Γιατί και πότε χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Γιατί και πότε χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Γιατί και πότε χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;

 

Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να αγοράσουμε ένα σκεύασμα βιταμίνης C για παράδειγμα, ή χάπια ιχθυελαίου, σίγουρα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας εάν είναι αποτελεσματικά και εάν είναι ασφαλή. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να μας απασχολεί εάν χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής.

 

Τα συμπληρώματα βρίσκονται στη μορφή χαπιών, σκόνης καθώς και υγρή ή ρευστή μορφή (τύπου μαρμελάδα). Συνήθως περιλαμβάνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα φυτικά προϊόντα.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στην καθημερινότητά τους τα συμπληρώματα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία την ημέρα, ή για να βελτιώσουν την υγεία τους. Σίγουρα όμως δεν χρειάζονται όλοι αυτά τα συμπληρώματα.

 

Είναι πιθανό, εφόσον ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, να μη χρειαζόμαστε κάποιο συμπλήρωμα. Ωστόσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν θέλουμε να καλύψουμε κάποιο διατροφικό μας κενό.

 

 

Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν παρενέργειες, ιδιαίτερα εάν κάποιος τα πάρει πριν από ένα χειρουργείο ή εάν συνδυαστούν λανθασμένα με κάποια φάρμακα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε τη γνώμη του γιατρού μας, με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια όταν έχουμε πρόβλημα υγείας.

 

Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνονται ως φάρμακα. Δεν έχουν τέτοιον ρόλο. Μπορούν να στηρίξουν την υγεία μας, αλλά όχι να θεραπεύσουν ή να αποτελέσουν εμπόδιο σε κάποια νόσο, ιδιαίτερα σε κάποια χρόνια που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των συμπληρωμάτων συμφωνούν απόλυτα σ’ αυτό.

 

 

Σε τι ακριβώς μπορούν να συνεισφέρουν τα συμπληρώματα;

 

Μέσα από έρευνες αποδεικνύεται ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Από τα πιο δημοφιλή είναι οι πολυβιταμίνες, το ασβέστιο καθώς και οι βιταμίνες B, C και D.

 

Οι γυναίκες χρειάζονται σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη, ενώ τα παιδιά που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D. H βιταμίνη Β12 κρατά το νευρολογικό σύστημα και τα κύτταρα του αίματος υγιή. Μάλιστα, λόγω του ότι αυτή η βιταμίνη απαντάται κυρίως στο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, συνίσταται στους χορτοφάγους και τους vegan. Μια Πολυβιταμίνη με συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και υπερτροφών ειδικά σχεδιασμένη για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας, είναι η Living Multivitamin Woman της εταιρίας Terranova.

 

 

 

Το ασβέστιο όπως γνωρίζουμε στηρίζει την υγεία των οστών, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφησή του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ οι βιταμίνες C και Ε έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που προστατεύει την υγεία των κυττάρων και κατ’ επέκταση της υγείας του οργανισμού.

 

Σχετική έρευνα μάλιστα του 2009 σημείωνε το εξής:

 

Έτσι, η αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου μπορεί να σχετίζεται με την ικανότητα να διορθώνεται η αντιοξειδωτική κατάσταση με μια επαρκή δόση αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών σε άτομα με υποβέλτιστη αντιοξειδωτική κατάσταση.

 

Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως πράσινο φως για αποφυγή του καρκίνου μέσω συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, η έμμεση σύνδεσή του είναι κάτι το αισιόδοξο και αν μη τι άλλο θετικό.

 

Μάλιστα, ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε τη σωστή δόση των αντίστοιχων ουσιών που χρειαζόμαστε είναι να ελέγχουμε το ποσοστό ημερήσιας δόσης που προτείνεται. Έτσι, με βάση τις δικές μας ανάγκες (εάν γυμναζόμαστε για παράδειγμα) ελέγχουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να μην την ξεπερνάμε.

 

 

Με λίγα λόγια...

 

Συνεπώς, θα μπορούσαμε να το πούμε με λίγα λόγια, εφόσον βεβαιωθούμε ιατρικά ότι για υποκειμενικούς λόγους τα συμπληρώματα δεν μας κάνουν κακό, τότε μπορούν σίγουρα να μας κάνουν καλό στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Φυσικά, αυτό που προέχει για να είμαστε υγιείς είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, προσαρμοσμένη κατά το δυνατόν στις ανάγκες μας.

 

Εάν ενδιαφέρεστε για μια αναγνωρισμένη σειρά τέτοιων συμπληρωμάτων, με μεγάλη ποικιλία ουσιών, που καλύπτουν αντίστοιχα ένα ευρύ φάσμα αναγκών, μπορείτε άφοβα να προμηθευτείτε τη σειρά TERRA NOVA. https://www.altandshop.gr/proionta-gr/proionta/symplirwmata

 

Ανά προϊόν μάλιστα θα δείτε πιο συγκεκριμένα τις ιδιότητές που έχει και πού συγκεκριμένα συμβάλει στην υγεία μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε από εδώ. https://www.altandshop.gr/epikoinwnia-gr

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Πηγές:

 

Dubick M, Rucker R, (1983), Dietary supplements and health aids—A critical evaluation part 1—Vitamins and minerals, Journal of Nutrition Education, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022318283800478.

 

Herrera E, Jimenez R et al, (2009), Aspects of antioxidant foods and supplements in health and disease, Oxford Academic, Nutrition Reviews, https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/67/suppl_1/S140/1874997.

 

Koo Nan-Sook, Park Ji-Yeun, (2001), Consumption Aspects of Health Supplements or Health Foods by Adult Male and Female in Daejon, Korean Journal of Human Ecology, http://www.koreascience.or.kr/article/JAKO200129217112870.page.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!