Ολιστικό μασάζ: Μια αρχέγονη και σύγχρονη τεχνική θεραπείας

Ολιστικό μασάζ: Μια αρχέγονη και σύγχρονη τεχνική θεραπείας

Το μασάζ είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές θεραπείας και ανακούφισης από τον πόνο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την «τέχνη του αγγίγματος» ως βασική μέθοδο ίασης.
Στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ. ο Ιπποκράτης, «πατέρας» της Ιατρικής, έγραφε πως «ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα πρέπει να ξέρει να κάνει εντριβές», γιατί «η εντριβή μπορεί να σφίξει μια πολύ χαλαρή άρθρωση και να χαλαρώσει μια άλλη πολύ σφιχτή».
 
 
 
Λογοτεχνικές αναφορές για τη χρήση του μασάζ υπάρχουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βαβυλωνίας. Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η τεχνική της μάλαξης σχεδόν εγκαταλείφθηκε στη Δύση για εκατοντάδες χρόνια και αναπτύχθηκε από τους Άραβες.
 
Η λέξη μασάζ προέρχεται από τη γαλλική massage που μεταφράζεται ως «τριβή της μάλαξης». Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, οι Γάλλοι την δανείστηκαν από την αραβική «massa» η οποία  σημαίνει «μαλάζω». Ωστόσο, οι πρώτες καταγραφές της λέξης μασάζ προέρχονται από κείμενα Γάλλων που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία.
 
Η Αγιουρβέδα, η «επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και μακροζωίας», όπως αποκαλείται αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα υγείας που έχει τις ρίζες του στον βεδικό πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας, είχε αναγορεύσει το μασάζ σε μια οικογενειακή συνήθεια, όπου ο ένας έκανε μασάζ στον άλλο.
 
 
Τα οφέλη του μασάζ
 
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που έχουν αναδείξει (και έχουν αποδείξει) τα οφέλη που έχει το μασάζ σε μυοσκελετικά προβλήματα, σε θλάσεις, σε κράμπες, σε πρηξίματα, κ.λπ.
 
Χαλαρώνοντας τους σφιγμένους μύες, τους συνδετικούς ιστούς και τις περιτονίες, το μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο και διώχνει τη φλεγμονή. Οι μαλάξεις βοηθούν να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα και έτσι να οξυγονωθούν και να αποκατασταθούν οι ιστοί.
 
Μια άλλη χρησιμότητα που έχουν οι μαλάξεις είναι ότι μπορούν να διευκολύνουν τη λεμφική ροή για να απελευθερωθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό. Ένα υγιές λεμφικό σύστημα, με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Βεβαίως, τα οφέλη του μασάζ είναι ευρύτερα. Για παράδειγμα οι μαλάξεις δρουν  στο νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας το «παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα», το οποίο είναι σχεδιασμένο να προσφέρει ξεκούραση και χαλάρωση στον οργανισμό μετά την αντιμετώπιση μιας απειλής. Αν, μάλιστα, το μασάζ συνδυαστεί με αιθέρια έλαια, τότε έχετε ένα τέλειο χαλαρωτικό για το καθημερινό άγχος.
 
Τα αποτελέσματα του μασάζ είναι αθροιστικά. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να έχει μια συνεδρία το χρόνο και να περιμένει δραματική βελτίωση. Χρειάζεται, δηλαδή, μια κάπως τακτική επαφή.
 
 
Το ολιστικό μασάζ
 
Η «τέχνη του αγγίγματος» έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν δεκάδες είδη μασάζ, τα οποία έχουν διαφορετικές ιατρικές, φιλοσοφικές και ενδεχομένως θρησκευτικές καταβολές. Ασφαλώς, δεν τα χωρίζουν «σινικά τείχη».
Το Σουηδικό μασάζ θεωρείται πιο αθλητικό, το Ταλανδέζικο και το Αγιουρβεδικό πιο παραδοσιακά και χαλαρωτικά, η ρεφλεξολογία ιδανική για τα κάτω άκρα.
 
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα «υπάρχει ένα είδος μασάζ που να εμπεριέχει όλα τα υπόλοιπα είδη;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική και ονομάζεται ολιστικό μασάζ.
 
Το ολιστικό μασάζ περιλαμβάνει πολλά είδη μασάζ και πολλές τεχνικές σε μια συνεδρία. Ονομάζεται έτσι γιατί αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ολιστικά, ως ένα ενιαίο σύνολο που αποτελείται από το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.
 
 
Ο οργανισμός έχει δυνατότητες αυτοθεραπείας
 
Το ολιστικό μασάζ ενσωματώνει το σουηδικό μασάζ, την αρωματοθεραπεία, τη βιοενέργεια, τη ρεφλεξολογία, το ρεΐκι, την κρυσταλλοθεραπεία, κ.λπ. Μέσα σε μια ώρα μπορείτε να έχετε σχεδόν όλα τα είδη μασάζ που απευθύνονται σε όλα τα μέρη του σώματος σας.
 
Όμως, η βασική διαφορά σε σχέση με τα άλλα είδη, που αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα, είναι το ολιστικό μασάζ απελευθερώνει την εγκλωβισμένη ενέργεια, ενεργοποιώντας τις δυνάμεις αυτοθεραπείας που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.
 
 
Βιβλιογραφία:
 
- Watson S., 1997, The effects of massage: an holistic approach to care, Europe PMC, https://europepmc.org/article/med/9355535.
- Mackey BT., 2001, Massage therapy and reflexology awareness, Europe PMC, https://europepmc.org/article/med/11342409.
- E Davies, S Campbell et al, 2007, The introduction of a holistic massage service in a combined paediatric and adult BMT unit, Nature, https://www.nature.com/articles/1705924
 
 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 
Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!