ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΝΗΜΗ

Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλύτερη μνήμη;

Υπάρχουν τροφές που αναμφισβήτητα κάνουν τη μνήμη μας πιο ισχυρή. Συγκεκριμένα, μελέτες υποδεικνύουν πως αν συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθάμε στη μείωση του κινδύνου της γνωσιακής παρακμής.

 

 

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που περιλαμβάνουν αυτές τις ουσίες;

 

Ωμέγα 3 - Λιπαρά ψάρια. Είναι από τις τροφές που βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας. Στα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνονται ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, οι οποίες είναι όλες πλούσιες σε λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας καθώς αποτελούν το ήμισυ το λίπους του εγκεφάλου μας, όταν μάλιστα το λίπος συνολικά στο συγκεκριμένο όργανο είναι το 60%. 

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ωμέγα-3 λιπαρά για να χτίσει νευρικά κύτταρα ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. Μάλιστα, η μη ικανοποιητική ποσότητα πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών συνδέεται με τις μαθησιακές δυσκολίες. 

Σύμφωνα με το αναγνωρισμένο Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI) έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ψυχική παρακμή, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, στην αποτροπή της νόσους Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης. 

 

Φλαβονοειδή - Μαύρη Σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα και τη σκόνη κακάο φυσικά. Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη μνήμη και τη μάθηση. Έρευνα με περισσότερους από 900 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν συχνότερα σοκολάτα είχαν χαρακτηριστικά καλύτερη διάθεση και καλύτερες επιδόσεις σε γνωσιακές λειτουργίες, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν πιο σπάνια. 

 

Βιταμίνη Κ - Μπρόκολο. Εκτός από τις φυτικές ενώσεις που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι πλούσιο και σε Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι λιποδιαλυτή και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ενός τύπου λίπους που βρίσκεται στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα σφιγγολιπίδια. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι μία μικρή ποσότητα μπρόκολου καλύπτει υπέρ του δέοντος τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. 

Επίσης, πέραν της βιταμίνης Κ στο μπρόκολο περιλαμβάνονται ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, οι οποίες βοηθούν κατ επέκταση στην προστασία και του εγκεφάλου από τυχόν βλάβες. 

 

Κουρκουμίνη - Κουρκουμάς. Πρόκειται για ένα 'χρυσό' μπαχαρικό που έχουμε ασχοληθεί μαζί του στο παρελθόν, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του. Η κουρκουμίνη είναι η ουσία εκείνη που περιέχεται στον κουρκουμά και έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τον λεγόμενο 'αιματοεγκεφαλικό φραγμό', γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δρα άμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη μνήμη, βοηθά ενάντια στην κατάθλιψη, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. 

 

Χολίνη - Αυγά. Πρόκειται για μία σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών, πολλές από τις οποίες έχουν να κάνουν με την υγεία του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες Β6 και Β12, το φυλλικό οξύ και η χολίνη είναι οι βασικότερες εξ αυτών. Και πάλι πληροφορίες από το Διεθνές Κέντρο που ασχολείται με τις εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία μας ενημερώνει ότι αποτελέσματα δύο μελετών συνδέουν την υψηλή πρόσληψη χολίνης με την καλύτερη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου.  

 

Ξηροί καρποί. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνουν τα υγιεινά λίπη, τη βιταμίνη Ε, ενώ ορισμένα, όπως τα καρύδια, περιέχουν και ωμέγα-3 λιπαρά. Ειδικά, η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός που βοηθάει στη γνωσιακή λειτουργία. 

 

Συνεπώς, για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου βλέπουμε ότι η διατροφή μας παίζει καταλυτικό ρόλο. Η έλλειψη κάποιων ουσιών ή η υπερβολική κατανάλωση βλαβερών ουσιών και τροφών οδηγούν τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα σε υπολειτουργία ή σε διάφορες βλάβες γενικότερα.

Μία τελευταία συμβουλή που μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό μας, και το σώμα μας γενικότερα, να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, είναι όχι μόνο να δώσουμε βάρος στις παραπάνω πληροφορίες, αλλά και να περιορίσουμε δραστικά τις μη φυσικές και επεξεργασμένες ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τα έτοιμα συσκευασμένα σνακ ή γεύματα, καθώς και τη ζάχαρη. 

πληροφορίες: https://ncbiinsights.ncbi.nlm.nih.gov, NATURA nrg (Μάιος 2019)

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!