ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ & ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Μητρικός θηλασμός & χοληστερίνη στην εφηβεία

Νέες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός στη βρεφική ηλικία συνδέεται με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία.

Tα τελευταία χρόνια γυναικολόγοι, παιδίατροι και όλοι οι επίσημοι οργανισμοί συνιστούν τον μητρικό θηλασμό, επισημαίνοντας τα οφέλη που έχει τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια την μητέρα.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του, θωρακίζει τον οργανισμό του με αντισώματα και συμβάλει στην ανάπτυξη μίας σωστής σχέσης ανάμεσα στο βρέφος και στην μητέρα.

Εκατοντάδες έρευνες πιστοποιούν την αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, σε σημείο που δεν σηκώνουν... αντίλογο!

Mια νέα επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού για έναν επιπλέον λόγο ο οποίος αφορά την διατήρηση της υγείας πολλά χρόνια μετά την γέννηση μας. Τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους παρουσιάζουν την τάση να έχουν υγιέστερα επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία, συγκριτικά με αυτά που πίνουν τυποποιημένο συσκευασμένο γάλα. 

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία καταδεικνύει ότι τα μωρά που κατανάλωναν αποκλειστικά μητρικό γάλα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής αλλά και «κακής» (LDL) χοληστερίνης στην εφηβική ζωή. 

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δεν είναι άσχετα με πολλές επιστημονικές μελέτες που βρίσκουν να υπάρχει σύνδεση του ζητήματος της παιδικής παχυσαρκίας με τον θηλασμό.Τα βρέφη που τρέφονται με τυποποιημένο γάλα είναι βαρύτερα από αυτά που θηλάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα έχει ιδανικότερη σύσταση σε σχέση με το ξένο γάλα και αρκούν μικρότερες ποσότητες γάλακτος για να τραφεί ένα μωρό.

Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες που περιέχει το μητρικό γάλα απορροφώνται ευκολότερα από το πεπτικό σύστημα, χωρίς να κουράζουν τα νεφρά και το ήπαρ. Έτσι, τα βρέφη που θηλάζουν απορροφούν στο μέγιστο τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Επίσης, τα λίπη που περιέχει το ανθρώπινο γάλα είναι πιο εύπεπτα σε σχέση με το αγελαδινό γάλα και άρα απορροφούνται ευκολότερα από τον οργανισμό. 

Όμως και οι υδατάνθρακες, που είναι πηγή ενέργειας, βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο μητρικό γάλα. Είναι χαρακτηριστικό πως το γάλα θηλασμού περιέχει λακτόζη σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%όταν στο αγελαδινό το ποσοστό είναι περίπου 30%. Η λακτόζη βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, ενώ προστατεύει το βρέφος από εντερικές λοιμώξεις.

Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το γάλα σε σκόνη περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Dη οποία δεν περιέχεται στο μητρικό γάλα. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια πολλοί παιδίατροι συμβουλεύουν να δίνονται συμπληρώματα με βιταμίνη D στα μωρά που θηλάζουν.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!