Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων κι η χώρα μας έχει να κρύψει...

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και η χώρα μας έχει πολλά να πει, αλλά και να κρύψει γύρω από το θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Η εικόνα συντίθεται με τους 85.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, τα ναυάγια, τους πνιγμένους στη θάλασσα του Αιγαίου, τα άθλια hot spot που στην περίπτωση της Σάμου μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως ‘ζούγκλα’, τους χώρους ‘φιλοξενίας’ με τα υποτυπώδη μέσα λειτουργίας, τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά…

Οι ίδιες συνθήκες κι η ίδια απελπισία ‘λούζει’ καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που σε μία απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν από τις σφαίρες του πολέμου, από την πείνα και τις κακουχίες, φτάνουν και σε άλλες ακτές τις Μεσογείου, όπου κι εκεί η ‘φιλοξενία’ είναι αντίστοιχη.

Οι θύτες έχουν φυσικά όνομα και επίθετο. Είναι οι χώρες και οι οργανισμοί που εξαπολύουν πολέμους στη γη των ξεριζωμένων. Είναι το ΝΑΤΟ, η Αμερική και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές και μη δυνάμεις που διεκδικούν μερίδια αγοράς, ενεργειακές πηγές, εμπορικούς δρόμους αλλά και γενικότερες επιρροές, έξω από τα σύνορά τους, χωρίς να υπολογίζουν το απόλυτο χάος που αφήνουν πίσω τους.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι ‘καζάνια που βράζουν’ - και εκρήγνυνται πότε πότε - εδώ και αρκετές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές με σπουδαία κοιτάσματα πετρελαίου, ή γενικότερα, με πλούσιο υπέδαφος. Και ενώ οι κάτοικοί τους θα έπρεπε να ζουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς, αντίθετα, διαβιούν μέσα στις σκληρότερες συνθήκες που καταγράφονται στην εποχή μας.

Πολλοί μια τέτοια μέρα θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, θα συγκινηθούν με τον πόνο ενός μικρού Χασάν ή μιας μικρής Φατιμά, με τη μάνα που έχασε ολόκληρη την οικογένεια της στον υγρό τάφο του Αιγαίου, ή τον πατέρα που για χιλιάδες χιλιόμετρα κουβαλάει στην πλάτη του το ανάπηρο παιδί του. Αν τα λόγια ανθρωπιάς δε συνοδεύονται από πράξεις σπουδαίες, πραγματικής αλληλεγγύης, στήριξης, απεγκλωβισμού, απαλλαγής από σχέδια που βυθίζουν τις πατρίδες των κάθε λογής προσφύγων στο χάος, τότε δεν είναι άλλο από λόγια κενά.

Και επειδή πολλοί, επίσης γνωστοί στην ιστορία, αξιοποιούν το μείζον αυτό πρόβλημα του προσφυγικού για να χύσουν το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο δηλητήριό τους, καλό είναι να αναλογιστούν τις γωνιές αυτής της γης που έχει πατήσει ακόμα και το ελληνικό πόδι, απλά και μόνο για να επιβιώσει. Ας αναλογιστούν, ως πρώτο τουλάχιστον βήμα εξανθρωπισμού τους, γόνοι ποιας ρίζας μπορεί να είναι και οι ίδιοι...

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Επικοινωνία

Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, 122 41, Αιγάλεω

all4therapy@gmail.com

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Εγγραφή

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!