ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΝΤΙΝΚΕΛ

Γιατί να προτιμήσω το αλεύρι Ντίνκελ

Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν στην επιφάνεια νέες τάσεις στην διατροφή,  που εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο τις διατροφικές μας επιλογές.

Ωστόσο, πολλά προϊόντα τα οποία αποκτούν δημοφιλία και γίνονται «must» στις μέρες μας, έχουν μια μακραίωνη ιστορία που συνήθως αγνοούμε. Το αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel), ένα από τα πιο υγιεινά αλεύρια, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. 

 

H ιστορία του

Το αλεύρι Ντίνκελ παράγεται από ένα δημητριακό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γνωστό μας σιτάρι, αλλά αποτελεί διαφορετικό είδος. Η χρήση του πάει πολύ πίσω στους αιώνες, αρχικά στην Εγγύς Ανατολή, όπως ονομάζουν οι αρχαιολόγοι  την περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Ευρώπη, όπου στον 20ο αιώνα αντικαταστάθηκε σε όλες σχεδόν τις περιοχές από τον κοινό σίτο άρτου. 

Το δημητριακό αυτό είναι γνωστό στην Γερμανία ως Ντίνκελ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου ως Σπελτ. Στην Ελλάδα το αποκαλούμε όλυρα ή αγριοσίταρο

Προς τα τέλη του 21ου αιώνα το Ντίνκελ άρχισε να καλλιεργείτε εκ νέου από την βιολογική γεωργία, μιας και απαιτεί λιγότερα λιπάσματα. Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη αιτία για την φήμη που απέκτησε στις μέρες μας αυτό το δημητριακό. 

 

Ποια στοιχεία το κάνουν να ξεχωρίζει

Όπως όλα τα είδη σιταριού, το αλεύρι Ντίνκελ περιέχει γλουτένη. Ωστόσο, σε σχέση με τους συγγενείς του είναι πολύ πιο εύπεπτο. Τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ, αφού για μια σειρά λόγους έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Συν τις άλλοις, αυτός ο σκληρός φλοιός κάνει πιο αποδοτική την καλλιέργεια του και το προστατεύει από τους ρύπους. 

Σε σχέση με τα άλλα είδη δημητριακών, η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει υπολογιστεί ότι το Ντίνκελ περιέχει 10% έως 25% περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού. Φυσικά, εδώ μιλάμε μόνο με μέσους όρους, γιατί η περιεκτικότητα εξαρτάται από την εποχή της συγκομιδής και γενικά τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο καλλιεργείται. 

Το αλεύρι αυτό μας προσφέρει πολλές βιταμίνες και μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, περιέχει σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο,  σελήνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και φυλλικό  οξύ (Β9). 
Αξίζει να σημειωθεί πως το αλεύρι Ντίνκελ είναι ευδιάλυτο στο νερό σε μεγάλο ποσοστό, επομένως οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

 

Πού το βρίσκουμε

Για να προμηθευτείτε προϊόντα από αλεύρι Ντίνκελ θα πρέπει να πάτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή να τα παραγγείλετε μέσω ίντερνετ. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον στο εμπόριο δεν κυκλοφορεί μόνο αλεύρι, αλλά και έτοιμο ψωμί, κέικ, και άλλα προϊόντα που παράγονται από Ντίνκελ. Αν μάλιστα επιλέξετε κάποιο προϊόν που συνδυάζει νιφάδες Ντίνκελ και κακάο, τότε μπορείτε να έχετε ένα πολύ καλό προϊόν για εσάς και το παιδί σας.

 

 Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!