ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Ένα χρώμα, χίλιες λέξεις
Εκτός από το ποιο χρώμα μας ταιριάζει περισσότερο, πολλές φορές μας απασχολεί τι μηνύματα εκπέμπουν οι χρωματικοί συνδυασμοί που επιλέγουμε, αλλά και τι δηλώνει το κάθε χρώμα για την ψυχολογία μας.
Στο άρθρο αυτό δε θα μιλήσουμε για το τι συμβολίζουν τα χρώματα, αλλά θα σταθούμε στη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των χρωμάτων και της ψυχολογίας, υπό το πρίσμα των ενεργειακών κέντρων του σώματος, των λεγόμενων ‘τσάκρα’, κατά την αρχαία ινδουιστική φιλοσοφία.
Γνωρίζουμε ότι τα χρώματα είναι ακτινοβολίες που ανάλογα με τη συχνότητα τους προκαλούν μία σειρά ερεθισμών στο οπτικό νευρικό σύστημα όλων των ζωικών οργανισμών. Τα χρώματα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο νευρικό σύστημα είναι αυτά του ουράνιου τόξου.
Αναφορικά με τα τσάκρα.
Πρόκειται για ενεργειακά κέντρα – στα σανσκριτικά ‘τροχός’ – που υπάρχουν στο σώμα μας. Σύμφωνα με την αρχαία ινδουιστική φιλοσοφία , συνολικά τα τσάκρα είναι χιλιάδες, όμως τα βασικότερα είναι επτά και βρίσκονται σε σημεία κλειδιά στο σώμα μας, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία σημαντικών οργάνων μας. Πρόκειται φυσικά για αόρατα κέντρα που τοποθετούνται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και, με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν ‘πύλες’ από τις οποίες απορροφάται ενέργεια από το σύμπαν καθώς και εκπέμπεται προς αυτό και το περιβάλλον γενικά. [1]
Πώς συνδέονται τα τσάκρα με τα χρώματα;
Τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι και τα χρώματα των τσάκρα. Αυτά κατ’ επέκταση αποτελούν το φωτεινό μας ενεργειακό πεδίο. Στο πεδίο αυτό υπάρχει ένα αρχείο με το σύνολο των προσωπικών μας αναμνήσεων οι οποίες συνδέονται με χρώματα και συναισθήματα. [2]
Ας δούμε λοιπόν, υπό το πρίσμα αυτής της θεωρίας, με τι συνδέονται τα χρώματα.
Το κόκκινο είναι το βασικό τσάκρα. Σχετίζεται με το αίσθημα της επιβίωσης και σωματικά εντοπίζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης.
Το πορτοκαλί βρίσκεται αμέσως παραπάνω, στο υπογάστριο. Συνδέεται με την αναπαραγωγή, τον αισθησιασμό, τη σεξουαλικότητα.
Το κίτρινο τσάκρα είναι στο ύψος του αφαλού, κι έχει να κάνει με το δυναμισμό, την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση.
Το πράσινο τσάκρα το βρίσκουμε στο κέντρο του θώρακα, κι είναι αυτό που συνδέεται με την αγάπη, τις σχέσεις, την προσφορά.
Το επόμενο τσάκρα είναι στη βάση του λαιμού, την καρωτίδα και είναι το λαμπερό μπλε. Σχετίζεται με την επικοινωνία, την εκφραστικότητα και τη δημιουργικότητα.
Το σκούρο μπλε είναι το τσάκρα που συνδέεται με τη διαίσθηση, τη φαντασία και τη διόραση και βρίσκεται μεταξύ των δύο ματιών μας, ψηλά στο μέτωπό μας. Στο σημείο που εντοπίζεται το λεγόμενο ‘τρίτο μάτι’.
Τέλος, στην κορυφή του κεφαλιού μας, σύμφωνα με αυτή την θεωρία, βρίσκεται το τελευταίο τσάκρα χρώματος βιολετί. Συνδέεται με την αυτοπραγμάτωση, την αντίληψη και τη φώτιση.
Κατά την αρχαία Ινδουιστική αυτή θεωρία λοιπόν, όταν εκδηλωθεί ανισορροπία στη ροή ενέργειας ενός ατόμου – ως αποτέλεσμα νοητικής ή συναισθηματικής του αντίληψης για καθημερινά γεγονότα – ακολουθεί ανισορροπία και στο σώμα.
Εμφανίζεται έτσι η ασθένεια, ως συνέπεια των εσωτερικών συγκρούσεων. Ανάλογα με το μέγεθος της σύγκρουσης και τη στάση που τηρεί ο άνθρωπος απέναντί της, εκδηλώνει στη συμπεριφορά του τάσεις υπερβολής ή έλλειψης στο σύστημά του, που έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία του.
Το χρώμα, εδώ, έρχεται να ερμηνεύσει τις περιοχές συμπεριφοράς του ανθρώπου και να διακρίνει το νοητικό πρότυπο της ασθένειας, εντοπίζοντας μέσα από τις χρωματικές ζώνες της ενεργειακής ανατομίας τις φυσικές περιοχές που εκδηλώνεται η ασθένεια.
Παραδείγματα που αποσαφηνίζουν τον παραπάνω συλλογισμό.
Όταν το άτομο ερμηνεύεται από την ψυχολογική όψη του κόκκινου, στην υπερβολή θα παρουσιάσει έντονο στρες, υπερκινητικότητα, θυμό. Στο σώμα κατ επέκταση, παρατηρείται υπέρταση, αϋπνία ή υπερένταση.
Το κίτρινο χαρακτηρίζει ένα άτομο με εσωτερική δύναμη. Όταν το κίτρινο βρίσκεται στην υπερβολή του τότε το άτομο αυτό ασκεί έντονη κριτική, εγωκεντρισμό και τελειομανία. Ως προβλήματα υγείας μπορεί να παρουσιαστούν το έλκος ή η δυσπεψία.
[1] enallaktikidrasi.com
[2] www.healthview.gr
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc c. Health Psychology