτο) εμπεριέχουν οξυγόνο σε υγρή μορφή. Η κατανάλωση τους προάγει την οξυγόνωση του αίματος. 

Η χλωροφύλλη είναι το «αίμα» του φυτού. Είναι η πρωτεΐνη του φυτικού βασιλείου που προσδίδει στα φυτά το χαρακτηριστικό πράσινο ή πορφυρό τους χρώμα. Το μόριο της χλωροφύλλης είναι σχεδόν ταυτόσημο με το μόριο της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο στο ανθρώπινο αίμα. Η βασική διαφορά είναι ότι ο πυρήνας της χλωροφύλλης περιέχει μαγνήσιο, ενώ ο πυρήνας της αιμοσφαιρίνης περιέχει σίδηρο. 

Επομένως, καταναλώνοντας μια σεβαστή ποσότητα πράσινων τροφών και ροφημάτων σε καθημερινή βάση (ιδίως σιταρόχορτο), προσλαμβάνουμε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως μέταλλα,  ένζυμα, βιταμίνες, οξυγόνο και πρωτεΐνη

Το σιταρόχορτο, που μοιάζει με γρασίδι, είναι ουσιαστικά ο βλαστός που παράγεται από το σπόρο του σιταριού, πριν σχηματιστεί σε σιτάρι. Επειδή το σιταρόχορτο είναι πολύ πλούσιο σε ίνες που είναι δύσπεπτες για τον άνθρωπο, πάντα το λαμβάνουμε αποχυμωμένο, δηλαδή σε χυμό.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 
Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!