Εάν κάποιος έχει μπει στη διαδικασία να πάρει δώρο για το παιδί του ή το βαφτιστήρι του θα έχει πιθανόν συνειδητοποιήσει ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο... Τα καταστήματα παιχνιδιών σε ορισμένες περιπτώσεις ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι η παραλαβή μπορεί να πάρει έως και 20 εργάσιμες μέρες!
Πέραν του τεράστιου όγκου εργασίας που σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους στα καταστήματα και αντίστοιχα του τεράστιου τζίρου για τους ιδιοκτήτες, αναλογίζεται κανείς πόσα παιχνίδια χρειάζεται ένα παιδί; Έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία ή στη συμπεριφορά ενός παιδιού αυτός ο τεράστιος όγκος παιχνιδιών;
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Toledo στο Οχάιο των ΗΠΑ ‘η αφθονία παιχνιδιών συνδέεται με μειωμένη ποιότητα παιχνιδιού.’ Δηλαδή, ένα παιδί με λιγότερα παιχνίδια μπορεί καλύτερα να αφοσιωθεί σε ένα παιχνίδι, να κάνει ένα πιο δημιουργικό και γεμάτο φαντασία παιχνίδι, μας εξηγούν οι επιστήμονες. Έτσι, λιγότερα παιχνίδια έχουν ως αποτέλεσμα μία πιο υγιής ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι, αλλά και μία βαθύτερα γνωστική ανάπτυξη’, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο περιοδικό Infant Behavior and Development.
Οι ερευνητές παρατήρησαν 36 παιδιά ηλικίας από 18 έως 30 μηνών, σε συνεδρίες που περιελάμβαναν ελεύθερο παιχνίδι. Τι παρατηρήθηκε; Ότι υπήρξε μία τεράστια διαφορά στην ποιότητα του παιχνιδιού, μεταξύ δύο διαφορετικών συνθηκών, όσον αφορά την ποσότητα των παιχνιδιών στο περιβάλλον τους.
"Όπως μετράται από το συνεχές παιχνίδι και την ποικιλία των τρόπων παιχνιδιού, τα μικρά παιδιά είχαν καλύτερη ποιότητα παιχνιδιού σε κατάσταση με ‘4 παιχνίδια’ σε σύγκριση με την κατάσταση των ‘16 παιχνιδιών’. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που δόθηκαν λιγότερα παιχνίδια, τα νήπια έπαιζαν μαζί τους με πιο ποικίλους τρόπους και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Η μελέτη αντανακλά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό, ή ακόμα και τον περιορισμό παιχνιδιών, για μικρά παιδιά. Στο βιβλίο του Clutterfree with Kids, ο Joshua Becker περιγράφει ότι πάρα πολλά παιχνίδια έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της προσοχής. «Φανταστείτε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στα παιδιά μας τα εκατοντάδες παιχνίδια στα σπίτια μας», σημειώνει.
Μία εκ των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Toledo, η Alexia Metz, αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα ‘εξετάστηκαν’ και υπό τις συνθήκες 4 παιχνιδιών και με 16 παιχνίδια, σε διαφορετικές συνεδρίες. Αυτό προφανώς βοηθάει στην αξιοπιστία της έρευνας καθώς δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται τα ίδια άτομα σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα.
Το συμπέρασμα της έρευνας επιβεβαιώνει ότι ο μεγάλος αριθμός παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει διάσπαση. Με λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, φάνηκε ότι έμεναν για περισσότερο χρονικό διάστημα σε κάθε παιχνίδι.
Για την ακρίβεια, στις περιπτώσεις που τα παιδιά βρίσκονταν σε περιβάλλον με 4 παιχνίδια διαπιστώθηκε ότι αφιέρωναν 1,5 φορά περισσότερο χρόνο συγκεντρωμένοι σε ένα παιχνίδι, σε σχέση με το άλλο γκρουπ. Αυτό υποδεικνύει ότι τα μικρά παιδιά ‘είναι πιο πιθανό να παίζουν με πιο εξελιγμένους και προηγμένους τρόπους όταν υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια’.
Αυτή η αυξημένη ενασχόληση με ένα παιχνίδι έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού με φαντασία και προσποίηση, της έκφρασης, των δεξιοτήτων όπως ο καλός συντονισμός και η επίλυση προβλημάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να πετάξουν τα παιχνίδια των παιδιών τους ή να αποθαρρύνουν το χρόνο παιχνιδιού. Εάν, ωστόσο, υποχωρείτε εύκολα στις πιέσεις των παιδιών σας ή ξοδεύετε περισσότερα από όσα θέλετε για δώρα για τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πολύ μικρά, ίσως αξίζει να αναρωτηθείτε: Το παιδί αυτό χρειάζεται πραγματικά αυτό το αντικείμενο; Θα εμπλουτίσει το χρόνο αναπαραγωγής της - ή απλά θα χρησιμοποιηθεί για μια εβδομάδα ή δύο και στη συνέχεια θα αγνοηθεί;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει έναν γονέα να λέει, "Τα παιδιά μου έχουν τόσα πολλά παιχνίδια και δεν παίζουν μαζί τους". Ίσως το έχετε πει κι εσείς.
Οι μνήμες είναι πιο πολύτιμες από τα δώρα
Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γονείς θα πρέπει να επενδύουν σε δραστηριότητες παρά σε υλικά αγαθά. Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Cornell, Thomas Gilovich, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω τις εμπειρίες τους με μεγαλύτερη ικανοποίηση απ ό, τι κάνουν στις υλικές αγορές τους. Προσθέτει επίσης ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται για επικείμενες βιωματικές αγορές, όπως εισιτήρια συναυλιών ή κάποιο ταξίδι, έχουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από όσους αναμένουν να ξοδέψουν χρήματα για αντικείμενα.
Επιλέξτε λοιπόν να ξοδέψετε χρήματα σε εκδηλώσεις ή να ξεκινήσετε ελεύθερες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα γύρω από ένα πάρκο, τη βόλτα με ποδήλατο ή όποια άλλη δραστηριότητα σας ευχαριστεί.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official
Πηγές:
Dauch, C., Imwalle, M., Ocasio, B., and Metz, A. (2018). The influence of the number of toys in the environment on toddlers’ play. Infant Behavior and Development. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2017.11.005
Kumar, A., Killingsworth, M., & Gilovich, T. (2014). Waiting for merlot: Anticipatory consumption of experiential and material purchases. Psychological Science doi:10.1177/0956797614546556
Newman, Susan. (2014) Little Things Long Remembered: Making Your Children Feel Special Every Day. New York: Iron Gate Press.