Για κάθε άνθρωπο έρχεται μία στιγμή (ή περισσότερες) στη ζωή του, όπου οι δυσκολίες θυμίζουν βουνό και επιζητεί διακαώς μια συμβουλή.
Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για τη συμβουλευτική και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Όσοι κι αν σας φαίνεται περίεργο, το μόνο που δεν κάνει (ή δεν θα έπρεπε να κάνει) ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι να δίνει συμβουλές...
Μπορεί να σας μοιάζει αντιφατικό, μια επιστήμη να περιέχει τη λέξη συμβουλευτική, αλλά να μην δίνει συμβουλές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αντίφαση, καθώς αυτό που εννοούμε είναι ότι η συμβουλευτική αποφεύγει να δίνει από καθέδρας συμβουλές και δογματικά προκαθορισμένες συστάσεις.
Αντιθέτως, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και η επιστήμη που ασκεί, λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά και βοηθητικά, δείχνοντας το δρόμο προς τον θεραπευόμενο για να βρει την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που τον ταλανίζει.
Ποια αρχή χαρακτηρίζει αυτήν την επιστήμη
«Συμβουλευτική είναι η τέχνη να βοηθάς τους ανθρώπους», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Αμερικανική Συμβουλευτική Εταιρεία (American Counseling Association), η οποία σημειώνει ότι «οι επαγγελματίες σύμβουλοι είναι επιστήμονες που έχουν εκπαιδευτεί να μοιράζονται τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με αυτούς που αναζητούν την βοήθειά τους».
Σύμφωνα δε με την Βρετανική Εταιρεία Συμβουλευτικής (British Association for Counselling) οι θεραπευτές «δεν θα λύσουν τα προβλήματά σας για σας», αλλά «θα ακούσουν την ιστορία σας, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας».
Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν είναι ψυχίατρος να σας γράψει φάρμακα, ούτε ψυχολόγος να αναζητήσει διαταραχές. Μπορεί να έχει σχετικές γνώσεις, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένας επιστήμονας που θα σας διδάξει τον τρόπο να αντιμετωπίσετε κατάματα τα προβλήματα σας.
Τομείς δράσης της συμβουλευτικής
Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να παρέμβει σε ποικίλα προβλήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις, το επαγγελματικό περιβάλλον, το σχολείο, την απώλεια κάποιου προσώπου, την έλλειψη σκοπού, κ.λπ.
Η παρέμβαση αυτή γίνεται πάντοτε με εχεμύθεια, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του πελάτη
Τι είναι η συνθετική προσέγγιση
Όλοι οι κλάδοι της ψυχικής υγείας ακολουθούν μια πληθώρα θεωριών και θεραπευτικών μεθόδων.
Η συνθετική προσέγγιση δίνει έμφαση στη σύνθεση, αξιοποιώντας πλευρές διαφορετικών θεωριών. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τις τεχνικές που είναι πιο κατάλληλες κάθε φορά, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο μοντέλο για τον ασθενή του.
Η βασική ιδέα της συνθετικής συμβουλευτικής είναι ότι καμία μορφή θεραπείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως «ρετσέτα» για όλες τις περιπτώσεις.
Το βασικό της προσόν είναι ότι αντιμετωπίζει ολιστικά και εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση, επομένως διαθέτει την ικανότητα να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.
Τα εφόδια που χρειάζεται ο σύμβουλος - θεραπευτής
Με δεδομένο ότι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας θα πρέπει να χειριστεί ευαίσθητα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο θεραπευτικό «πρωτόκολλο», είναι απαραίτητο να έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση και τα αντίστοιχα επαγγελματικά προσόντα στον κλάδο της συμβουλευτικής.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official