Χριστούγεννα και συμβουλές Θετικής Ψυχολογίας

Χριστούγεννα και συμβουλές Θετικής Ψυχολογίας

Οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να γίνουν μία από τις αγχωτικές περιόδους του έτους. Είναι σίγουρα μία περίοδος πρόσθετων ευθυνών – οικονομικών, οικογενειακών κ.ά. - διαταραγμένων ρουτινών, αλλά και υπερφόρτωσης των ανθρώπων με παραπανίσιο φαΐ και αλκοόλ.

Το κλειδί για τη λύση στα προβλήματα αυτά δεν είναι σίγουρα η αδιάκοπη εργασία. Για να διατηρήσουμε τα επίπεδα του στρες χαμηλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε προκύπτουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, εννοώντας θυμό, ζήλια ή θλίψη.

Όταν καταφέρουμε να έχουμε επίγνωση αυτών των περιττών σκέψεων και συναισθημάτων, και δεν αφηνόμαστε έρμαια σ’ αυτά, τότε μπορούμε να μετράμε βήματα για τη διατήρηση του στρες μας και να ενεργούμε κατά συνέπεια με πιο θετικό τρόπο.

Κάνοντας μάλιστα και μία ανασκόπηση των χριστουγεννιάτικων εμπειριών μας, με μία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόμυαλη οπτική, σίγουρα θα εντοπίσουμε λάθη, κακές συμπεριφορές και παραβλέψεις που κάνοντας την αυτοκριτική μας θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε. Αυτό θα μας προστατεύσει πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους από δυσάρεστα συναισθήματα, θα μας γεμίσει με θετική ενέργεια και ειρηνική διάθεση για να γιορτάσουμε επί της ουσίας τις μέρες αυτές μαζί με τους αγαπημένους μας.

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές ή συμβουλές αλλιώς θετικής ψυχολογίας που μπορείτε να δοκιμάσετε και να δείτε τι ταιριάζει στη δική σας ιδιοσυγκρασία.

Αναπνοές για 3’

Εάν τρέχετε πανικόβλητοι στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο για να αγοράσετε δώρα ή προμήθειες της τελευταίας στιγμής ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας σας έχει εξαντλήσει και την τελευταία ρανίδα υπομονής και είστε εν ολίγοις εξαντλημένοι και αγχωμένοι, η όποια ηρεμία ή καλή διάθεση πάει περίπατο!

Αφιερώστε λοιπόν 3’ από τον χρόνο σας για να κάνετε τις αναπνοές σας. Είναι μία σύντομη τεχνική διαλογισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

- για να διαλύσει τις ενοχλητικές σκέψεις της στιγμής και να τις εμποδίσει να αποκτήσουν τον έλεγχό σας και

- ως διαλογισμός έκτακτης ανάγκης για να ελεγχθούν οι σκέψεις γενικά σε περιπτώσεις δύσκολες που χάνεται ο έλεγχος.

Εστιάστε σε εσάς και την αναπνοή σας. Και μάλιστα όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά μία φορά κάθε μέρα, για να καταφέρετε έτσι να δώσετε τη δέουσα προσοχή στην κίνηση και το σώμα σας και να πετύχετε καλύτερο έλεγχο.

Εισπνεύστε και εκπνεύστε μέσω της μύτης σας, του στήθους ή της κοιλιάς σας. Χρησιμοποιήστε – για καλύτερη συγκέντρωση – έναν χρονοδιακόπτη, ώστε να μη χρειάζεται να κοιτάζετε το ρολόι σας. Και εστιάστε με σε εσάς και την αναπνοή σας. Κατά την σύντομη αυτή άσκηση του διαλογισμού θα συνειδητοποιήσετε ότι το μυαλό σας πιθανόν γυρνάει στις υποχρεώσεις της ημέρας ή γενικά σε πολλές και διάφορες σκέψεις. Είναι φυσιολογικό. Αυτό κάνουν τα μυαλά. Μην αφεθείτε σ’ αυτό, συμμαζέψτε τις σκέψεις σας γύρω από την αναπνοή σας και μόνο.

Ο Διαλογισμός Έντονα Αγχώδους Αναμονής

Ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά θέματα αυτής της περιόδου είναι οι ουρές αναμονής. Στο σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, τους δρόμους...παντού κάποιες δεκάδες ανθρώπων περιμένουν πριν από εμάς να εξυπηρετηθούν και η υπομονή γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Αυτές οι περίοδοι αναγκαστικής αναμονής μπορούν επίσης να είναι περίοδος έντονου άγχους και απογοήτευσης.

Την επόμενη όμως φορά που θα βρεθείτε σε μία τέτοια κατάσταση και θα θέλετε να ουρλιάξετε στο πρόσωπο εκείνων που απλά πήραν τα πάντα, δοκιμάστε να ασκήσετε το διαλογισμό της Έντονα Αγχώδους Αναμονής. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής. Αναρωτηθείτε:

- Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου;

- Ποιες είναι οι αισθήσεις στο σώμα μου;

- Τι συναισθήματα και παρορμήσεις γνωρίζω;

Η αυτοσυνειδησία περιλαμβάνει την πρακτική της αποδοχής όλων των μορφών εμπειρίας, ακόμα και των δυσάρεστων. Δείτε αν μπορείτε να αντιληφθείτε την ένταση και στρες, χωρίς όμως να επηρεαστείτε από την αρνητικότητά της.

 

Δημιουργήστε ένα «καμπανάκι» συγκέντρωσης

Επιλέξτε μερικές δραστηριότητες που θα κάνατε κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετατρέψτε τις σε ένα ιδιαίτερο «καμπανάκι». Αυτές οι δραστηριότητες είναι περιπτώσεις όπου σταματάτε για να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες, για παράδειγμα:

1. Ετοιμάζω φαγητό

Μερικές φορές είναι αδύνατο να σπαταλάμε την ενέργειά μας στην προετοιμασία ενός μεγάλου γεύματος. Ωστόσο, τώρα είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να ασχοληθούμε με τη συγκέντρωση. Κατά την προετοιμασία των τροφίμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δώστε προσοχή στη σειρά πλούσιων γεύσεων, μυρωδιές και υφές και τις κινήσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία του φαγητού.

2. Περιτύλιγμα των δώρων

Ίσως το περιτύλιγμα δώρων σας φαίνεται σχεδόν σαν δουλειά που πρέπει με κόπο να ολοκληρώσετε. Προσπαθήστε όμως να την μετατρέψετε σε μία ενδιαφέρουσα διαδικασία δίνοντας προσοχή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Εξετάστε το χρώμα, την υφή του χαρτιού, εστιάστε στον ήχο αλλά και στην αίσθηση του χαρτιού καθώς κόβεται. Προσπαθήστε να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα και θαυμάστε την προσπάθειά σας που καταβάλατε γι’ αυτό. 

Και η λίστα φυσικά μπορεί να μη σταματάει εδώ...μπείτε βαθύτερα σε κάθε τι μπορεί να θεωρείτε ρουτίνα και απορροφήστε ότι θετικό μπορεί αυτό να σας προσδώσει.

 

Η Άσκηση Ευχαριστίας Δέκα Δάκτυλων

Ίσως ακούγεται περίεργο σαν τίτλος, αλλά ο συλλογισμός είναι ιδιαίτερα απλός. Μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας ξεχνάμε πολλές φορές, να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας.

Η Άσκηση της Ευχαριστίας Δέκα Δακτύλων σας ζητάει απλά να αφιερώσετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα ειδικά για τη δική σας ευεξία, μετρώντας δέκα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Συνήθως δύσκολα βρίσκουμε βρίσκουμε περισσότερα από 3-4. Όμως ο στόχος του δέκα μας επιτρέπει να εστιάσουμε στα μικρά και απαρατήρητα με την πρώτη ματιά θετικά που συμβαίνουν στη μέρα μας. Έτσι ευαισθητοποιούμε τις κεραίες μας και ενισχύουμε απλά μέσα από την αντίληψή μας τη θετική μας εκτίμηση για τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας.

 

Βιβλιογραφία:

Elisabeth M. Dykens, (2010), Toward a Positive Psychology of Mental Retardation, Wiley Online Library, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1037/0002-9432.76.2.185

Dario Paez, M. Angeles Bilbao et al, (2010), Merry Christmas and Happy New Year! The impact of Christmas rituals on subjective well-being and family's emotional climate, Taylor & Francis Online, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021347411797361347.

Thawatchai Krisanaprakornkit, Wimonrat Sriraj et al, (2006), Meditation therapy for anxiety disorders, Cochrane Library, https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004998.pub2/abstract

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!