ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ – ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ‘ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ’ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Ευερέθιστο έντερο – το όργανο που ‘αντιδράει’ στο συναίσθημα
Υπάρχει ‘ολιστική’ λύση στο πρόβλημα αυτό του εντέρου;
Όποιος έχει αντιμετωπίσει, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στη ζωή του, μία στρεσογόνα κατάσταση, σίγουρα θα έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που του έντερό του ‘συμπεριφέρονταν’
στην συναισθηματική του κατάσταση. Με άλλα λόγια, σου δίνεται η εντύπωση ότι ο εγκέφαλος μας έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας με το πεπτικό μας σύστημα γενικότερα.
Οι ειδικοί πλέον στηρίζουν δυναμικά τη σχέση της υγείας του εντέρου μας με τη σωματική και πνευματική μας ευεξία. Ας τα πάρουμε όμως πρώτα με τη σειρά για να δούμε πώς μπορούμε αποτελεσματικά να παρέμβουμε στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ);
Λέγεται αλλιώς και σπαστική κολίτιδα. Πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, δυσφορία, διάταση στην περιοχή της κοιλίας (ή φούσκωμα), αλλά και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όταν φυσικά δεν υπάρχει κάποια άλλη οργανική πάθηση.
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 10 ή 11% έως 15% του πληθυσμού υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, ενώ μόλις οι μισοί φαίνεται να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής, αν και δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή του πάσχοντα, επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική λειτουργία, έως και την ποιότητα ύπνου.
Που οφείλεται η εμφάνιση του συνδρόμου;
Οι απόψεις για τα αίτια του συνδρόμου διίστανται. Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν το σύνδρομο με τη δίαιτα, άλλοι με τυχόν διαταραχές στην κινητικότητα του ατόμου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ότι συνδέεται με την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.
Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του ‘90 το σύνδρομο θεωρούνταν κατά κύριο λόγο ψυχοσωματική ασθένεια. Όμως, μελέτες που άρχισαν να πραγματοποιούνται από εκείνη την περίοδο κι έπειτα αποδείκνυαν ότι υπάρχει ανάμειξη βιολογικών και παθογενών παραγόντων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται κατά 6 φορές μετά από έντονες γαστρεντερικές μολύνσεις.
Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν τη σεροτονίνη ως πιθανό αιτιολογικό παράγοντα, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν μειωμένους υποδοχείς για την ουσία αυτή.
Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι υποφέρουν από το ΣΕΕ;
Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο θα έχουν σίγουρα μια ιδέα των τροφών αυτών που επηρεάζουν την κατάσταση του εντέρου. Ας τα δούμε όμως συνοπτικά.
-
Δημητριακά
-
Γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα
-
Αλκοόλ
-
Καφές
-
Τσάι
-
Αναψυκτικά
Ένας καλός τρόπος για να ελέγξουμε συγκεκριμένα τις τροφές που μας επιβαρύνουν είναι η καταγραφή τους σε ένα τετράδιο, ώστε να γνωρίζουμε αναλυτικά τι μας επηρεάζει.
Τρώτε σωστά για να λειτουργείτε σωστά
Κάποιες επιπλέον συμβουλές στο θέμα της διατροφής.
-
Τα μικρά και τακτικά γεύματα (5 έως 6) αποτελούν και σ’ αυτήν την περίπτωση μία λύση.
-
Προτιμήστε τροφές που είναι φτωχές σε λιπαρά (φρούτα, λαχανικά, άπαχο κομμάτι κρέατος), ώστε να μην επιβαρύνετε το έντερό σας κατά την πέψη.
-
Πίνετε άφθονο νερό και χυμούς, εφόσον έχετε εξακριβώσει ποια φρούτα δε σας επιβαρύνουν.
-
Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η αποφυγή λακτόζης (ουσία που περιέχεται στο γάλα και στα προϊόντα του).
-
Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει λύση – μεταξύ πολλών άλλων – και στις κοιλιακές διαταραχές, ιδίως στη δυσκοιλιότητα.
Μπορούν οι παραπάνω συμβουλές να δώσουν οριστική λύση από μόνες τους;
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι διαιτητικές συμβουλές, όπως και η χορήγηση φαρμάκων από μόνες τους, δεν αρκούν. Προτείνεται έτσι, οι πάσχοντες να δουλεύουν στην επανασύνδεση μυαλού και σώματος, μέσα από μία ψυχοσωματική προσέγγιση, ενώ παράλληλα να ακολουθούν και τις υπόλοιπες ιατρικές συμβουλές.
Η ολιστική αυτή προσέγγιση του εν λόγο προβλήματος έχει αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πεδίο εφαρμογής στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Εκεί πραγματοποιείται συνεργασία γαστρεντερολόγων, ψυχοθεραπευτών και υπνοθεραπευτών προκειμένου να αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικού τύπου προβλήματα.
Ο γαστρεντερολόγος Dr. Charles Gerson, υποστηρικτής της ολιστικής προσέγγισης για τη θεραπεία του προβλήματος, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Λέω στους ασθενείς ότι αν δεν αντιμετωπίσουν και τους συναισθηματικούς παράγοντες που σχετίζονται με το πρόβλημα, πιθανός να συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα».
Ψυχολογικές θεραπείες που ακολουθούνται
Καθώς οι διαπροσωπικές σχέσεις αποδεικνύεται ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σύνδρομο, ψυχολογικές θεραπείες εστιάζουν στο θέμα αυτό.
Η διαπροσωπική και η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει λύση για τα προβλήματα στις σχέσεις.
Μέσα από τη γνωσιακή – συμπεριφορική προσέγγιση, η ύπνωση γίνεται ακόμη ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Τέλος, ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του στρες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Πηγή πληροφοριών: naturanrg.gr, www.advanced-endoscopy.gr
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc c. Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official