Γιόγκα: Yamas & Niyamas σημαίνει αυτοβελτίωση

Γιόγκα: Yamas & Niyamas σημαίνει αυτοβελτίωση

Το «YogaSutra», το αρχαιότερο σωζόμενο ινδικό κείμενο της γιόγκα, καταγράφει συνοπτικά τις τεχνικές της.

Αν και γράφτηκε εκατοντάδες χρόνια πριν, αποτελεί έναν διαχρονικό οδηγό για την πνευματική ανάπτυξη.

O Patanjali, στον οποίο αποδίδεται το κείμενο, περιγράφει τη γιόγκα ως ένα οκταπλό μονοπάτι (Ashtanga).

Το μονοπάτι αυτό αποτελείται από τις ηθικές αρχές (Yamas), τους κανόνες συμπεριφοράς (Niyamas), τις σωματικές στάσεις (Asanas), τις αναπνευστικές τεχνικές (Pranayamas), τον έλεγχος των συναισθημάτων (Pratyahara), τον έλεγχο του νου (Dharana), τον διαλογισμό (Dhyana) και την ταύτιση με την απόλυτη συνειδητότητα (Samadhi).

 

Yamas σημαίνει πανανθρώπινες αξίες

Τα Yamas είναι το πρώτο στάδιο σε αυτό το μονοπάτι. Αποτελούνται από 5 ηθικές αρχές που είναι κυριολεκτικά πανανθρώπινες και βοηθούν κάθε άνθρωπο να ζει αρμονικά όχι μόνο με τους συνανθρώπους του αλλά με όλα τα όντα αυτού του πλανήτη.

Οι αρχές αυτές που αφορούν τις σχέσεις μας με τους άλλους είναι η μη-βία (Ahimsa), η ειλικρίνεια (Satya), η αποφυγή κλοπής (Asteya), η αυτοσυγκράτηση των επιθυμιών (Brahmacharya) και η μη-κτητικότητα (Aparigraha).

Η εφαρμογή αυτών των ηθικών αρχών αφορά την πράξη, το λόγο και τις σκέψεις. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη βία, εννοούμε και τη λεκτική βία ή τη σκέψη να κάνουμε κακό.

 

Τα Niyamas

Το δεύτερο μονοπάτι της γιόγκα είναι οι κανόνες συμπεριφοράς (Niyamas) που αφορούν κυρίως τις σχέσεις με τον εαυτό μας.

Τα 5 Niyamas είναι η αγνότητα (Saucha), η απλότητα (Santosha), η μελέτη (Swadhyyaya), η αφοσίωση (Ταpas) και η υπέρβαση του Εγώ (Ishvarapranidhana).

 

Συνεχής η προσπάθεια

Βεβαίως, όσοι έχουν αποφασίσει να κάνουν γιόγκα ή όσοι έχουν ξεκινήσει κάποια τάξη, δεν σημαίνει ότι μέσα σε μια νύχτα θα έχουν εμπεδώσει αυτές τις αρχές και τους κανόνες. Η κατάκτηση τους είναι μια συνεχής προσπάθεια αυτοβελτίωσης, μια σκάλα που θα ανεβαίνετε.

Τα μονοπάτια Yamas και Niyamas είναι απαραίτητα για τις πιο προχωρημένες τεχνικές. Όμως, είτε επιλέξετε να προχωρήσετε στη γιόγκα είτε όχι, σίγουρα θα κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα στις σχέσεις σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κυρίως, θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας και να μην ντρέπεστε γι’αυτόν.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!