Τι φρούτα (και λαχανικά) βγάζει ο Σεπτέμβρης;

Τι φρούτα (και λαχανικά) βγάζει ο Σεπτέμβρης;

Για τους περισσότερους από εμάς το πέρας των καλοκαιρινών μηνών και ο ερχομός του Φθινοπώρου είναι από τις δυσκολότερες περιόδους. Κι όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι διακοπές σημαίνουν τέλος, ενώ συνήθως στο Σεπτέμβρη έχουμε ‘σπρώξει’ εκκρεμότητες των προηγούμενων μηνών, άρα μας περιμένει και μπόλικο τρέξιμο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα πρέπει να χαιρόμαστε με τον ερχομό του Σεπτέμβρη! Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες λόγους είναι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών που βγαίνουν αυτήν την περίοδο και μπορούν να μας δώσουν μια άλλη νότα δημιουργικότητας στην κουζίνα μας.

Κάποια απ’ αυτά που θα δείτε σίγουρα θα τα συναντάτε πολλούς μήνες στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή των μανάβικων, αλλά για ευνόητους λόγους καλό είναι να ξέρετε και να προτιμάτε τους καρπούς της κάθε εποχής.

Λαχανικά εποχής Βρίσκουμε ακόμα στα ράφια Φρούτα Εποχής Τέλος εποχής

Βρούβες

Κουνουπίδι

Λάχανο

Σπανάκι

Φινόκιο

Μελιτζάνες

Πιπεριές

Κολοκύθια

Ρόκα

Φασολάκια

Ραδίκια

Ραπανάκια

Σταφύλι

Αχλάδι

Φραγκόσυκο

Τζίτζιφα

Πεπόνι

Καρπούζι

Βατόμουρα

Σύκα

Νεκταρίνια

 

Ας δούμε δύο συνταγές – φαγητού και γλυκού – που θα μας ανοίξουν εν τέλει την όρεξη για την νέα εποχή!

Βραστό κουνουπίδι με σάλτσα ντομάτας

Θα χρειαστούμε:

1 μέτριο κουνουπίδι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδου

1 κιλό ώριμες ντομάτες

4 σκελίδες σκόρδο

1 κλωναράκι μάραθο

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι – πιπέρι

100γρ. κεφαλογραβιέρα

 

Εκτέλεση

1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε με τη βοήθεια του multi

2. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, σε ένα φαρδύ σκεύος.

3. Όταν όλα τα κομμάτια μας ροδίσουν από όλες τις πλευρές τους, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και κατόπιν νερό μέχρι να σκεπαστούν.

4. Ψιλοκόβουμε στο μεταξύ το σκόρδο και το ρίχνουμε μαζί με το μάραθο και τη ζάχαρη στο κουνουπίδι.

5. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαΐ μας να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε. Μπορούμε απλά να κουνήσουμε ελαφρά την κατσαρόλα για να αναδεύσουμε το περιεχόμενο.

6. Αφήνουμε στη φωτιά έως ότου δέσει η σάλτσα.

7. Προαιρετικά, το σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.

 

Και τώρα μία συνταγή με τα αγαπημένα αχλάδια, που σίγουρα τα βρίσκετε σχεδόν όλον το χρόνο στα ράφια ή τα καφάσια, κυρίως γιατί διατηρούνται για πολύ καιρό σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καρποφορούν πολλούς και διαφορετικούς μήνες στο χρόνο. Αυτήν την εποχή θα δούμε αχλάδια των ποικιλιών Τσακώνικη, Κοντούλα και Williams.

Μαρμελάδα (ή γλυκό του κουταλιού) αχλάδι με τζίντζερ

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό αχλάδια

500 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη

1 ρίζα τζίντζερ (4 εκ.)

χυμό από 2 λεμόνια

 

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια, κρατώντας στην άκρη τα φλούδια και τα σπόρια.

2. Έπειτα, κόβουμε τα αχλάδια μας σε λεπτέ φέτες.

3. Στον ψιλό τρίφτη τρίβουμε το τζίντζερ, προσέχοντας να μη χάσουμε και τον χυμό της ρίζας.

4. Σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ ανακατεύουμε το αχλάδι, το τζίντζερ, τον χυμό από τα λεμόνια μας, καθώς και τη ζάχαρη και τ’ αφήνουμε για 12 ώρες μέσα στο ψυγείο. Τα υλικά θα βγάλουν τα υγρά και τα αρώματα και οι γεύσεις θα αναμειχθούν.

5. Βάζουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι τα φλούδια και τα σπόρια που κρατήσαμε στην άκρη, τα δένουμε και τα βάζουμε σε μία μέτρια κατσαρόλα.

6. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το μείγμα μας που έχει μείνει να δέσει στο ψυγείο για 12 ώρες. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας προσεκτικά τον αφρό που μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια αρχικά.

7. Υπολογίζουμε περίπου 30-40’ έως ότου να δέσει η μαρμελάδα μας.

8. Αφού πήξει η μαρμελάδα, αφαιρούμε το τουλπάνι με τα φλούδια και τα σπόρια και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

 

*Τα φλούδια και τα σπόρια βοηθούν τη μαρμελάδα να πήξει πιο γρήγορα και φυσικά, καθώς είναι πλούσια σε πηκτίνη.

**Συνδυάστε τη μαρμελάδα και με το γιαούρτι σας.

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!