Μία από τις συχνές παθήσεις των παιδιών ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η μόλυνση από σταφυλόκοκκο. Όταν το τσίμπημα κουνουπιού στο δέρμα του παιδιού (κυρίως) ξυστεί με χέρια ή νύχια βρώμικα, τότε υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης από το βακτήριο staphylococcus aureus.
Πώς παρεμβαίνουμε στη μολυσμένη πληγή; Έχουμε όλοι βακτήρια επάνω μας; Τι κινδύνους διατρέχουμε εάν δεν θεραπεύσουμε εγκαίρως την πληγή από τη μόλυνση και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε μια τέτοια μόλυνση;
Ας δούμε τα παραπάνω θέματα με τη σειρά.
Όπως είπαμε ο σταφυλόκοκκος προκαλείται από το αντίστοιχο βακτήριο. Υγιείς άνθρωποι μεταφέρουν τέτοια βακτήρια χωρίς να αρρωσταίνουν. Όταν όμως το δέρμα με τον οποιονδήποτε τρόπο τραυματιστεί η τρυπηθεί, το βακτήριο τότε μπορεί να μπει στο τραύμα και να προκαλέσει λοίμωξη.
Το μικρόβιο αυτό, εάν δεν παρέμβουμε έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ και μια σειρά λοιμώξεων όπως είναι η θυλακίτιδα και το έκζεμα.
Πρόληψη
Είναι πρώτης γραμμής ανάγκη να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατηρούν το δέρμα τους καθαρό με καθημερινό μπάνιο ή ντους, καθώς και να πλένουν τα χέρια τους, ιδιαίτερα πριν το φαγητό. Εάν το παιδί έχει ήδη κάποια πληγή ή τσίμπημα που του ή της προκαλεί κνησμό, τότε χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην περιποίηση και την καθαριότητα της πληγής και των χεριών. Η καθαριότητα των νυχιών επίσης είναι εξίσου σημαντική.
Εάν μια ήδη υπάρχουσα πάθηση στο δέρμα του παιδιού σας, όπως είναι το έκζεμα, καθιστά το καθημερινό μπάνιο δύσκολο, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Θυλακίτιδα
Πρόκειται για λοίμωξη των τριχοθυλακίων κάτω από το δέρμα, εκεί δηλαδή που αναπτύσσονται οι τρίχες. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται μικροσκοπικά σπυράκια με λευκή κεφαλή και μερικές φορές με μια μικρή κοκκινίλα γύρω από κάθε σπυράκι. Η λοίμωξη αυτή συμβαίνει πολλές φορές σε περιοχές που υπάρχει τριβή ή ερεθισμός.
Συνήθως η λοίμωξη αυτή υποχωρεί μόνη της, όμως σε κάθε περίπτωση είναι καλό να είσαστε σε επαφή με τον γιατρό σας για ασφαλή και προσεκτική αντιμετώπιση.
Έκζεμα
Παρατηρείται συνήθως γύρω από τη μύτη και το στόμα, βέβαια μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Οι ειδικές λένε ότι συνηθίζεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο έκζεμα ο σταφυλόκοκκος βλέπουμε να προκαλεί μεγάλες φουσκάλες στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν κνησμό. Συνήθως συνταγογραφείται αλοιφή για τη θεραπεία του δέρματος ή/και αντιβιοτικό.
Σταφυλόκοκκος MRSA
Υπάρχει κι ένας τύπου σταφυλόκοκκου ο οποίος είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τέτοιου τύπου θεραπείες. Γενικά είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί αυτή η λοίμωξη όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η σωστή φροντίδα με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση δίνει τη λύση. Το βακτήριο αυτό προκαλεί δερματικές λοιμώξεις, όμως σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνεται στα οστά (οστικές λοιμώξεις) ή στους πνεύμονες (πνευμονία). Αυτού του τύπου η πνευμονία είναι σπάνια, θεωρείται όμως επικίνδυνη για εξασθενισμένους οργανισμούς.
Υπεύθυνη Αντιμετώπιση
Στην περίπτωση μικρών λοιμώξεων από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι καλό να ακολουθούμε τις ακόλουθες απλές συμβουλές:
- Πλύσιμο με αντιβακτηριακό σαπούνι
- Για να εξασφαλίσετε τη μη εξάπλωση της μόλυνσης χρησιμοποιήστε κάθε πετσέτα που θα σκουπίσετε την μολυσμένη περιοχή μία φορά.
- Χρησιμοποιήστε αντιβιοτική αλοιφή εφόσον τη συνταγογραφεί ο γιατρός σας.
Στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφήσει αντιβιοτικό φάρμακο, ακολουθήστε πιστά το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, για όσες μέρες σας υπαγορεύσει. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να έχετε πάντα υπόψη που βρίσκεται το νοσοκομείο όταν είσαστε μακριά από την πόλη σας, πχ για διακοπές.
Με τον γιατρό σας θα πρέπει επίσης να μιλήσετε όταν οι μολύνσεις περνούν από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο, ή γενικά όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα περιστατικά δερματικών λοιμώξεων στο ίδιο σπίτι.
πηγή:kidshealth.org
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc c. Health Psychology