Τσουκνίδα: Οι Θεραπευτικές της ιδιότητες που πρέπει να γνωρίζετε

Τσουκνίδα: Οι Θεραπευτικές της ιδιότητες που πρέπει να γνωρίζετε

Η Tσουκνίδα (Urtica dioica) είναι ένα από τα φυτά που έχουν αποτελέσει βασικό συστατικό της φυτικής ιατρικής από την αρχαιότητα!

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποίησαν τσουκνίδα για να θεραπεύσουν την αρθρίτιδα και τον πόνο στην πλάτη, ενώ τα ρωμαϊκά στρατεύματα την έτρωγαν προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο.

Το επιστημονικό όνομα του φυτού, Urtica dioica, προέρχεται από τη λατινική λέξη uro, που σημαίνει "καίει", επειδή τα φύλλα του, ως γνωστό, προκαλούν προσωρινή αίσθηση καψίματος κατά την επαφή.

Ωστόσο, αφού μπει στη διαδικασία επεξεργασίας – μαγειρευτεί, αποξηραθεί - μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια. Μελέτες το συνδέουν με ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Εδώ παρουσιάζουμε 6 αποδεδειγμένα οφέλη από τσουκνίδα.

 

1. Περιέχει πολλά Θρεπτικά Συστατικά

Οι ρίζες και τα φύλλα προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών. Περιλαμβάνονται τα εξής:

- Βιταμίνες: Βιταμίνες Α, C, Κ καθώς και σύμπλεγμα βιταμινών Β.

- Μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και νάτριο

- Λίπη: Λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, στεατικό οξύ και ελαϊκό οξύ

- Αμινοξέα

- Πολυφαινόλες: Καφεϊκό οξύ και άλλα φλαβονοειδή

- Άλλες ουσίες: Β-καροτίνη, λουτεΐνη και άλλα καροτενοειδή

Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην υπεράσπιση των κυττάρων σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες συνδέονται με τη γήρανση, αλλά και με τον καρκίνο και άλλες επιβλαβείς ασθένειες.

 

2. Μειώνει τη Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος άμυνας που αναπτύσσει ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες.

Η τσουκνίδα περιέχει μία ποικιλία συστατικών τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονή.

Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η τσουκνίδα δείχνει να μειώνει τα επίπεδα πολλαπλών φλεγμονωδών ορμονών παρεμβαίνοντας στην παραγωγή τους. Η εφαρμογή κρέμας τσουκνίδας ή η κατανάλωση προϊόντων τσουκνίδας φαίνεται να ανακουφίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Για παράδειγμα, σε μία μελέτη 27 ατόμων, η εφαρμογή κρέμας τσουκνίδας σε περιοχές που πάσχουν από αρθρίτιδα μείωσε σημαντικά τον πόνο, σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο (placebo).

Σε άλλη μελέτη, η λήψη συμπληρώματος που περιείχε εκχυλίσματα τσουκνίδας μειώνει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τη δόση των αντιφλεγμονωδών ανακουφιστών πόνου εξαιτίας αυτής της κάψουλας.

Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να στοιχειοθετήθουν επαρκώς οι ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδες, όπως σημειώνουν και οι ίδιοι.

 

3. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα διευρυμένα συμπτώματα του προστάτη

Ένας διευρυμένος προστάτης καλείται συνήθως καλοήθης προστατική υπερπλασία. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τι το προκαλεί.

Είναι ενδιαφέρον ότι μερικές μελέτες δείχνουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του προστάτη.

Μελέτες σε άτομα με προστάτη δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα τσουκνίδας μπορούν να βοηθούν στη θεραπεία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων ούρησης - χωρίς παρενέργειες.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο αποτελεσματική είναι η τσουκνίδα σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες.

 

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία. Συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση με διάφορους τρόπους.

 

Μπορεί να διεγείρει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που δρα ως αγγειοδιασταλτικό. Τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν τους μυς των αιμοφόρων αγγείων σας.

Επιπλέον, η τσουκνίδα έχει ενώσεις που μπορεί να λειτουργούν ως αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι οποίες χαλαρώνουν την καρδιά σας μειώνοντας τη δύναμη των συστολών.

 

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες ώστε να στοιχειοθετηθούν παραπέρα οι ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το λαμβάνουμε υπόψη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμάμε τις συμβατικές θεραπείες και τις συμβουλές των θεραπόντων γιατρών.

 

Για αξιόπιστα προϊόντα τσουκνίδας, υψηλής ποιότητας, μπορείτε να δείτε εδώ: www.Itshealthy.store.gr 

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

Gohari A, Noorafshan A et al, (2018), Utrica Dioica Distillate Regenerates Pacreatic Beta Cells in Streptrozotocin-Induced Diabetic Rats. Pubmed.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29749986.

Jacquet A, Girodet PO et al, Phytalgic, a food supplement, vs placebo in patients with osteoarthritis of the knee or hip: a randomised double-blind placebo-controlled clinical trial, Pubmed.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015358.

Nimeh T, Magnan B et al, (2016), Benign Prostatic Hyperplasia: Review of Modern Minimally Invasive Surgical Treatments, Pubmed.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27582614.

Randall C, Dobbs F et al, (2000), Randomized controlled trial of nettle string for treatment of base-of-thumb pain, Pubmed.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10911825.

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!