Τα social media και η ενοχοποίησή τους για τη κατάσταση στη σύγχρονη κοινωνία

Τα social media και η ενοχοποίησή τους για τη κατάσταση στη σύγχρονη κοινωνία

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Από τη μία ακούμε να κατηγορούνται συνεχώς όλα τα ΜΜΕ και τα Social Media, από την άλλη η χρήση τους είναι ανεξέλεγκτη και πιθανότατα προκύπτει από αυτούς που τα κατηγορούν. Αφού οι κατηγορίες αναρτώνται δημόσια και συνεχώς σε αυτά, από αυτούς τους ανθρώπους, αποδεικνύεται παράλληλα και η επιλογή της χρήσης αυτών, παρά το γεγονός της κατηγοριοποίησης που προέρχεται μέσα από αυτά τα προφίλ.

Γνωρίζοντας από τη Ψυχολογία ότι πολλές φορές οι άνθρωποι συμπεριφέρονται φέροντας «διπλά μηνύματα», θα λέγαμε ότι αυτό συμβαίνει και σε αυτή τη περίπτωση. Ενώ λοιπόν κατηγορούν αυτά τα μέσα, παράλληλα τα χρησιμοποιούν. Για να απενεχοποιήσουμε λίγο τη χρήση αυτών των δικτύων, θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με τη χρήση.

Σίγουρα έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και αυτό δεν αλλάζει, τουλάχιστον προσωρινά. Ταυτόχρονα, ενώ ο άνθρωπος είναι «Αγαπώμενο ον» άρα κοινωνικό, σύμφωνα με τη συστημική προσέγγιση, κατ’ανάγκη  θα ψάχνει τρόπους να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Το θέμα δεν είναι να διακόψει ή να μειώσει αυτή του την ανάγκη, αλλά να συνειδητοποίησει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέσω αυτών. Η ευθύνη λοιπόν έγκειται στους τρόπους που διαχειρίζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στα ίδια τα μέσα.

Αν ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αύριο, πιο ποιοτικό και ουσιαστικό, αυτό που απαιτείται είναι η προσωπική ανάληψη ευθύνης ως προς τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε, επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε. Συνειδητά θα έρθει η αλλαγή, με επίγνωση και κατανόηση του τι κάνουμε. Κάνουμε πράγματα χωρίς να καταλαβαίνουμε τι κάνουμε.

«Όλοι είναι έρμαια του υποσυνειδήτου, μέχρι να φέρουν στο συνειδητό τα αίτια των πράξεών τους»

Όλοι είναι έρμαια του υποσυνειδήτου, μέχρι να φέρουν στο συνειδητό τα αίτια των πράξεών τους. Αν δεν έρθουμε κοντά με τον εαυτό μας να κατανοήσουμε, τι κάνουμε γιατί το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τρόπο ακατανόητο, δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό.

Αν θέλουμε να έρθει η ποιότητα στη ζωή μας, χρειάζεται πρώτα εμείς να προσφέρουμε ποιότητα, στον τρόπο που επικοινωνούμε είτε με τον εαυτό μας είτε με τους άλλους, στα μηνύματα που στέλνουμε λεκτικά ή σωματικά, στις αναρτήσεις μας, στην εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, στις σκέψεις και στις πράξεις μας.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Dean - ProfDc Psychotherapy - PhDc Philosophy

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!