Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία...

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία...

Μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές των γιατρών είναι να κόψουμε το τσιγάρο εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο.

Πώς θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό, η διαβίωση σας σε μια γειτονιά όπου έχετε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και αισθάνεστε άνετα μπορεί να είναι εξίσου σωτήρια με το να μην καπνίζετε;

Και όμως αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αναλύοντας στοιχεία από 7.000 άτομα που εκπροσωπούσαν διάφορες κοινότητες των ΗΠΑ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Social Science and Medicine».

Η πρώτη σκέψη που μπορεί να κάνει κάποιος διαβάζοντας αυτές τις γραμμές είναι ότι εάν έχεις καλές σχέσεις με τους γείτονες ίσως σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο ή φωνάξουν ασθενοφόρο σε περίπτωση εγκεφαλικού, οπότε θα έχεις ελπίδες να σωθείς. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν συνδεδεμένοι με τους γείτονές τους είχαν σημαντικά λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια από όσους αισθάνονταν αποξενωμένοι. Δηλαδή, είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην πάθουν εγκεφαλικό.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν στενές σχέσεις με τη γειτονιά, είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Αντίστοιχη διαφορά σε ποσοστά ισχύει ανάμεσα σε έναν καπνιστή και σε έναν που δεν καπνίζει, όπως ανέφερε ο  Eric Kim, επικεφαλής της έρευνας.

 

Ευρύτερη η σημασία της έρευνας

Για τους συντάκτες του άρθρου, αυτή η μελέτη ήρθε να προσθέσει επιπλέον στοιχεία στην αναζήτηση των θετικών επιπτώσεων που έχει για την υγεία, η διαβίωση σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Φυσικά, όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να απενοχοποιήσουμε το τσιγάρο (το αντίθετο), αλλά για να σας δείξουμε τη σημασία που έχει το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον στην προαγωγή της καλής υγείας.

Η Θετική Υγεία εξετάζει τρεις κατηγορίες παραγόντων που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση: Τους υποκειμενικούς παράγοντες όπως η αισιοδοξία, τους λειτουργικούς παράγοντες όπως ο σταθερός γάμος και βιολογικούς παράγοντες όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι καλές σχέσεις με τη γειτονιά μας, αποτελούν έναν λειτουργικό παράγοντα που δεν είχε μελετηθεί έως τώρα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στο «Social Science and Medicine» μπορούν να συσχετιστούν με κάποιες άλλες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή για τα θύματα από τον φονικό καύσωνα που έπληξε το Σικάγο το 1995.

Ο Eric Klinenberg, συγγραφέας του βιβλίου «Heatwave: A Social Autopsy of Disaster in Chicago» έγραψε ότι τα «τυπικά» θύματα του καύσωνα ήταν άνθρωποι που ζούσαν μόνοι τους, δεν είχαν πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, δεν είχαν κοινωνικές επαφές και φυσικά δεν είχαν κλιματιστικό.

 

Το παράδειγμα του καύσωνα

Ο αριθμός των θανάτων για τους αφροαμερικανούς και τους λευκούς ήταν σχεδόν πανομοιότυπος, αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί, όπως λέει ο Eric Klinenberg.  Στο Σικάγο ζουν περισσότεροι ηλικιωμένοι λευκοί σε σχέση με τους ηλικιωμένους αφροαμερικανούς και όταν το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της πόλης εξέτασε τις ηλικιακές διαφορές, διαπίστωσε ότι ο λόγος θνησιμότητας ενός αφροαμερικάνου προς έναν λευκό  ήταν 1,5 προς 1.

Ένα άλλο εκπληκτικό γεγονός που προέκυψε είναι ότι από την κοινότητα των λατινοαμερικάνων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του πληθυσμού της πόλης, προερχόταν μόλις το 2% των θανάτων που σχετίζονταν με τον καύσωνα.

Οι λατινοαμερικάνοι δεν ήταν λιγότερο φτωχοί από τους αφροαμερικανούς. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν αυτές τις διαφορές στις «οικογενειακές αξίες» των λατινοαμερικάνων. Όμως, ο Eric Klinenberg έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα κοινωνικό και χωρικό πλαίσιο που καθιστά δυνατούς αυτούς τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, οι λατινοαμερικάνοι ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές που έχουν εμπορική ζωή και «ζωντανή» δραστηριότητα στους δημόσιους χώρους. Αντίθετα, οι γειτονιές των αφροαμερικάνων είχαν εικόνα εγκατάλειψης εδώ και δεκαετίες.

Για να επανέλθουμε στην αρχική έρευνα του «Social Science and Medicine», θα πρέπει να σημειώσουμε πως το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί έναν βασικό κίνδυνο για την τρίτη ηλικία και κύρια αιτία αναπηρίας. Μόνο στις ΗΠΑ αναφέρονται περίπου 800.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφευχθούν, όπως έδειξε η μελέτη, εάν είχαμε περισσότερες γειτονιές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά σαν στο σπίτι τους.

Η αξία αυτής της έρευνας είναι ευρύτερη, όπως προαναφέραμε, μιας και συνεισφέρει ευρύτερα στην προαγωγή της Θετικής Υγείας.

 

Πηγή:

«Social Science and Medicine».

« CityLab» (Sarah Goodyear).

«A Social Autopsy of Disaster in Chicago» ( Eric Klinenberg)

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!