Τι είναι το Kitchari & γιατί το προτιμάμε για αποτοξίνωση

Τι είναι το Kitchari & γιατί το προτιμάμε για αποτοξίνωση

Το Kitchari είναι το παραδοσιακό πιάτο της Αγιουρβέδα, ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Πρόκειται για έναν συνδυασμό φασολιών mung split και λευκού ρυζιού basmati με άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά, ανάλογα με τη συνταγή, που έχει εξαιρετικά αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι εύπεπτο, δυναμωτικό και θρεπτικό.

Μέσα από όλες τις σύγχρονες τάσεις διατροφής που παρακολουθούμε σήμερα, το Kitchari μπορεί να φαίνεται σαν ένα ασυνήθιστο καθαριστικό φαγητό. Εδώ όμως θα βρείτε πέντε λόγους που θα σας πείσουν ότι το Kitchari είναι ένα υπέροχο φαγητό για τον σωστό καθαρισμό του σώματός μας από τοξίνες, αλλά και διάφορες άλλες ουσίες που συσσωρεύονται, με συνέπεια να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του.

Μπορείτε είτε να το τρώτε τακτικά για αποτοξίνωση, ενώ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται και για μονοφαγία, διάρκειας μίας εβδομάδας. Καθαρίζει βαθιά τον οργανισμό, αποβάλλοντας το ama, δηλαδή τις τοξίνες κι οτιδήποτε άλλο περιττό, ενώ εξισορροπεί και τις τρεις doshas (vata, pitta, kapha) κατά τη φιλοσοφική προσέγγιση της Αγιουρβέδα.

 

 

1. Το Kitchari είναι μια πλήρης πρωτεΐνη

Ο συνδυασμός του ρυζιού και του mung dal (του διαχωρισμένου φασολιού δηλαδή) παρέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται για να σχηματίσουν μια πλήρη πρωτεΐνη. Όταν τρώγονται από μόνες τους αυτές οι τροφές, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους είναι καταλυτικός!

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του kitchari υποστηρίζει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έτσι ώστε η ενέργεια αλλά και η διανοητική λειτουργία να είναι ισορροπημένες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

 

2. Είναι εύκολο στη χώνεψη

Το λευκό ρύζι χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο kitchari επειδή είναι πολύ εύκολο να χωνευτεί. Μαζί με το χωρισμένο mung dal, το kitchari είναι ένα φαγητό που είναι αρκετά ελαφρύ ακόμα και για τα μωρά. Σε πολιτισμούς που έχουν ενταγμένη αυτή τη συνταγή στη διατροφή τους, το Kitchari δίνεται και σε ανθρώπους που πρέπει να στηρίξουν την υγεία τους για διάφορους λόγους και στους ηλικιωμένους.

  

3. Βελτιώνει την πέψη

Η Agni, ή η πεπτική φωτιά (που αναφέρεται ως δυτικός μεταβολισμός), θεωρείται στην Αγιουρβέδα ως το χρυσό κλειδί για όλη την υγεία. Καλή agni σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να αφομοιώσουμε, και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας. Η ασθενής ή μη ισορροπημένη agni σημαίνει δυσαπορρόφηση και συσσώρευση τοξινών.

Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, το κύμινο, το κόλιανδρο, το μάραθο και ακόμη και το αλάτι βοηθούν στην υγεία. Επειδή το Kitchari είναι φτιαγμένο με μπαχαρικά που μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες, ταυτόχρονα τρέφουν και εξισορροπούν.

  

4. Εμποδίζει την τοξική συσσώρευση

Το Mung dal έχει στυπτική (ξηρή) ποιότητα. Αυτή η στυπτικότητα έχει μια φυσική δράση έλξης που βοηθά στην απομάκρυνση της τοξικής συσσώρευσης από την εντερική χλωρίδα. Αυτή η δράση απορρόφησης είναι πολύ πιο ήπια από μια σκληρή ή λειαντική δράση απόξεσης που συμβαίνει με ωμά ή κρύα τρόφιμα, ειδικά ωμά λαχανικά.

 

5. Αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα

Μόλις οι τοξίνες υγροποιηθούν, είναι σημαντικό να απομακρύνονται σωστά από το σώμα. Τα σπασμένα φασόλια Mung παρέχουν αρκετές ίνες (πάνω από 15 γραμμάρια ανά μερίδα 1 φλιτζανιού) για να μεταφέρουν αυτές τις τοξίνες έξω από το σώμα. 

 

Κάντε το Kitchari σήμερα!

 Ενώ το kitchari χρησιμοποιείται για καθαρισμό, είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμο. Οπότε οποιαδήποτε στιγμή έχετε τα υλικά, απλά φτιάξτε το! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή.

 

Υλικά για 4 μερίδες

1 φλιτζάνι κάστανο ρύζι

1 φλιτζάνι φασόλια mung ή φάβα

1 κούπα ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής

1 κουτάλια της σούπας ghee (εξαγνισμένο ινδικό βούτυρο)

¼ κουταλιά της σούπας σπόροι κύμινου

¼ τριμμένο τζίντζερ

¼ τριμμένο κόλιανδρο

¼ κουταλιά της σούπας καστανοί σπόροι μουστάρδας

¼ κουταλιά της σούπας κουρκούμα

2 φύλλα δάφνης

¼ κουταλιά της σούπας ορυκτό ή θαλασσινό αλάτι

4 φλιτζάνια νερό

 

Εκτέλεση

1. Αρχικά, μουλιάζουμε τα όσπρια για 6 ώρες. Όταν ξεκινήσουμε την προετοιμασία, ξεπλένουμε το ρύζι και τα όσπρια μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.

2. Ζεσταίνουμε το ghee σε μία κατσαρόλα με μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τους κόκκους μουστάρδας και κύμινου. Υπομονετικά ανακατεύουμε για περίπου 30’ ή μέχρι να ανοίξουν οι σπόροι. Προσθέτουμε το ρύζι, τα όσπρια, τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά.

3. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα μας. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να βράζει, χωρίς να σκεπάσουμε, φροντίζοντας όμως να το ανακατεύουμε τακτικά. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό να προσθέσουμε. Πρέπει να το φαγητό μας να είναι πηχτός χυλός.

4. Προσθέτουμε προς το τέλος τα λαχανικά – αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης – και βράζουμε για ακόμα 20-25’ με τη θερμοκρασία στο χαμηλό και το καπάκι μισάνοιχτο.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 


.

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!