Η προστασία του οργανισμού μας από διάφορες λοιμώξεις είναι κάτι που ‘χτίζεται’ στο χρόνο. Η σωστή διατροφή, οι καλές συνθήκες στη ζωή μας και η αποφυγή συνηθειών που επιβαρύνουν διαχρονικά το σώμα μας αποτελούν κάποιες από τις βασικότερες αρχές που καθιστούν τον οργανισμό μας έτοιμο να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν ελαφρύτερες επιπτώσεις λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες προφανώς.
Φυσικά δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε την Αμερική! Επιδιώκουμε απλά, σε μία περίοδο που οι συζητήσεις γύρω από το θέμα της επιδημίας από τον κοροναϊό έχουν φουντώσει – μετά και το πρώτο κρούσμα ασθενούς στη χώρα μας – να επαναφέρουμε ψηλά στην ατζέντα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει επιστήμη και έχουν να κάνουν με την ουσιαστική προστασία μας, αλλά και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων.
Η επιστήμη της Ολιστικής Ιατρικής εστιάζει στην τόνωση του ανοσοποιητικού
Στην περίπτωση που κάποιος έχει διαγνωστεί με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, παίζει τεράστιο ρόλο η σωστή και ποιοτική διατροφή που εφοδιάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα μέσα. Απαιτούνται επίσης άφθονα υγρά, ροφήματα με βότανα, καθώς και φρεσκοστημένοι χυμοί.
Το βραστό – κατά προτίμηση βιολογικό – ρύζι με ελαιόλαδο, κουρκουμά και λεμόνι μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν στομαχικές διαταραχές.
Ένα ακόμα στοιχείο που βοηθάει ιδιαίτερα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η βιταμίνη C. Μπορούμε να τη βρούμε σε διάφορες τροφές όπως είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, καθώς και σε λαχανικά (μπρόκολο, μαϊντανό) και σε πολλές ακόμα πηγές. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα πρόσληψης της βιταμίνης C από ειδικά σκευάσματα, τα οποία μάλιστα διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα, όπως είναι της εταιρίας Terranova. Καθώς και το βιολογικό τσάι για το κρυολόγημα της Dr.Angel's.
Φυσικά, είναι καλό να αποφεύγουμε βαριά και ανθυγιεινά φαγητά, όπως είναι τα τηγανητά, τα βαριά λιπαρά γεύματα και το αλκοόλ.
Σημαντικό θεωρείται επίσης να κόψει κάποιος τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μια οξείας πάθησης. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά συντελούν στην αύξηση της πυκνότητας της βλέννας επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
Πρόκειται για μια γνώση που απαντάται ακόμα στα συγγράμματα του Ιπποκράτη. Εκεί, ο δάσκαλος της Ιατρικής αφιερώνει ολόκληρα κεφάλαια για τη σωστή διατροφή κατά την ασθένεια. Συνιστά ειδική διατροφή -νηστεία και αποφυγή ζωικών τροφών.
Επίσης είναι κάτι που συναντούσαμε στην εμπειρική – παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική, όπου απέφευγαν την κατανάλωση ζωικών τροφών και το βραστό ρύζι με λεμόνι ο γνωστός λαπάς είχε βασική θέση στη διατροφή των ασθενών.
Βότανα κατάλληλα για την αντιμετώπιση λοίμωξης του Ανώτερου Αναπνευστικού
Από τα βότανα που ενδείκνυνται για αντίστοιχα ροφήματα είναι τα εξής:
θυμάρι, μαντζουράνα, δίκταμο, φασκόμηλο, μέντα, χαμομήλι.
Η μαντζουράνα μάλιστα (σε σκόνη ή σε κάψουλες) θεωρείται πολύ σημαντική στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Λειτουργεί και προληπτικά αλλά και στην οξεία φάση μπορεί να βοηθήσει εξίσου.
Πέραν των διατροφικών προσαρμογών και επιλογών γενικά, μία ακόμα απαραίτητη προϋπόθεση για τη γρήγορη ανάρρωση είναι η ξεκούραση. Η βραχεία αναρρωτική άδεια τόσο για εμάς όσο και για τους συναδέλφους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Η προσέλευση στη δουλειά, όπου αδυνατούμε να αποδώσουμε και υπάρχει κίνδυνος υποτροπών και παρενεργειών, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας απουσία.
Τα άφθονα υγρά, κι όταν είμαστε υγιείς, πόσο μάλλον σε περίπτωση ασθενείας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην δυνατότητα του οργανισμού να αποβάλλει τις τοξίνες της πάθησης.
Διακοπή ή έστω περιορισμός του καπνίσματος. Φυσικά με τις νέες ρυθμίσεις, όσο τουλάχιστον θα κρατήσουν, γιατί Ελλάδα είμαστε, αυτό είναι σχετικά εύκολο και επιτέλους η ατμόσφαιρα σε κλιματιζόμενους χώρους, είναι τουλάχιστον καθαρή.
Πυρετός, ένα σύμπτωμα θεμιτό ή όχι;
Κατά την ολιστική Ιατρική η δυνατότητα ενός οργανισμού να κάνει πυρετό 1-2 φορές το χρόνο, χαρακτηρίζεται ως θετικότατο σημείο υγείας. Είναι δείγμα σωστής λειτουργίας των συστημάτων άμυνας του οργανισμού μας.
Ο πυρετός ορίζεται και στην κλασσική ιατρική με αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 38,5-39 βαθμούς Κελσίου στους ενήλικες. Αν και είναι ενοχλητικός, στα Πανεπιστήμια της Ιατρικής, στο μάθημα της παθολογίας πλέον διδάσκεται ότι αποφεύγουμε να χορηγήσουμε αντιπυρετικά μέχρι να ξεπεράσει αυτά τα όρια.
Κι αυτό γιατί ο πυρετός είναι μια βασική άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Κι αυτό γιατί τα κάνει να «μάχονται» σε δυσμενές περιβάλλον. Η βέλτιστη θερμοκρασία για αυτά είναι η φυσιολογική, το 36,6 όπου γίνονται και οι καλλιέργειες τους στο εργαστήριο.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν κάτι σοβαρότερο δε συμβαίνει, ο πυρετός θα κάνει τον ‘κύκλο’ όπως λέμε σε διάστημα ενός έως τριών 24ώρων. Έπειτα ο οργανισμός μας αρχίζει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ως τότε αποφεύγουμε τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις και ακολουθούμε τη διατροφή που προαναφέραμε και τα άφθονα υγρά.
Απαιτείται προσοχή εάν τα συμπτώματα είναι έντονα ή παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε απευθυνόμαστε στον θεράποντα ιατρό.
Προσοχή στις αντιβιώσεις!
Οι αντιβιώσεις δεν είναι πανάκεια! Η ίωση που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιώσεις. Αυτές επιδρούν μόνο στα μικρόβια. Γενικά ο κύκλος μια ίωσης είναι 3-7 ημέρες, αν και ο βήχας μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και ένα μήνα.
Βέβαια στα έντονα συμπτώματα χρειάζεται ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση. Είναι λυπηρό ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατάχρηση αντιβιοτικών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας θορυβήσει ως προς την αναγκαιότητα των φαρμάκων που καταναλώνουμε και να ακούμε τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
Πολύ σημαντική παράμετρος είναι τα προβιοτικά. Εάν μας συσταθεί να πάρουμε αντιβίωση, είναι αναγκαία και η χρήση των προβιοτικών, προκειμένου να συντηρήσουμε σε καλή κατάσταση το πεπτικό μας σύστημα. Είναι καλό μάλιστα μετά την αντιβίωση να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προβιοτικά και για 15 έως 30 ημέρες μετά. Κάθε αντιβίωση επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου, οπότε είναι σημαντικό να αποκαθίσταται και να δίνουμε χρόνο στον οργανισμό να αποκτήσει ξανά την αρμονία του.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
-
Παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.
-
Αν μέχρι να περάσει ένα κρυολόγημα, αμελήσουμε το ντύσιμό μας, τη διατροφή, ακόμα και την έξοδό μας, μπορεί να πάει πολλές μέρες πίσω όλο τον οργανισμό.
-
Οι παρενέργειες που επιδιώκουμε να αποφευχθούν είναι η βακτηριακή ιγμορίτιδα βρογχίτιδα και η πνευμονία. Και βέβαια η πυώδης αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα. Αυτές μπορεί να συμβούν σε εξασθενημένους οργανισμούς ή όταν ο ασθενής είναι χωρίς να πάρει τις προφυλάξεις και τα μέτρα που αναφέρθηκαν.
-
Στις περιπτώσεις που παρατηρείται πόνος στο στήθος, έντονος βήχας με πτύελα κίτρινου ή πράσινου χρώματος, και ειδικότερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου (εξασθενημένοι οργανισμοί, ηλικιωμένοι, παιδιά) τότε πρέπει να αναζητάμε άμεσα ιατρική συμβουλή.
-
Τα γενικά προληπτικά μέτρα, ο συνδυασμός βοτάνων και υγιεινής διατροφής, βοηθούν στην πλήρη και ταχεία ανάρρωση καθώς και στην πρόληψη των υποτροπών.
Βιβλιογραφία:
Arch G. Mainous, III, William J. Hueston and Jonathan R. Clark, (1996), Antibiotics and upper respiratory infection: do some folks think there is a cure for the common cold?, Gale Academic Onefile, Journal of Family Practice(Vol. 42, Issue 4), https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA18356250&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=00943509&p=AONE&sw=w.
Paula Gardiner, Kathi J. Kamper, (2000), Herbs in Pediatric and Adolescent Medicine, Pediatrics Review, https://www.researchgate.net/profile/Kathi_Kemper2/publication/274637505_herbs_in_pediatric_and_adolescent_medicine-_gardiner-_peds_in_review_2000/links/55242e490cf2b123c51736e8.pdf.
Roxane R. Carr, Pharm. D et al, (2006), Complementary and alternative medicine for upper-respiratory-tract infection in children, American Journal of Health-System Pharmacy, Volume 63, Issue 1, 1 January 2006, Pages 33–39, https://doi.org/10.2146/ajhp040613.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology