Όταν επιλέγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, προκαλούμε βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό με δύο τρόπους. Πρώτα – πρώτα γιατί τον γεμίζουμε με επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν τα τρόφιμα και για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Επιπλέον, γιατί στερούμε από το σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, που παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)» παρέχουν μια ακόμη επιβεβαίωση -γι’ αυτούς που είναι δύσπιστοι- ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνους και πρόωρο θάνατο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, τα στοιχεία τους αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.
Η μία έρευνα έγινε στη Γαλλία και στη Βραζιλία και βασίστηκε σε δείγμα 105.159 ατόμων, που συνιστά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια που είχαν καταγράψει τα γεύματα έξι ημερών. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν για δέκα χρόνια τους συμμετέχοντες για να δουν τις μακροχρόνιες συνέπειες που είχαν οι διατροφικές τους συνέπειες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 11%.
Η δεύτερη έρευνα έγινε από Ισπανούς που μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 38 χρόνια, ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν και αυτή τη φορά σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας τους και μετρήθηκαν οι συνέπειες σε βάθος δεκαετίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 18%.
Φτάνοντας στο «δια ταύτα», οι ερευνητές υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα πολλαπλά οφέλη των φρέσκων τροφών (διαθεσιμότητα, τιμή, προσβασιμότητα) και να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παράλληλα, επισήμαναν πως θα πρέπει να γίνουν άλλες έρευνες για να διερευνήσουν πώς αυτές οι τροφές επηρεάζουν το σώμα και επομένως ποιος είναι ο μηχανισμός που οδηγεί στην ασθένεια.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology