ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ποια είναι τα προβιοτικά και πού υπάρχουν;

Τα προβιοτικά δεν είναι άλλο από ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, οι οποίοι ωφελούν τον οργανισμό μας και ειδικότερα το πεπτικό μας σύστημα. Λόγω του ότι είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας χαρακτηρίζονται και ‘καλοί’ μικροοργανισμοί. Βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής και μοιάζουν πολύ με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερό μας.

 

 

Ποια είναι η δράση των προβιοτικών;

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό των προβιοτικών είναι που κάνει τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά σημαντικά για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τη δουλειά των ‘καλών’ βακτηρίων μας.

Οποιαδήποτε μείωση του πληθυσμού αυτών των βακτηρίων στο έντερό μας μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος γενικά, όπως πολύ χαρακτηριστικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

 

Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν φλεγμονές στο έντερό μας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται:

- η χρόνια, παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών

- η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

- η μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ξεχωριστά, και σε συνδυασμό φυσικά, οι παραπάνω λόγοι ενισχύουν με έναν τρόπο τα επιβλαβή παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται φλεγμονές που προκαλούν την υπολειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού καθώς και αύξηση βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, καθώς και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, του εκζέματος, της μολυσματικής διάρροιας, ενώ συνδέονται ακόμα με την πρόληψη των αλλεργιών και του κρυολογήματος.

 

Σε ποια προϊόντα βρίσκονται τα προβιοτικά;

Γιαούρτι. Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο τύπων βακτηρίων (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) σε παστεριωμένο γάλα. Αν και τα περισσότερα γιαούρτια αποτελούν αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά, κι αυτό συμβαίνει λόγω της θερμικής επεξεργασίας που υφίστανται μετά τη ζύμωση. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε στην ετικέτα τη φράση ‘ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης’. Σημαντικό είναι επίσης να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

 

Μαύρη σοκολάτα. Έχει βρεθεί ότι δεν περιέχει μόνο προβιοτικά, αλλά και πρεβιοτικά, δηλαδή διαιτητικές ίνες με τις οποίες τρέφονται τα ‘καλά’ βακτήρια του εντέρου. Για ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό, επιλέγετε σοκολάτα περιεκτικότητας σε κακάο τουλάχιστον 70%, χωρίς ζάχαρη.

 

Αρακάς. Σύμφωνα με έρευνες Ιαπώνων ερευνητών, στον αρακά περιέχεται ένα ισχυρό προβιοτικό, το οποίο συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Πρόκειται για το Leuconostoc mesenteroides. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα καταναλώστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες ή στην ομελέτα.

 

Ξινολάχανο. Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus. Τα βακτήρια αυτά συμβάλλουν στην υγιή χλωρίδα του εντέρου κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσέξτε ώστε να μην είναι παστεριωμένο.

 

Κεφίρ. Αν και μοιάζει με το γιαούρτι, εκτιμάται ότι είναι ακόμα καλύτερο προϊόν, ιδιαίτερα για όσους έχουν δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα βακτηρίδια του, επίσης, έχουν την ιδιότητα να ‘αποικίζουν’ στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αποδοτικά ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

 

Μίσο. Είναι ένα προϊόν σόγιας που δημιουργείται από τη ζύμωση της σόγια με ειδικούς μύκητες. Οι μύκητες αυτοί αναπτύσσουν λακτοβάκιλους και ένζυμα που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για την πεπτική διαδικασία, ενώ βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

 

Ωριμασμένα, μαλακά τυριά. Το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα είναι τα μόνα από τα μαλακά, ωριμασμένα τυριά που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν. Όσο μάλιστα ωριμάζουν τα τυριά, τόσο πιο ωφέλιμα είναι και τα βακτήρια τους για το έντερο.

 

Ελιές. Εκείνες που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά.

Πηγή: www.logodiatrofis.gr, www.ofarmakopoiosmou.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!