Δίκταμος, το βότανο με τις κρητικές ρίζες

Ο δίκταμος είναι ένα φυτό που συνδέεται για πολλούς αποκλειστικά με την Κρητική γη, και σωστά.

Είναι ένα από τα πιο φημισμένα αρωματικά φυτά της Κρήτης, που φυτρώνει μόνο σε ορισμένες περιοχές του νησιού. Το όνομα του μάλιστα προέρχεται από τις λέξεις «Δίκτη» (βουνό της Κρήτης) και «θάμνος».

Στην αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ένα από τα πιο σημαντικά αρωματοφαρμακευτικά φυτά, ενάντια στις παθήσεις του στομάχου, του πεπτικού συστήματος, για ρευματισμούς, αρθριτικά και άλλα. Ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος αναφέρουν ότι λαβωμένα αγριοκάτσικα από τους κυνηγούς έτρεχαν να βρουν και να φάνε δίκταμο προκειμένου να κλείσουν οι πληγές τους.

 

 

Πώς μοιάζει

Είναι φυτό που μοιάζει αρκετά στη ρίγανη. Φτάνει τα 30 έως 40 εκατοστά, έχει ωοειδή γκριζοπράσινα φύλλα, καλυμμένα από λευκό χνούδι και στις κορφές του ανθίζουν άνθη ανοικτού ρόδινου χρώματος. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται άφθονο ήλιο και προτιμά απόκρημνες και βραχώδεις τοποθεσίες. Ειδικοί μας ενημερώνουν ότι μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, αρκεί να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

Πού καλλιεργείται & πού διατίθεται

Πλέον καλλιεργείται σε περιοχές των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του εξάγεται, μαζί με άλλα βότανα, στην  Ιταλία – για την παραγωγή βερμούτ – μικρότερες ποσότητες καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας μας σαν αφέψημα. Ωστόσο, μεγάλη ζήτηση δείχνει να έχει το αιθέριο έλαιό του από φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες καλλυντικών και ποτοποιίας.

Οι χρήσεις του

Χρησιμοποιείται ως αφέψημα και θεωρείται αποτελεσματικό φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές. Απαλύνει επίσης τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες, τις ηπατικές παθήσεις, αλλά και τους πόνους της περιόδου. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται για την ανακούφιση μυϊκών και ρευματικών πόνων, καθώς και για παθήσεις του δέρματος. 

 

Πηγή πληροφοριών

https://apothesis.lib.teicrete.gr

https://www.mistikakipou.gr

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Επικοινωνία

Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, 122 41, Αιγάλεω

all4therapy@gmail.com

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Εγγραφή

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!