
Από το πρωινό δεν θα μπορούσε να λείπει το διάσημο Jamón Ibérico, το ζαμπόν που είναι ίσως το πιο γνωστό προϊόν της Ισπανίας. Επίσης πολύ καλό είναι και το jamon Serrano, το ζαμπόν του βουνού που προέρχεται από λευκούς χοίρους. Το Jamón Ibérico «κυκλοφορεί» όλες τις ώρες, σε καταστήματα που πουλάνε μόνο ζαμπόν, στις μεγάλες αγορές που προσφέρεται σε φέτα ψωμιού ή σε χάρτινο χωνάκι και φυσικά στα περιβόητα tapas.
Εξίσου φανταστικές είναι οι επιλογές για το μεσημέρι. Η paella είναι η μεγάλη τουριστική ατραξιόν, κάτι σαν τη Σαγράδα Φαμίλια, τον ημιτελή ναό που σχεδίασε στη Βαρκελώνη ο Αντονι Γκαουντί. Την αυθεντική paella την διεκδικούν αρκετές πόλεις, αν και οι περισσότεροι γνώστες θεωρούν ότι η παραδοσιακή συνταγή προέρχεται από την Βαλένθια και περιλαμβάνει ρύζι, θαλασσινά και κρεατικά κυρίως κοτόπουλο. Αυτό το ανακάτεμα φαίνεται πως έχει την πηγή του στους άραβες που είχαν υπό την κατοχή τους σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία για 700 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να επισκεφτείς την Ισπανία και να μην δοκιμάσεις paella ή τον το πιάτο που τις μοιάζει αλλά αντί για ρύζι έχει ζυμαρικά.
Η Fideua δεν είναι τόσο γνωστή αλλά είναι εξίσου νόστιμη με την paella. Μοιάζει αρκετά με το κριθαρότο που έχει κάνει την εμφάνιση του τελευταία στην Ελλάδα με θαλασσινά ή κρεατικά ή ανάμεικτα. Γενικά το ανάμεικτο είναι συνηθισμένη κατάσταση στην Ισπανία και την κουζίνα της. Το μαρτυρά ένα ακόμα ιβηρικό φαγητό, το cochito. Διαφορετικά κρεατικά στην κατσαρόλα, με πατάτες, καρότο και ρεβίθια. Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο κοκκινιστό!
Οι σεφ στην Ισπανία έχουν καταφέρει να αναδείξουν ακόμα και τα πιο απλά πιάτα, όπως το Μigas. Πιάτο τριών μόνο υλικών που ήταν η βασική διατροφή των αγροτών και πρόκειται για τριμμένη φρυγανιά που τηγανίζεται με λουκάνικο chorizo και μπέικον. Αυτό το πιάτο έχει αγαπηθεί στην Λατινική Αμερική και πλέον γίνει gourmet σε ακριβά εστιατόρια. Η Dénia, είναι μια μικρή πόλη απέναντι από το πασίγνωστο νησί της Ιμπιζα κι εκεί πιάτα όπως το Migas έχουν περάσει σε άλλη διάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια πόλη των περίπου 40.000 κατοίκων υπάρχουν εννέα εστιατόρια με βραβείο michelin!
Τα περιβόητα tapas στην Ισπανία δεν είναι απλά ένας μεζές για το κρασί, δεν είναι απλά “χυμένα” υλικά σε φέτα ψωμιού δίπλα σε ένα ποτήρι κρασί. Τα tapas είναι ...κοινωνικοποίηση. Τα βράδια οι Ισπανοί βγαίνουν και η έξοδος σχεδόν πάντα ξεκινά από μικρά μπαράκια με tapas. Εκεί θα τα βρεθούν για να τα πουν, για να ερωτευθούν, να κλείσουν δουλειές παρέα με δύο τρία πιατάκι tapas και λευκό ή κόκκινο κρασί. Οι αμπελώνες της Ισπανίας είναι ξακουστοί και το κρασί τους εξαιρετικό. Αγαπημένο κρασί ασφαλώς και είναι η Sangria, ωστόσο μην εκπλαγείτε αν δείτε πολλούς Ισπανούς να πίνουν κάτι ξεχασμένο στην Ελλάδα, το Βερμούτ!
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology