Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, συχνά σκοτεινό διότι δεν καταγγέλλονται όλες οι περιπτώσεις, και δυστυχώς στην εποχή του νέου κορονοϊού και της καραντίνας καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας με αποτέλεσμα οι εδικοί να ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 30% στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, κατά 30% στην Ιταλία και 20% στην Ισπανία τις πρώτες εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων. Στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ανέφερε ότι οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 30% από τότε που στη χώρα μπήκε σε εφαρμογή το lockdown στις 17 Μαρτίου. Στη Σικελία, μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τον βίαιο σύντροφό της.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε συνθήκες καραντίνας που η αβεβαιότητα, το άγχος και η πίεση γίνονται ακόμη εντονότερα, αυξάνεται η πιθανότητα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Επίσης, α επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι ο εγκλεισμός αυξάνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, εγκλωβίζοντας παράλληλα τα θύματα και καθιστώντας τα πιο ευάλωτα. Φαίνεται πως οι ενδοοικογενειακές εντάσεις οξύνονται σε περιόδους στενού συγχρωτισμού, ειδικά σε περιπτώσεις που ο εγκλεισμός συμπίπτει με καταχρήσεις οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα είναι γυναίκες.
Στην Ελλάδα, επίσημα, δεν έχει καταγραφεί έως τώρα αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία. «Στη χώρα μας ο αριθμός των καταγγελιών συγκριτικά με το περασμένο αντίστοιχο διάστημα δε δείχνει αύξηση» δήλωσε ΑΠΕ – ΜΠΕ η Δήμητρα Ευαγγέλου, σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «για να είμαστε σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, πρέπει αφενός να περιμένουμε, αφετέρου να μελετήσουμε το φαινόμενο και τις τυχόν συσχετίσεις του με τις παρούσες συνθήκες».
Με βάση την έως τώρα αρνητική διεθνή εμπειρία και η ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας εξέδωσε οδηγία καλώντας τα θύματα μπορούν να καλούν τη γραμμή SOS 15900 για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική ή φιλοξενία σε ξενώνες. Υπενθυμίζεται ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και η αστυνομία οφείλει να παρέμβαση αμέσως από τη στιγμή που ενημερωθεί.
Ενδοοικογενειακή βία και καραντίνα είναι ένα νέο πεδίου που η επιστημονική κοινότητα αναζητά απαντήσεις, αν και είναι πολύ νωρίς για να δοθούν. Το πρόσθετο πρόβλημα που έφερε η απαγόρευση μετακινήσεων δεν είναι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός πως το θύμα είναι εγκλωβισμένο στο ίδιο σπίτι με τον θύτη και η επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» είναι δύσκολη. Στη Γαλλία δόθηκε οδηγία οι καταγγελίες να γίνονται στα φαρμακεία που παραμένουν ανοιχτά.
Η αναζήτηση των αιτιών είναι κι αυτή μια δύσκολη υπόθεση. Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο ethnos.gr, ανέφερε ότι «οι μέρες που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες και η συσσωρευμένη ένταση λόγω άγχους είναι πιθανό να προκαλέσει εντονότερες αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ο επιβεβλημένος περιορισμός μετακινήσεων και η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι είναι ο μοναδικός λόγος αύξησης των κρουσμάτων βίας.
Ένας σύντροφος ή σύζυγος (πρώην ή νυν) με τάσεις βίας και κακοποίησης και με ανάλογο τρόπο συμπεριφοράς στη σύντροφο ή σύζυγο, θα εκδηλωθεί ασχέτως καραντίνας και κατ’ οίκον περιορισμού». Ειδικά για τα παιδιά δήλωσε πως «μια κακοποιητική σχέση είτε σωματική ή λεκτική ή ψυχολογική, έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη της οικογένειας ή της σχέσης που εισπράττουν τις εκδηλώσεις βίας και τα αποτελέσματα αυτής».
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official