ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Παιδιά στην παραλία: Τι να προσέχουν οι γονείς

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και ήλιος. Είναι οι βασικότεροι λόγοι που κάνουν αυτήν την εποχή τόσο ξεχωριστή στη ζωή μικρών και μεγάλων. Για να παραμένουν όμως πάντα παράγοντες χαράς και ευτυχίας πρέπει - ιδιαίτερα ως γονείς - να μάθουμε να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε και τα παιδιά μας κι από τα δύο. 

Ο ήλιος είναι ζωή. Μας είναι απαραίτητος, γιατί μεταξύ άλλων ενεργοποιεί τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Μικρή έκθεση στον ήλιο αρκεί για να εξασφαλίσει ο οργανισμός μας αυτή τη λειτουργία. 

Η μακρόχρονη έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία προκαλεί βλάβες, όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στα μάτια και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αν λάβουμε υπόψη ότι λόγω του κλίματός μας είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής μας, καταλαβαίνουμε τη σημασία του γνωρίζουμε πώς να προστατευόμαστε, αλλά να το κάνουμε και πράξη. 

 

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον ήλιο; 

1. Προσπαθείτε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ τις 10 π.μ. και τις 3 μ.μ. Βάζετε αντηλιακό σε όποια περίσταση αυτές τις ώρες, κι επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία περνά κι από τα σύννεφα, καλό είναι να τα προστατεύουμε και τις συννεφιασμένες μέρες. 

2. Ειδικά τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό, προτιμήστε να τα ντύσετε με ελαφρά ρούχα και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. 

Χρησιμοποιήστε σωστά το αντηλιακό:

- Εφαρμόστε το περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχάσετε τα χείλη, τα αυτιά, αλλά και το πάνω μέρος των ποδιών. 

- Επαναλάβετε όταν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ, καθώς και σίγουρα μετά τις δύο ώρες. 

3. Δώστε ιδιαίτερη βάση στον δείκτη προστασίας του αντηλιακού που θα επιλέξετε. Πρέπει να είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος του 15. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδης ακτινοβολίες UVA και UVB. 

4. Επιλέξτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Τα γυαλιά πρέπει να προστατεύουν 100% από την υπεριώδη ακτινοβολία, γιατί τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Τα παιδιά με ανοιχτόχρωμα μάτια χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη προστασία. 

5. Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και διαβάστε τις οδηγίες ώστε να σιγουρευτείτε κατά πόσο είναι επικίνδυνη η έκθεση στον ήλιο. 

 

Στην περίπτωση που το παιδί πάθει ηλιακό έγκαυμα:

- Ενθαρρύνετέ το να μην ξύνει το δέρμα του.

- Κάντε το μπάνιο με δροσερό νερό.

- Δώστε του παυσίπονο εάν ο πόνος είναι έντονος.

- Τοποθετείστε ενυδατικές κρέμες. Βοηθούν και στην ανακούφιση. 

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο έως ότου το παιδί να συνέλθει, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

- Εάν το έγκαυμα είναι έντονο ή έχουν αρχίσει να δημιουργούνται φυσαλίδες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 

 

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η προστασία των παιδιών μας στις θάλασσες, τις πισίνες και το νερό γενικά, μιας και θίγεται το θέμα. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι λένε τα δεδομένα, ανάλογα με την ηλικία. 

Κάτω από την ηλικία του ενός έτους: Τα μωρά συνήθως πνίγονται σε μπανιέρες αλλά και τουαλέτες.

1-4 ετών: Τα μικρά παιδιά συνήθως πνίγονται σε πισίνες, υδρομασάζ και ιαματικά λουτρά. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες: Οι περισσότερες πνιγμοί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες συμβαίνουν σε φυσικές πηγές νερού. 

 

Βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό

κανόνας # 1 - εποπτεία

Τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται κάθε φορά που βρίσκονται γύρω από το νερό. Αυτό ισχύει είτε το νερό είναι σε μια μπανιέρα, μια λίμνη ψαριών, μια πισίνα, ένα spa, η θάλασσα ή μια λίμνη.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Μπορούν να πνιγούν σε λιγότερο από 6 εκατοστά νερό. Αυτό σημαίνει ότι ο πνιγμός μπορεί να συμβεί ακόμα και σε φουσκωτές πισίνες.

Να παρακολουθείτε πάντα τα παιδιά στενά όταν βρίσκονται μέσα ή κοντά σε οποιοδήποτε νερό, ανεξάρτητα από τις δεξιότητες κολύμβησης τους. Ακόμα και τα παιδιά που ξέρουν να κολυμπούν μπορεί να κινδυνεύουν από πνιγμό. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει στο κατάστρωμα της πισίνας, να χάσει τη συνείδηση ​​και να πέσει στην πισίνα.

Τα μικρά παιδιά και οι αδύναμοι κολυμβητές θα πρέπει να έχουν έναν ενήλικα κολυμβητή σε απόσταση αναπνοής.

κανόνας #2 - μαθήματα κολύμβησης

Τα παιδιά άνω των 4 ετών πρέπει να μάθουν πώς να κολυμπούν. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα μαθήματα. Δεν θα μάθουν ακόμα να κολυμπούν, αλλά τα μαθήματα μπορούν να τους βοηθήσουν να αρχίσουν να μαθαίνουν για την ασφάλεια των υδάτων. 

κανόνας #3 - τα φουσκωτά αντικείμενα είναι παιχνίδια, όχι σωσίβια

κανόνας # 4 - αποτρέψτε τα παιδιά από επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό 

κανόνας #5 - μάθετέ τα να μη βουτούν στο νερό χωρίς να ελέγξουν το βάθος και τη μορφολογία του πυθμένα 

Ως βασική αρχή λοιπόν, καλό είναι να μην υποτιμάμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, όπως και τη σοβαρότητα της ευθύνης μας για τα παιδιά στο νερό. 

πηγή: kidshealth.org, www.paidiatros.com

  

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!