5 ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΗΡΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

5 στάσεις γιόγκα για ένα ζωηρό ξύπνημα!

Το πρωινό ξύπνημα είναι ένα δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εδώ θα δούμε με απλά βήματα πώς μπορούμε να κάνουμε το ξύπνημα μία πιο απλή υπόθεση αξιοποιώντας πέντε μόνο λεπτά του πρωινού σας.

Το κλειδί είναι η άσκηση. Είτε πρόκειται για γιόγκα είτε όχι, μελέτες δείχνουν ότι όταν το ξύπνημα γίνεται με τρόπο τέτοιο που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, το ορμονικό σύστημα του σώματος ισορροπεί και βοηθάει ώστε να συνεχίσετε δυναμικά την υπόλοιπη μέρα. Παράλληλα αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Αρχικά, κινηθείτε αργά και προσεκτικά, αγνοείστε την αντίσταση σώματος και μυαλού που σας τραβάνε κι άλλο στο κρεβάτι και σύντομα θα είστε σε καλό δρόμο για ένα πρωινό γεμάτο ενδορφίνη και για μία μέρα γεμάτη ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Τώρα, μάλιστα, αξίζει να ξυπνήσετε!

 

 ΘΕΟΤΗΤΑ

Ως πρώτη κίνηση, ξαπλώστε την πλάτη σας πίσω. Τοποθετήστε τα πόδια μαζί και ανοίχτε τα γόνατα. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι επάνω στο στήθος σας καθώς αρχίζετε να παίρνετε βαθιά αναπνοή από τη μύτη.

Εισπνεύστε και επεκτείνετε το σώμα σας ανεβάζοντας ψηλά τα χέρια. Κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε φυσικά και ήρεμα την εκπνοή σας καθώς πέφτουν τα χέρια σας.

Στο τέλος της εκπνοής συστέλλετε τον ομφαλό σας, ώστε να πιέσετε απαλά τον υπόλοιπο αέρα από τους πνεύμονές σας. Κρατήστε την εκπνοή για λίγα δευτερόλεπτα.

Επαναλάβετε με 10 αναπνοές.

 

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΜΩΡΟ

Ξαπλωμένοι πάλι στην πλάτη, λυγίζουμε τα γόνατά μας προς δεξιά και αριστερά αντίστοιχα από το στήθος μας, με τα δάχτυλα των χεριών τραβάμε τα δάχτυλα των ποδιών, έχοντας έτσι το θώρακά μας ανάμεσα στα πόδια και τα χέρια μας.

Πιέστε τα ισχία προς το στρώμα ώστε η μέση σας να μην σηκώνεται.

Κρατήστε έτσι για 5 έως 10 αναπνοές

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ

Απομακρύνετε το μαξιλάρι από το κεφάλι σας και λυγίστε τα γόνατά σας για να σηκώσετε τους γοφούς και τοποθετήστε το μαξιλάρι από κάτω. Τα πόδια και οι γοφοί πρέπει να ανέβουν πάνω από την καρδιά και η καρδιά πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Μπορείτε να κρατήσετε τα πόδια σας σηκωμένα στον αέρα ή να χρησιμοποιήσετε για στήριγμα το κρεβάτι ή τον τοίχο.

Κρατήστε έτσι για 10 τουλάχιστον αναπνοές.

 

ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΑΕΤΟΣ

Στρίψτε αργά στη δεξιά πλευρά σας και φέρτε το σώμα σας σε ένα εύκολο κάθισμα οκλαδόν. Τυλίξτε το δεξιό σας αγκώνα αριστερά, λυγίστε τα χέρια και αγγίξτε τα αριστερά δάχτυλα στην παλάμη του δεξιού σας χεριού. Σηκώστε τους αγκώνες σας στο ύψος των ώμων, αλλά κρατήστε τους ώμους χαλαρούς. Τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη και μετά από λίγες αναπνοές τεντώστε την άνω πλάτη, φέρνοντας το πηγούνι στο στήθος.

Πάρτε 5-10 αναπνοές σ’ αυτή τη στάση κι έπειτα επαναλάβετε με τον αριστερό αγκώνα στην κορυφή.

 

ΣΤΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

Καθίστε με τα πόδια ανοιχτά μπροστά. Ακουμπήστε την πατούσα του δεξιού σας ποδιού στο πάτωμα - ανεβάζοντας το γόνατο – δίπλα από τον αριστερό γοφό. Κρατήστε το αριστερό πόδι τεντωμένο με τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάνε ψηλά.

Ακουμπήστε την παλάμη του δεξιού σας χεριού πίσω από το δεξί σας γοφό, στρίψτε τον κορμό σας δεξιά και με τον αριστερό αγκώνα πιέστε το δεξί σας γόνατο.

Τεντώστε τη σπονδυλική στήλη με κάθε εισπνοή και στρίψτε τον κορμό όσο βαθύτερα μπορείτε με κάθε εκπνοή. Κοιτάτε τον τοίχο πίσω σας.

Μείνετε στη στάση αυτή για 5-10 αναπνοές και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

 

Πέντε λεπτά γιόγκα το πρωί λοιπόν και γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι ο καφές είναι περιττός.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!