Μπλε σπιρουλίνα: Μια υπερτροφή που θα σας «απογειώσει»

Μπλε σπιρουλίνα: Μια υπερτροφή που θα σας «απογειώσει»

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής έχουν χαρακτηριστεί ως super foods, συχνά με μια δόση υπερβολής. Ωστόσο, η σπιρουλίνα, αυτό το μικρό φύκι, έχει κερδίσει «με το σπαθί της» τον χαρακτηρισμό ως υπερτροφή.

Καθόλου τυχαία, η σπιρουλίνα δοκιμάστηκε από την ΝΑΣΑ ως τροφή για τους αστροναύτες λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και δεκάδες άλλα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, κ.α.).

 

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικρό φύκι που αναπτύσσεται τόσο σε θαλασσινό όσο και σε γλυκό νερό. Το χαρακτηριστικό έντονο πράσινο χρώμα της, το οφείλει στα δυο βασικά συστατικά της: Τη χλωροφύλλη που έχει πράσινο χρώμα και τη φυκοκυανίνη, όπως ονομάζεται μια ουσία με μπλε χρώμα που βρίσκεται αποκλειστικά στη σπιρουλίνα.

Η μπλε σπιρουλίνα προκύπτει από την απομόνωση της φυκοκυανίνης, μέσω της μεθόδου της εκχύλισης. Δηλαδή, αυτό το μπλε χρώμα που έχει η σκόνη που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι απολύτως φυσικό.

Μάλιστα, η μπλε σπιρουλίνα διατηρεί πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας, χωρίς να έχει τη δυσάρεστη γεύση της. Επιπλέον, τα σκευάσματα με μπλε σπιρουλίνα περιέχουν σε πολύ μεγάλη δόση την φυκοκυανίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.

Φυκοκυανίνη: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το έντονο χρώμα που έχει η φυκοκυανίνη είναι δείκτης της υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών. Η φυκοκυανίνη μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και τη χρόνια φλεγμονή.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η φυκοκυανίνη μπορεί να προστατεύει από τις βλάβες τα κύτταρα στο συκώτι, στα νεφρά, στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα, λόγω των αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει επαρκώς το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυσικά, τόσο η μπλε σπιρουλίνα, όσο και η «μαμά» (πράσινη σπιρουλίνα) περιέχουν φυκοκυανίνη. Η διαφορά είναι ότι η μπλε σπιρουλίνα περιέχει μεγάλες ποσότητες φυκοκυανίνης, ενώ η πράσινη σπιρουλίνα είναι ένα ολόκληρο φαγητό, με πρωτεΐνες, αμινοξέα, καροτενοειδή, μέταλλα, σε συνδυασμό με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μία άλλη βασική διαφορά, όπως προαναφέραμε, είναι η γεύση τους. Η πράσινη σπιρουλίνα δεν έχει και την …καλύτερη γεύση, αφού μυρίζει όπως κάθε φύκι. Η μπλε σπιρουλίνα έχει ουδέτερη γεύση, επομένως είναι πολύ πιο εύκολη η κατανάλωση της ή ο συνδυασμός της με άλλα συστατικά.

https://www.altandshop.gr/dr-angels-gr/blue-spirulina-50gr

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μπλε σπιρουλινα

Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού μπορεί να γεμίσει τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά και να δώσει μπλε χρώμα σε όλα τα ροφήματα, τα γλυκά και τα αυτοσχέδια σνακ.

Για να εξαχθεί 1 γραμμάριο μπλε σπιρουλίνας, χρησιμοποιούνται περίπου 58 γραμμάρια της συνηθισμένης σπιρουλίνας.

Η μπλε σπιρουλίνα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης από οποιοδήποτε γνωστό φαγητό (65% - 71%) και περιέχει 18 αμινοξέα τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση ιστών και κυττάρων. Αυτό την κάνει ιδανική για αθλητές που θέλουν αποκατάσταση, αλλά και για τους vegans που θέλουν μια φυτική πηγή πρωτεΐνης.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

G. Chamorro, S. Salazar, L. Favila-Castillo, C. Steele, and M. Salazar, «Reproductive and peri-and postnatal evaluation of Spirulina maxima in mice», Journal of Applied Phycology, vol. 9, no. 2, pp. 107–112, 1997.

H.N. Yang, E.H. Lee, and H.M. Kim, «Spirulina platensis inhibits anaphaylactic reaction», Life Sciences, vol. 61, no. 13, pp. 1237–1244, 1997.

.J. C. Dillon, A. P. Phuc, and J. P. Dubacq, «Nutritional value of the alga Spirulina»,World Review of Nutrition and Dietetics, vol. 77, pp. 32–46, 1995.

M. Salazar, G. Chamorro, S. Salazar, and C. Steele, «Effect of Spirulina maxima consumption on reproductive and peri- and postnatal development in rats», Food and Chemical Toxicology, pp. 353–359, 1996

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!