Τα μυστικά της Ολιστικής Υγείας για την Αντιγήρανση!

Τα μυστικά της Ολιστικής Υγείας για την Αντιγήρανση!

Η γήρανση είναι μια διαδικασία συνυφασμένη με την ανθρώπινη (και όχι μόνο) ύπαρξη. Κάθε οργανισμός, μετά από κάποια χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φθορά. Ωστόσο, η ολιστική μέθοδος αντιγήρανσης είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να εμποδίσουμε αυτή τη φθορά.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στη γήρανση και ακόμη περισσότερες θεωρίες. Ευτυχώς, στις μέρες μας έχει ξεπεραστεί η άποψη ότι η γήρανση είναι γενετικά προγραμματισμένη, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

 

Όσο περισσότερο ζούμε, τόσο μεγαλύτερες βλάβες παθαίνουν τα κύτταρα μας, αφού βρίσκονται σε λειτουργία περισσότερο καιρό. Αυτές οι βλάβες εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων και των ιστών, μέχρι που σταματούν να λειτουργούν εντελώς.

Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τα γηρατειά, αλλά από τις σοβαρές ασθένειες που εμφανίζονται στους ηλικιωμένους (καρκίνος, εγκεφαλικό, κ.λπ.).

 

Σημασία έχει ο τρόπος ζωής

Οι κυτταρικές βλάβες και η διαδικασία της γήρανσης συνδέονται με την «κράση» του καθενός, δηλαδή παίζουν ρόλο τα γονίδια. Όμως, ο τρόπος ζωής και διάφοροι άλλοι παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, μπορούν να επιταχύνουν ή αντίθετα να καθυστερήσουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, θα λέγαμε ότι σε ένα ποσοστό της τάξης του 25% - 30% παίζουν ρόλο τα γονίδια και το υπόλοιπο ποσοστά αφορά τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

Οι ελεύθερες ρίζες

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καταλήξουν σε κάποιες βασικές θεωρίες για τη γήρανση, οι οποίες αλληλοϋποστηρίζονται . Για να καταλήξουν σε αυτές τις θεωρίες, απέρριψαν εκατοντάδες άλλες και κατέφυγαν σε μακροχρόνιες έρευνες.

Ένας βασικός παράγοντας για τη γήρανση είναι οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούνται από τις διάφορες οξειδωτικές ουσίες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που δημιουργούνται από διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αναπνοή και ο μεταβολισμός. Συνήθως οι αντιοξειδωτικές ουσίες τις εξουδετερώνουν πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες.

Δυστυχώς, εάν παραμείνουν στον οργανισμό για μια σειρά λόγους όπως η κακή διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το άγχος , τότε προκαλούν οξειδωτική βλάβη στο DNA και στα διάφορα κύτταρα.

 

Ο σχηματισμός των γλυκοτοξίνων

Ένας άλλος μηχανισμός που συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης είναι ο σχηματισμός των γλυκοτοξίνων.

Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται μέσα στο σώμα όταν οι πρωτεΐνες ενώνονται με τα σάκχαρα. Οι γλυκοτοξίνες κολλάνε σε άλλες πρωτεΐνες και προκαλούν σταυροειδείς δεσμούς που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βλάβες στα γειτονικά κύτταρα.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με φυσικό τρόπο με τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, είτε με το μαγείρεμα του κρέατος και άλλων τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοτοξίνες ευθύνονται για έναν μεγάλο αριθμό παθήσεων, από τις ρυτίδες και τον διαβήτη, μέχρι το Αλτσχάιμερ.

 

Γενετικοί παράγοντες

Oι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβες στο DNA. Το ίδιο και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και σε άλλες ακτινοβολίες όπως η ραδιενέργεια.

Πέραν των τοξικών ουσιών και της διατροφής, μπορεί να υπάρχουν βλάβες στην αντιγραφή του DNA, οι οποίες οδηγούν σε μεταλλάξεις που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τη διαδικασία της γήρανσης με τη μείωση του μήκους των τελομερών.

Τα τελομερή είναι καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων που εμποδίζουν το DNA να ξετυλιχθεί. Φανταστείτε ότι τα χρωμοσόματα είναι κάτι σαν τα κορδόνια των παπουτσιών και τα τελομερή το πλαστικό περίβλημα στις άκρες των κορδονιών.

Κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, τα τελομερή κονταίνουν. Σε κάποια φάση τα τελομερή γίνονται τόσο κοντά, ώστε τα κύτταρα δεν μπορούν να αντιγραφούν και να επιδιορθωθούν.

 

Η αντιγηραντική ολιστική μέθοδος

Η αντιγήρανση είναι εκείνος ο κλάδος της ιατρικής που προσπαθεί να μειώσει τα «σημάδια» του χρόνου και κυρίως να περιορίσει την πιθανότητα ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας.

Η ολιστική ιατρική έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της αντιγήρανσης γιατί επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των παραγόντων που επηρεάζουν τη γήρανση και όχι στα συμπτώματα της.

Για να το πούμε πιο απλά, η ολιστική αντιγήρανση (holistic anti-aging) αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο και προσπαθεί να παρέμβει στις αιτίες των προβλημάτων που σχετίζονται με το γήρας.

Για παράδειγμα, στο ζήτημα των ρυτίδων δεν αρκούν κάποιες κρέμες ή κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις, αλλά χρειάζεται μια σωστή διατροφή που θα ευνοεί την αναδόμηση.

Ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων όπως η φυσικοπαθητική, ο βελονισμός, το μασάζ, κ.α.

Θα αξιοποιήσει δε ως εργαλεία όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα, δηλαδή προηγμένη τεχνολογία, αλλά και πανάρχαιες θεραπευτικές μεθόδους που συμπυκνώνουν τη σοφία αιώνων.

Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει μια ανεπτυγμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση από την πλευρά του θεραπευτή. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει γνώσεις για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, για τη διατροφή, για την άσκηση, για την ψυχολογία και για τις ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές

Nikola Getoff, (2007), Anti-aging and Aging factors is life. The role of free radicals. Science Direct. Vol 76, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969806X07000047.

Saluja SS, Fabi SG, (2017), A Holistic Approach to Antiaging as an Adjunct to Antiaging Procedures: A Review of the Literature, Pubmed.gov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28359075.

Silke K. Schagen, Vasiliki Zampeli, et al, (2012), Discovering the link between nutrition and skin aging. Journal Dermato-Endocrinology, Vol4, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.22876.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!