Τα παιδιά υφίστανται τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν καν γεννηθούν!

Τα παιδιά υφίστανται τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν καν γεννηθούν!

Μεγάλο μέρος των κατοίκων του πλανήτη μας είναι αναγκασμένο να εισπνέει τοξικό αέρα εξαιτίας της έκτασης που έχει λάβει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το καυσαέριο βλάπτει την υγεία σε τέτοιο βαθμό, ώστε η μόλυνση του αέρα έχει χαρακτηριστεί το «νέο τσιγάρο».

Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές, στις οποίες η ρύπανση ξεπερνά τα επίπεδα ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ατμοσφαιρική ρύπανση ως την υπ’ αριθμόν ένα απειλή της δημόσιας υγείας για το 2019.

Δυστυχώς, το τμήμα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τις σοβαρότερες συνέπειες είναι τα παιδιά, καθώς έχουν περισσότερο ευάλωτους οργανισμούς. Το άσθμα και οι άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, κυριολεκτικά κάνουν θραύση. 
Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν καν γεννηθούν.
 
 
Η ρύπανση διαπερνά τον πλακούντα

Για πρώτη φορά, μια βελγική έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που φοβούνταν οι επιστήμονες, ότι τα αιωρούμενα σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ενοχοποιήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση για αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς μωρού. Άλλες μελέτες είχαν εντοπίσει γνωστικά προβλήματα στις περιοχές που υπάρχει εντονότερα το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές του Βελγικού Πανεπιστημίου Χάσελτ που έκαναν τη σχετική έρευνα, πιθανόν βρήκαν τον μηχανισμό μέσω του οποίου μεταφέρονται οι ρύποι στο έμβρυο.

Ο πλακούντας αποτελείται από ιστό της μήτρας και από τον ιστό που σχηματίζει το έμβρυο. Το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται από τον μητρικό προς τον εμβρυικό και έτσι φτάνουν στο έμβρυο. Το διοξείδιο του άνθρακα και οι περιττές ουσίες που αποβάλλονται από το έμβρυο ακολουθούν την ανάποδη διαδρομή.

Ήδη αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ, η νικοτίνη του τσιγάρου και ορισμένα φάρμακα μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και γι' αυτό δίνεται η συμβουλή στις εγκύους να τα αποφεύγουν. Η νέα έρευνα, ήρθε να προσθέσει το καυσαέριο στις ουσίες που μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Communications", ανίχνευσε σωματίδια μαύρου άνθρακα (αιθάλης) σε ανθρώπινους πλακούντες. Οι ερευνητές μελέτησαν τους πλακούντες μωρών που είχαν γεννηθεί πρόωρα και μωρών που είχαν γεννηθεί κανονικά. Ανεξάρτητα από την διάρκεια της κύησης, βρέθηκαν χιλιάδες νανοσωματίδια αιθάλης σε κάθε κυβικό χιλιοστό ιστού του πλακούντα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, αυτή η απόδειξη της μεταφοράς σωματιδίων στον πλακούντα, μπορεί να είναι μια εύλογη εξήγηση για τις παρατηρούμενες επιζήμιες επιδράσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανάπτυξη του εμβρύου, πέρα βέβαια από την αυξημένη φλεγμονή που προκαλεί στη μητέρα.
 
 
Κίνδυνος - θάνατος από την κυκλοφορία

Οι μητέρες που ζούσαν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αιθάλης στον πλακούντα τους (κατά μέσο όρο περίπου 20.000 σωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό). Οι έγκυες που ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τέτοιους δρόμους είχαν αρκετά μικρότερες συγκεντρώσεις (κατά μέσο όρο 10.000 σωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το φράγμα του ανθρώπινου πλακούντα δεν είναι αδιαπέραστο για τα σωματίδια. Περαιτέρω έρευνα πρέπει να αποδείξει ότι τα σωματίδια όντως φθάνουν στο έμβρυο», δήλωσε ο δρ Τιμ Νάργουοτ, επικεφαλής της έρευνας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Βρετανικού Πανεπιστημίου ''Κουίν Μέρι'', Τζόναθαν Γκριγκ,   δήλωσε ότι ''οι γυναίκες δεν πρέπει να γίνουν παρανοϊκές από φόβο ακόμη και να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά πρέπει να σκεφτούν με ποιό τρόπο θα μειώσουν την έκθεση τους στους ρύπους''.

Ήδη, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει αναλύσεις στο αίμα εμβρύων για να δουν κατά πόσο τα σωματίδια αιθάλης σχετίζονται με βλάβες στο εμβρυικό DNA.

 

Πηγές:

  • BBC

  • "Nature Communications"

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!