Οι σάλτσες πέστο είναι από μόνες τους μία κατηγορία γεύσης. Είναι βέβαια από αυτά τα φαγητά που κάποιος ή θα τα λατρέψει ή θα τα διαγράψει από το μενού του.Όσοι ανήκετε στην πρώτη κατηγορία λοιπόν πειραματιστείτε με ένα απλό αλλά ιδιαίτερο πέστο ρόκας και δείτε πώς μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο σας για 2 εβδομάδες.
Ας δούμε πρώτα τι χρειαζόμαστε και τον τρόπο παρασκευής του.
Υλικά
- 30γρ. ρόκα πλυμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 30γρ. μπλε τυρί σε κομμάτια ή τρίμα
- 45γρ. αμύγδαλα
- 4κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Επεξεργασία των υλικών
Σε ένα καθαρό τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα, σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά, με προσοχή να μην πάρουν χρώμα γιατί τα θέλουμε απαλά για την σωστά κρεμώδη υφή της σάλτσας μας.
Αποσύρετε από το μάτι το τηγάνι. Ρίξτε τη ρόκα στο πολυμίξερ.
Πιέστε ελαφρά με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού το σκόρδο. Προσθέστε το στη ρόκα, μαζί με το τυρί, τα αμύγδαλα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Χτυπήστε τα όλα μαζί για λίγα δευτερόλεπτα.
Σταδιακά ρίξτε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ενώ το πολυμίξερ βρίσκεται σε λειτουργία (εάν έχετε αυτή τη δυνατότητα). Σταματήστε το όταν τα υλικά έχουν μετατραπεί σε μία γυαλιστερή σάλτσα.
Τέλος προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε.
Σωστή συντήρηση
Σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι μεταφέρετε το πέστο με ένα κουτάλι, με προσοχή ώστε να μην αφήνετε αέρα μέσα. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια για να το προστατέψετε από τον αέρα. Με τον τρόπο αυτό προστατεύετε τη σάλτσα σας από αερομεταφερόμενα μικρόβια ενώ εξολοθρεύονται και τυχόν αερόβια μικρόβια που βρίσκονται στο πέστο.
Σφραγίστε το, βάλτε ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής της και διατηρήστε το στο ψυγείο, έως 2 εβδομάδες.
Λίγες παραπάνω πληροφορίες...
Η λέξη ‘pesto’ είναι ιταλική και σημαίνει ‘χτυπημένο’.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πέστο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το πέστο με βασιλικό, κουκουνάρι και παρμεζάνα είναι το παραδοσιακό πέστο από τη Γένοβα και είναι το πιο δημοφιλές.
Ιδανικός συνδυασμός φυσικά τα ζυμαρικά, αλλά και οι βραστές νεαρές πατάτες.
Επιλογή πέστο βασιλικού θα συναντήσετε επίσης και σε σάντουιτς, με λιαστή ντομάτα.
Πειραματιστείτε με τις συνθέσεις γεύσεων και ίσως ανακαλύψετε κάτι ακόμα καλύτερο!
πηγή: Μαθαίνω - Συντήρηση Τροφίμων DK Books
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology