ΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ YOGA

Δώσε λύση στους πόνους της μέσης με ασκήσεις Yoga

 Οι πόνοι στη μέση είναι ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στους ενήλικες.

Επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητας και απαιτεί σοβαρές σωματικές βελτιώσεις, για παράδειγμα απώλεια βάρους σε κάποιες περιπτώσεις, για να μπορεί το σώμα να απαλλαγεί από τους πόνους.

Οι φυσικές θεραπείες δίνουν μία απάντηση για μία πιο αργή, αλλά ίσως πιο μόνιμη λύση σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, χωρίς να έχουν επιβαρύνουν τον οργανισμό με παρενέργειες, όπως συμβαίνει με διάφορα φάρμακα. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι τα φάρμακα δεν είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις.

Η γιόγκα ανήκει στην κατηγορία των φυσικών θεραπειών. Είναι μια εξάσκηση που απαιτεί τον συνδυασμό διαφόρων σωματικών στάσεων, ελέγχου της αναπνοής και διαλογισμό. Συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα, που αξιοποίησε 320 ασθενείς με χρόνιους πόνους στη μέση, σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για τον πόνο, μετά από τρεις μήνες πρακτικής γιόγκα, ενώ σε ακόμα μία διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα παρουσίασαν από μικρή ως μέτρια ένταση του πόνου βραχυπρόθεσμα.

Ανεξάρτητα κιόλας από τις επιστημονικές έρευνες – οι οποίες έχουν σίγουρα τεράστια βαρύτητα και αξία – η ίδια μας η εμπειρία μπορεί ίσως να μας αποδείξει ότι αξίζει να επιχειρήσουμε να βάλουμε τη γιόγκα στην καθημερινότητα μας, για να θωρακίσουμε καλύτερα το σώμα μας.

Τι μας λέει λοιπόν η εμπειρία μας;

 Όταν αφιερώσαμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και φροντίσαμε να ενδυναμώσουμε τους μύες που συνδέονται με τη μέση στην προκειμένη περίπτωση κι όποτε βελτιώσαμε την ελαστικότητα του σώματός μας με διάφορες διατάσεις ή ασκήσεις (υποδεικνυόμενες από φυσικοθεραπευτή για παράδειγμα) είδαμε βελτίωση.

Η γιόγκα λοιπόν είναι ένας συνδυασμός αυτών των ασκήσεων και πολλά ακόμη παραπάνω.

Ενδεικτικά, σας υποδεικνύουμε πέντε στάσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των πόνων της μέσης.

 

  • Η στάση της γάτας

Η στάση αυτή βοηθάει στην διάταση της σπονδυλικής στήλης και των μυών της. Γυμνάζονται ο κορμός, οι ώμοι και ο αυχένας.

 

  • Η στάση της Σφίγγας

Η κίνηση αυτή ενισχύει την σπονδυλική στήλη και τους γλουτούς. Τεντώνει τους μύες του στήθους, των ώμων και της κοιλιάς.

 

  • Κάτω σκύλος

Αυτή η κάμψη προς τα κάτω μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης και της ισχιαλγίας. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση της ισορροπίας του σώματος.

 


  • Στροφή κορμού

Η στροφή αυτή προάγει την κίνηση και την κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη και την πλάτη. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και την ακαμψίας στην πλάτη και τους γοφούς.

 

  • Η στάση της Κόμπρα

Είναι ακόμα μία στάση που επικεντρώνει στην ισχιαλγία, αλλά και στην ανακούφιση από την κούραση ή το στρες.

Παρότι η γιόγκα δείχνει να αποτελεί ένα μέσο φυσικής θεραπείας για την αντιμετώπιση  των πόνων της μέσης, ίσως να μην είναι πάντα κατάλληλη για όλους. Η έγκριση του γιατρού σας, ιδιαίτερα στα πιο οξυμένα περιστατικά πάθησης, συστήνεται. 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!