Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τον Κοροναϊό;

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τον Κοροναϊό;

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τον Κοροναϊό;

 

 

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες παρακολουθούμε την εξάπλωση ενός ιού, η οποία εύλογα έχει προκαλέσει την ανησυχία παγκόσμιων οργανισμών και των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γενικότερα. Ακόμα πιο έντονες είναι οι ανησυχίες στη χώρα μας μετά και τα εκατοντάδες κρούσματα στη γειτονική μας Ιταλία.

Ο κοροναϊός για τον οποίο γίνεται λόγος (2019-nCoV) είναι ένα καινούριο στέλεχος μιας μεγάλης οικογένειας ιών η οποία είναι κάθε άλλο παρά άγνωστη στους επιστήμονες. Στους κοροναϊούς εκτιμάται ότι οφείλεται περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο.

Το νέο αυτό στέλεχος δεν είχε στο παρελθόν ανιχνευθεί, μέχρι που όπως γνωρίζουμε έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν;

Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια, όπως του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Στα ήπια συμπτώματα, εξαιτίας της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, κατατάσσονται:

 

·Καταρροή

·Πονόλαιμος

·Πυρετός

·Βήχας

 

Ορισμένοι άνθρωποι όμως μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις:

 

·Πνευμονία

·Δυσκολία στην αναπνοή

 

Επειδή τα συμπτώματα βέβαια δείχνουν πολύ κοινά, απαιτείται μία νηφαλιότητα και ψυχραιμία στο πώς αντιμετωπίζονται από μεριά μας, ανά περίπτωση.

Σε ποσοστό 2-4% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Αν ακόμα αυτά τα στοιχεία είναι λίγο πολύ γνωστά, εμείς, ως site που ασχολείται με ζητήματα υγείας θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε τις αναγκαίες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

 

Προστασία:

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

 

·Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

 

·Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

 

·Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

 

·Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

·Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

 

·Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoVμπορεί να είναι μία από αυτές.

 

·Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

 

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η μάσκα από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι:

 

·Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

·Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

·σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

·σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

·σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

·επιλογή του σωστού μεγέθους

·εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας

·εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

·πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

·ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

·αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

·αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

·απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

·εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

·αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)

·αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

 

Διάρκεια αποθεραπείας:

Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ο χρόνος αποθεραπείας διαρκεί περίπου 2 βδομάδες, ενώ για ασθενείς με συμπτώματα σε σοβαρό ή κρίσιμο βαθμό η αποθεραπεία διαρκεί 3 - 6 βδομάδες.

 

 

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 
Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!