ΣΤΕΒΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Στέβια, γιατί τη χρησιμοποιούμε αντί της ζάχαρης

Σε πολλές τροφές ή ροφήματα χρησιμοποιείται ευρέως πλέον η στέβια. Τι προϊόν είναι όμως η στέβια; Από τι αποτελείται και γιατί χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης;

Η στέβια είναι ένα φυτό με καταγωγή από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Έχει φυσική γλυκιά γεύση αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της περιέχουν δύο γλυκοζίτες, τις λεγόμενες στεβιοσίδη και τη ρεμπαουδιοσίδη-Α, οι οποίες καταστούν τη στέβια 200 με 300 φορές πιο γλυκιά από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ξεχωρίζει όμως γιατί δεν περιέχει θερμίδες και υδατάνθρακες, συνεπώς δεν αυξάνονται στο αίμα τα επίπεδα σακχάρου. Παράλληλα δεν προκαλείται τερηδόνα στα δόντια, ενώ η χρήση της μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ή στη μείωση του βάρους μας. 

Οι εν λόγο γλυκοζίτες περιέχονται στην επεξεργασμένη σκόνη αλλά και στο συμπυκνωμένο υγρό που βρίσκουμε στην αγορά. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις ιδιότητες της. 

 

Σε τι ακριβώς μας ωφελεί;

Έχει φανεί ότι έχει αντιβιοτική δράση. Ειδικότερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία κάποιων ανθρώπων στην ινσουλίνη και να αποτρέψει την άνοδο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. 

Ενισχύει την ανοσία του οργανισμού. Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική ενάντια στις μεταλλάξεις του στρεπτόκοκκου και άλλων βακτηρίων. Γενικά μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των βακτηρίων και άλλων μολυσματικών οργανισμών. Χρησιμοποιείται μάλιστα για αντισηπτικές πλύσεις στο στόμα και τον λαιμό. 

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Η στεβιόζη, μία ουσία που περιέχεται στο φυτό, πιστεύεται ότι βοηθάει στην ενδυνάμωση της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος. 

Προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα. Έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την πέψη, αλλά και τη γενική υγεία του γαστρεντερικού συστήματος του οργανισμού μας. 

 

Πώς μπορώ να εξασφαλίσω τη λήψη των πιο θρεπτικών συστατικών της;

Βασική αρχή είναι να αποφεύγουμε τα προϊόντα της στέβιας με τις πρόσθετες ουσίες. Υπάρχει διαβάθμιση φυσικά, συνεπώς προτιμάτε αυτά με τα λιγότερα πρόσθετα. Είναι καλό να γνωρίζουμε όμως ότι, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, δεν καραμελώνει, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρέγκες. 

Εάν μπορείτε να εξασφαλίσετε φρέσκα φύλλα να ξέρετε ότι είναι μία πολύ καλή λύση. Δοκιμάστε τα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ή αφεψήματος με βότανα για να πάρετε μία πιο γλυκιά γεύση.

 

Ιδέες για κατανάλωση

Σε 240ml ζεστού νερού προσθέστε 60 γραμμάρια ψιλοκομμένα, φρέσκα φύλλα στέβιας. Αφήστε τα να εμποτιστούν για μία μέρα. Έπειτα σουρώστε το μείγμα και μεταφέρετέ το σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο ή μπουκάλι. Βάλτε το στο ψυγείο ώστε να συντηρείστε το έως και ένα μήνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να γλυκαίνετε τα ροφήματά σας. 

Μία άλλη λύση είναι να κονιορτοποιήσετε ξερά φύλλα στέβιας, σε ένα γουδί, σε έναν μύλο του καφέ ή στο μίξερ. Τοποθετήστε τη σκόνη σε ένα καθαρό σκεύος, με καπάκι, και χρησιμοποιείστε το σε συνταγές ζαχαροπλαστικής και σε άλλες συνταγές. 

 

πηγή: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, Θρεπτικά συστατικά και συνταγές για υγεία και ευεξία, DK Books

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!