ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ;

Μπορούν οι διακοπές να σώσουν τη σχέση μας;

Σίγουρα ορισμένοι από εμάς θα έχουν ήδη αποφασίσει που θα περάσουν φέτος τις διακοπές τους. Άλλοι πάλι μπορεί να τις έχουν κιόλας κλείσει. Σίγουρα όλοι τις περιμένουμε με μεγάλη αγωνία κι ας μην έχει μπει ακόμα για τα καλά το καλοκαίρι. Ας δούμε όμως τι μπορεί να τινάξει στον αέρα τις διακοπές μας, για να πάρουμε τα μέτρα μας και, πρώτα και κύρια, να προστατέψουμε τη σχέση μας!

Καλό είναι να γνωρίζουμε – εάν δεν το έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει – ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά των διακοπών.

 

 

Πώς οι διακοπές μπορούν να βοηθήσουν στη σχέση

 1. Οι δραστηριότητες μπορούν να τονώσουν το πάθος μας

Στις διακοπές έχουμε συνήθως τη διάθεση και τον ενθουσιασμό να κάνουμε νέα και ίσως κάπως extreme πράγματα για εμάς. Αυτό είναι κάτι που τονώνει την αυτοπεποίθηση, μας θέτει σε δοκιμασίες και είναι σίγουρα αρκετά διασκεδαστικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από κάτι απλό όπως είναι η ποδηλασία, η πεζοπορία μέσα στη φύση και σε απομακρυσμένα μέρη και τα μαθήματα μαγειρικής, μέχρι μαθήματα καταδύσεων, skydiving ή οτιδήποτε άλλο βάλουμε στο νου μας.

Οι δραστηριότητες αυτές αποκτούν σίγουρα άλλη γοητεία και ενδιαφέρον ότι γίνονται κι από τους δύο. Αφενός, οι κοινές εμπειρίες για ένα ζευγάρι, μέσα σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, γίνονται γρήγορα συγκολλητική ουσία. Ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτούς τους κι όλο αυτό γεμίζει με πάθος και ενέργεια και τους δύο.

Αφετέρου, η στήριξη και η παρότρυνση από τον έναν προς τον άλλον για να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει κάτι νέο, αλλά και να φέρει μία μικρή δοκιμασία σε πέρας, μπορούν να ανοίξουν μία νέα ‘πορτούλα’ στη σχέση, που θα οδηγεί σε βαθύτερη επικοινωνία, αμοιβαίο ενδιαφέρον και πάθος.

 

2. Τα ταξίδια μας γεμίζουν εμπειρίες

Τα ζευγάρια μπορούν να αξιοποιήσουν το ταξίδι για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες και άλλο νόημα στη σχέση τους. Το να επαναφέρουμε στη μνήμη μας όμορφες εμπειρίες με τον ή την σύντροφό μας είναι κάτι που μας φέρνει αυθόρμητα πιο κοντά, ενώ σ’ αυτές τις εμπειρίες είναι ακόμα καλύτερα όταν έχουμε να μοιραστούμε και αστείες στιγμές.

 

3. Μπορεί να μάθεις κάτι νέο για τον/την σύντροφό σου

Οι μακροχρόνιες ιδιαίτερα σχέσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ρουτίνας, του βαλτώματος, του ‘γνωρίζω τόσο καλά τον σύντροφό μου’ που τίποτα πλέον δεν προκαλεί τον ενθουσιασμό ή το ενδιαφέρον. Οι διακοπές έρχονται να ανακινήσουν αυτήν την κατάσταση και γιατί όχι, να σας δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι νέο στο άλλο σας μισό, αλλά και στον εαυτό σας. Δώστε την ευκαιρία στη σχέση σας, πάρτε πρωτοβουλίες, τολμήστε νέα πράγματα έξω από τα δικά σας καθιερωμένα και ζημιωμένοι δε θα βγείτε.

 

Υπάρχουν όμως και σοβαρά ‘κατά’ στις διακοπές που είναι λάθος να τα παραγνωρίζουμε

 1. Η αλληλοεξάρτηση και η συνεχής επαφή στις διακοπές μπορεί γρήγορα να φέρει τριβές

Οι ζωές δύο ανθρώπων σε σχέση μπλέκονται, αλληλοεπηρεάζονται και σίγουρα οι επιλογές του καθενός έχουν σίγουρα κάποιο αντίκτυπο στη ζωή του άλλου. Αυτό, μέχρι ενός σημείου είναι υποφερτό και διαχειρίσιμο. Σκεφτείτε ότι στην καθημερινότητα αυτό ισορροπείται αρκετά από την απουσία, λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων.

Όμως στις διακοπές ΟΛΑ πρέπει να γίνουν από κοινού. Από το πού θα μείνετε, πώς θα μετακινήστε, μέχρι τι θα τρώτε και πώς θα απασχολείστε τις ώρες που περνάτε μαζί. Εάν ήδη μέσα σας υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας σας για ανεξαρτησία και των συμβιβασμών που επιβάλλει η σχέση, τότε οι διακοπές σίγουρα θα οξύνουν αυτούς τους προβληματισμούς σας. Σχετική έρευνα που εστιάζει στους λόγους που συνήθως τσακώνονται τα ζευγάρια, δείχνει τον τρόπο διασκέδασης – γενικά, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου – να αποτελεί την τέταρτη σοβαρότερη αιτία, μάλιστα σε περίοδο μη διακοπών…

 

 

2. Εάν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας, οι διακοπές πιθανόν να τα επιδεινώσουν

Ίσως εκ πρώτης όψεως το επιχείρημα εδώ να έρχεται σε αντίφαση με όσα είπαμε παραπάνω, αλλά εάν το σκεφτείτε καλύτερα, θα καταλάβετε ότι έχει σοβαρή βάση. Το ταξίδι για δύο ‘επιβάλλει’ διαρκή επαφή και επικοινωνία. Η απομόνωση ή η αυτονομία δεν προβλέπεται τις μέρες των διακοπών. Συνεπώς, εάν ήδη υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία, στις απόψεις ή στις προσεγγίσεις, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον σίγουρα διογκώνεται.

Μία έρευνα μάλιστα, όπου συμμετείχαν δάσκαλοι, έδειξε ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε και λόγω επαγγέλματος βρίσκονται περισσότερες ώρες σπίτι, οι συγκρούσεις ήταν πιο έντονες.

 

3. Το ταξίδι μπορεί να είναι κουραστικό και εξοντωτικό

Ποιος αντέχει να ταξιδεύει με τις ώρες, να οδηγάει ατελείωτα χιλιόμετρα και να φτάνει εξαντλημένος στο κρεβάτι του ξενοδοχείου; Κάποιοι το υπομένουν, το θεωρούν μέρος της ‘μικρής περιπέτειας’ που έχουν μπροστά τους ή, γενικά, δεν τους απασχολεί και ιδιαίτερα. Για άλλους όμως αυτά τα δεδομένα των διακοπών είναι απαγορευτικά. Μπορεί και να είναι η αρχή του τέλους και καλό είναι να το λαμβάνουμε υπόψη όταν προγραμματίζουμε τις διακοπές μας. Η κούραση που κουβαλάμε από τη δουλειά, την καθημερινότητα ή άλλες προσωπικές δυσκολίες, ίσως να απαιτούν πιο απλές διακοπές, σίγουρα ξεκούραστες και ήσυχες.

 

Τι να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε τις παγίδες των διακοπών και να διασφαλίσουμε την υγεία της σχέσης μας;

  • Δοκιμάστε πράγματα νέα που θα ενδιαφέρουν και τους δυο σας.

  • Εάν η σχέση σας βρίσκεται σε μία κρίση και παρόλα αυτά θέλετε και οι δύο να περάσετε μαζί τις διακοπές, προγραμματίστε ένα χαλαρωτικό ταξίδι, που γενικά οι επιλογές θα μειώνουν τις πιθανότητες συγκρούσεων. Μην ξεχάσετε να εντάξετε δραστηριότητες που θα τονώσουν το ενδιαφέρον και των δυο σας.

  • Δώστε χώρο και στον/στην σύντροφό σας. Καλό είναι να φροντίζετε να παίρνονται από κοινού οι αποφάσεις, ιδιαίτερα για τα κάπως πιο σημαντικά θέματα. Κι ακόμα κι αν γίνει μία λάθος εκτίμηση ή το αποτέλεσμα της επιλογής σας δεν ήταν αυτό που θέλατε, μην αναζητήσετε ευθύνες. Δείτε το γενικά με χαλαρή διάθεση.

  • Μην φτάνετε στα άκρα τις σωματικές σας αντοχές. Η κούραση γενικά είναι κακός σύμβουλος. Αν αυτό που σας λείπει (και στους δύο) είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον, εξασφαλίστε αυτό.

  • Αν η πολύ στενή επαφή κατά τις διακοπές σας σας έχει κουράσει, προγραμματίστε κάποια ανεξάρτητη δραστηριότητα. Πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή για παράδειγμα, ένα γλυκό πρωινό, και περιπλανηθείτε με την ησυχία σας στις ιδιαίτερες γωνιές του προορισμού σας.

 

Φυσικά, δεν πρόκειται για συνταγή στο πρόβλημά σας. Είναι απλά κάποιες συμβουλές που σας δίνουν μία μικρή εικόνα του τι θα μπορούσατε να αποφύγετε και τι να επιδιώξετε πριν αποφασίσετε να φτιάξετε τις βαλίτσες σας!

 

πηγή πληροφοριών: psychologytoday.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!