ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΟΤΑΝ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ;

Τι τρώμε όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο;

Οι καυτές μέρες του καλοκαιριού προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Εδώ θα δείτε ποια τρόφιμα μπορείτε να προσθέσετε στο οπλοστάσιό σας για να καταφέρετε να μείνετε δροσεροί. 

 

Πριν από αρκετά χρόνια, η επτά φορές πρωταθλήτρια Paula Newby-Fraser, σε έναν ιδιαίτερο αγώνα για υπεραθλητές (Ironman race) στη ζεστή Χαβάη, καταρρέει περίπου 600 μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού.

Στα 42 χιλιόμετρα που είχε διανύσει έκανε το λάθος να μην πίνει μεθοδικά νερό ώστε να ενυδατώνει τον οργανισμό της, με αποτέλεσμα μια 'ανάσα' πριν το τέλος ο οργανισμός της αθλήτριας να χτυπήσει κόκκινο.

Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε βιώσει μία τόσο δραματική εμπειρία, σε τόσο ακραίες συνθήκες, αλλά η εξάντληση λόγω ζέστης, που μπορεί να προκαλέσει ηλίαση ή θερμοπληξία, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. 

Σε ένα περιβάλλον ζεστό και υγρό η θερμοπληξία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών περιελάμβαναν εξάλλου περιστατικά λιποθυμιών σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα εκεί που δεν υπήρχε κλιματισμός. 

 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Με δυο λόγια, το σώμα μας δροσίζεται μέσω της εφίδρωσης, η οποία μάλιστα αντιπροσωπεύει το 70 με 80% της απώλειας θερμότητας του σώματός μας. Στην περίπτωση όμως που είμαστε αφυδατωμένοι ο ρυθμός που ιδρώνουμε πέφτει, κι έτσι η θερμότητα παγιδεύεται στο σώμα μας. 

Εκεί έρχεται η θερμοπληξία. Η εσωτερική θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά το σώμα μας, στεγνό καθώς είναι, αδυνατεί να την αποβάλλει με κάποιον τρόπο. 

 

Ποια τρόφιμα και βότανα μπορούν να μας προστατεύσουν;

Μαζί με το άφθονο νερό μπορεί - και πρέπει - να διατηρείτε την εφίδρωση με ορισμένα τρόφιμα και βότανα. Αυτά μάλιστα είναι σωστό να τα καταναλώνουμε όχι μόνο σε περιόδους έντονης ζέστης, αλλά γενικά σε οποιεσδήποτε συνθήκες το σώμα μας έχει ανάγκη να αποβάλλει θερμότητα. 

 

Αγγούρι. Αποτελείται κατά 95% από νερό. Μία κούπα με μικρά κομμάτια περιέχει μόλις 16 θερμίδες, κάτι το οποίο το καθιστά ακόμα πιο ιδανικό για το πλάνο της δίαιτάς σας για το καλοκαίρι. Όπως είπαμε, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά διαθέτει και φυτικές ίνες, που συνδράμουν στην αποβολή τοξινών από το σώμα μας. 

Εάν μπορείτε να εξασφαλίσετε μάλιστα βιολογικά αγγούρια, αποφύγετε το ξεφλούδισμα, καθώς περιέχει ένα σημαντικό κομμάτι της βιταμίνης C. Για ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία (έξτρα πρωτεΐνη) και γευστική απόλαυση, συνδυάστε 'μπαστουνάκια' αγγουριού με  ένα ζουμερό χούμους.

 

Καρπούζι. Εάν υπάρχει κάποιο φρούτο που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, αυτό σίγουρα είναι το καρπούζι. Είναι πράγματι από τα πιο απολαυστικά φρούτα, όμως δε στερείται και διατροφικής αξίας. Έχει διαπιστωθεί ότι το καρπούζι πράγματι βοηθάει στην απελευθέρωση της υπερβολικής εφίδρωσης, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει, περίπου 90%.

 

 

Ρόδι. Αν και είναι φρούτο του φθινοπώρου, σίγουρα θα βρείτε τον χυμό του σε ράφια βιολογικών καταστημάτων ή σούπερ μάρκετ. Ανήκει σ' αυτή την πολυσυζητημένη κατηγορία των υπερτροφών, στην προκειμένη περίπτωση όμως ξεκινάμε από το γεγονός ότι είναι ένα φρούτο γεμάτο νερό. Είναι όμως πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ελλαγιτανίνες, φλαβονοειδή, ανθοκυανίδες, φλαβόνες κλπ) καθώς επίσης και σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. 

Ένα ποτήρι χυμός ροδιού των 250 γραμμαρίων περιέχει 110 θερμίδες. Κρατήστε μάλιστα το εξής: ο χυμός του έχει από 2 έως 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Το χυμό του μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για ντρέσινγκ σε σαλάτα, ενώ εάν μπορείτε να βρείτε τέτοια εποχή τους σπόρους του δοκιμάστε τους με γιαούρτι, δημητριακά ή σε γλυκό. 

 

Σπόροι βασιλικού. Πρόκειται για μικρούς σπόρους, χρώματος μαύρου, που προέρχονται από το φυτό Ocimum Basilicum, γνωστός και ως μεγάλος βασιλικός. Εκτενείς έρευνες ως προς την αξία τους δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Όμως ενδείξεις που βασίζονται στην παρατήρηση αλλά και στην εμπειρία της ασιατικής παραδοσιακής ιατρικής, δείχνουν ότι οι σπόροι αυτοί έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Πώς όμως βοηθά στο κομμάτι της προστασίας σας από τη ζέστη; Οι σπόροι αυτοί προκαλούν μία δροσερή επίδραση στο σώμα μας αφού καταναλωθούν. Βάλτε λοιπόν μία χούφτα τέτοιους σπόρους στο smoothie σας και συνεχίστε ευχάριστα τη ζεστή μέρα σας. 

 

Μέντα. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει παγωτό με γεύση μέντα, αξίζει να το κάνετε τώρα που η θερμοκρασία είναι υψηλή, ώστε να έχετε και το κατάλληλο κίνητρο. Η μέντα περιέχει μία ουσία η οποία 'ξεγελά' έναν υποδοχέα πρωτεΐνης στον εγκέφαλο (ΤRPM8), δίνοντας την εντύπωση ότι το γεύμα είναι παγωμένο. Πρόκειται για τη χαρακτηριστική αίσθηση της μέντας, η οποία μας κάνει εξίσου καλό εάν την καταναλώσουμε και σε ρόφημα. 

 

Σέλερι. Όπως ισχύει και με το αγγούρι, έτσι και με το σέλερι, αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από νερό (96%), φυτικές ίνες και πολλά ζωτικά μέταλλα. Μάλιστα, δύο ή τρία μπαστούνια αναπληρώνουν μία σειρά μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το σίδηρο και ο ψευδάργυρος.

Κρατήστε ψηλά λοιπόν τους ηλεκτρολύτες στο σώμα σας με ένα μίσχο σέλερι. Για έναν ευχάριστο συνδυασμό, με μονοακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες, βάλτε μία κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου στην πτυχή του σέλερι και απολαύστε το σνακ σας. 

 

Αχλάδια. Ανακινήστε τις μεθόδους ενυδάτωσής σας με ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι. Αυτός ο τραγανός και ζουμερός καρπός είναι γεμάτος νερό, ενώ διαθέτει και 6 γραμμάρια υδατοδιαλυτών ινών. Είναι επίσης πλούσια σε σε χαλκό, φώσφορο και κάλιο. 

Το κινέζικο αχλάδι εκτιμάται ότι έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως η κάθε ποικιλία έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει. Το καλό με τα αχλάδια είναι ότι όλο το χρόνο μπορούμε να τα βρούμε, καθώς διαφορετικές ποικιλίες καρποφορούν από τα τέλη Ιουνίου έως τον Φεβρουάριο. 

 

πηγές: https://ndb.nal.usda.gov, www.eatthis.com

 

 

 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!