AΝΤΡΑΚΛΑ Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ

Αντράκλα η παρεξηγημένη

Ένα από τα πιο «παρεξηγημένα» φυτά της ελληνικής γης είναι η αντράκλα, γνωστό και ως 'γλυστρίδα'. Αυτό το φυτό με το παράξενο όνομα φυτρώνει ως αγριόχορτο, κυρίως, μέσα σε εκτάσεις με λαχανικά. Είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη.


Σε πολλά μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τη φράση «γλυστρίδα έφαγες» για να περιγράψουν κάποιον που μιλάει συνέχεια. Σύμφωνα με ορισμένες δοξασίες, η κατανάλωση αντράκλας προσφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου. Ωστόσο, τα οφέλη της αντράκλας δεν πιστοποιούνται μόνο από τη λαϊκή θυμοσοφία. 

Συνήθως οι αγρότες θεωρούν την αντράκλα ως ένα ενοχλητικό φυτό, καθώς πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα  στις καλλιεργημένες εκτάσεις, λόγω του συχνού ποτίσματος.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν ως σαλατικό (και οχι μόνο), εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων που διαθέτει. Σε ορισμένους, μάλιστα, πάγκους λαϊκών αγορών, μπορεί να δείτε να πωλούνται ματσάκια γλιστρίδας. 

 

Η διατροφική αξία της αντράκλας

Η μεγάλη περιεκτικότητα της αντράκλας σε ωμέγα 3 - λιπαρά οξέα, την καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη. Έχει υπολογιστεί πως 100 g. γλιστρίδας περιέχουν 400 mg. ωμέγα 3 φυτικού λιπαρού οξέος, που ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ. Δηλαδή, διαθέτει δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα 3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 

Μια μερίδα από το φυτό μπορεί να καλύψει την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη. Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή

Ο συνδυασμός των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και των βιταμινών προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επομένως, πέρα από την αυτονόητη (λόγω των ωμέγα 3) προστασία από τις καρδιοπάθειες, η αντράκλα θωρακίζει τον οργανισμό από τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (η αρχή της όξυνσης των μήλων). Στη συνέχεια, εντός της ίδιας μέρας,  το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, που θεωρείται πως βοηθάει να διασπαστούν οι πέτρες στην χολή. Όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.

 

Ποιοι ήταν οι πρώτοι αξιοποίησαν το φυτό για φαρμακευτικούς και άλλους σκοπούς;

Για όσους, πάντως, νομίζετε πως η χρήση της αντράκλας είναι ένα εφεύρημα των τελευταίων χρόνων, που υπάρχει μια στροφή σε περισσότερο εναλλακτικές θεραπείες, θα σας πούμε ότι κάνετε λάθος. Όπως με πολλά άλλα φυτά της μεσογειακής γης, η αξιοποίηση της αντράκλας ως φάρμακο πάει πίσω χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), που θεωρείται πατέρας της βοτανικής και ο πρώτος  φυτοπαθολόγος, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία.

Ο Διοσκορίδης ή Διοσκουρίδης (περίπου 10 μ.Χ. - 90 μ.Χ.), ένας άλλος σημαντικός Έλληνας γιατρός και βοτανολόγος, την χρησιμοποιούσε ενάντια στους πονοκεφάλους, στην δυσεντερία, στο δάγκωμα από φίδια και σαύρες σαυρών, για τη θεραπεία του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αλλά και ως αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό.

Η γλιστρίδα  θεωρείται επίσης  τονωτικό και σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα, αν βάλουμε δυο – τρία φυλλαράκια  κάτω από τη γλώσσα.

Στα αρνητικά της αντράκλας είναι το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης, χαρακτηρίζοντας την «γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας».

Η αντράκλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε καλοκαιρινές σαλάτες (φυτρώνει το καλοκαίρι), προσφέροντας μια υπόξινη γεύση. Καλό είναι να την χρησιμοποιούμε πριν σποριάσει, όχι μόνο γιατί τα σπόρια δημιουργούν μια ενοχλητική αίσθηση, αλλά γιατί τότε είναι πιο τρυφερή. Η αντράκλα μπορεί ακόμη να γίνει τουρσί για χειμωνιάτικες σαλάτες, αλλά και να μαγειρευτεί με κρέας ή ψάρι.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!