ΞΗΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ; ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΣΟΥΝ

Ξηρή επιδερμίδα; Δείτε τις τροφές που μπορούν να την ηρεμήσουν

Λέγοντας 'ξηρή' εννοούμε, στην προκειμένη περίπτωση, την επιδερμίδα που υποφέρει από έκζεμα, γνωστό και ως ατοπικό έκζεμα ή δερματίτιδα.

Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα γνωρίζουν ότι είναι κάτι που προκαλεί, εκτός από ξηρότητα, κνησμό και ξεφλούδισμα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το δέρμα τοπικά εμφανίζει πληγές που αιμορραγούν και χρειάζονται προσοχή ώστε να μη μολυνθούν.  

Εκτιμάται ότι οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού σε ένα περιβαλλοντικό παράγοντα - όπως είναι σκόνη - καθώς και σε μία ή περισσότερες τροφές. Εμφανίζεται πολλές φορές σε βρέφη, στα οποία συνήθως υποχωρεί πριν την ηλικία των 6 ετών. Το ότι κάποιος όμως δεν το εμφάνισε στη βρεφική ζωή του δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το εμφανίσει και ποτέ. Μπορεί στην πραγματικότητα να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που υποφέρουν από άσθμα ή κάποια αλλεργία. 

 

 

 Ας δούμε ποιες τροφές βοηθούν ενάντια στη φλεγμονή του εκζέματος

Ω3 λιπαρά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3 λιπαρά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, αλλά και οικονομικές πλην πολύτιμες σαρδέλες ενδείκνυνται για την περίπτωση αυτή. Επίσης ο λιναρόσπορος αποτελεί πηγή πλούσια σε Ω3 λιπαρά.

Σε περίπτωση μάλιστα που το παιδί σας δεν τρώει ψάρια, και ειδικά αυτή την κατηγορία, μπορείτε είτε να δοκιμάσετε λάδι λιναρόσπορου ώστε να παίρνει τα λιπαρά που χρειάζεται, ή δίνετε συμπλήρωμα Ω3. Φυσικά, θα χρειαστεί χρόνος, εβδομάδες ίσως και μήνες, ώστε το δέρμα το δικό σας ή του παιδιού σας να επανέλθει, συνεπώς, έχετε υπομονή.

Βιταμίνες C, D και Ε. Η Βιταμίνη C βοηθάει ιδιαίτερα στην επούλωση του δέρματος, γι αυτό ξεκινήστε εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας με τη βοήθεια του ήλιου. Στις περιπτώσεις όμως που η βιταμίνη αυτή είναι σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψής της μέσω συμπληρώματος, την δόση του οποίου είναι καλό να την ορίσετε με τον γιατρό σας. 

Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα. Βρίσκεται στο λάδι ελιάς, καρπών ή σπόρων. Προτιμήστε γενικά το λάδι από τέτοιες πρώτες ύλες, έναντι του βούτυρου. 

 

Διατροφικό ημερολόγιο

Όπως είπαμε η εμφάνιση του εκζέματος μπορεί να συνδέεται με κάποιες τροφές. Είναι καλό να κρατήσετε ένα διατροφικό ημερολόγιο για ένα διάστημα περίπου 15 ημερών, για να διαπιστώσετε εάν και με ποιες τροφές μπορεί να συνδέεται η εμφάνισή του. Εφόσον εντοπίσετε την τροφή αυτή, βγάλτε τη από τη διατροφή σας και η επιδερμίδα σας θα επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Πρώτα και κύρια όμως θα πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας για να συμφωνήσετε τι ακριβώς θα κάνετε, αλλά και ποια θεραπεία εκτιμάται ως η πιο κατάλληλη, σε περίπτωση που απαιτείται. 

 

Ποια είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα;

Γάλα. Συνήθως το αγελαδινό γάλα προκαλεί αλλεργίες. Ωστόσο, μπορεί και το πρόβειο και το κατσικίσιο να πυροδοτήσουν αλλεργίες. 

Εσπεριδοειδή, ντομάτες. Αυτά τα πολύτιμα φρούτα είναι πολύ πιθανόν σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλέσουν αλλεργία, λόγω της οξύτητάς τους. 

Αυγό. Είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα και συνδέονται με το έκζεμα. 

Πίνατς, ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί που προέρχονται από δέντρα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στον οργανισμό. 

Γλουτένη. Η δυσανεξία σ' αυτή την ουσία μπορεί να περιλαμβάνει και το έκζεμα στα συμπτώματά της. 

Συντηρητικά, χρωστικές. Πρόκειται για χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα αλλεργιογόνα, συνεπώς για ορισμένους αποτελούν έναν παραπάνω λόγο να αποφεύγονται.

πηγή: Οικογενειακή Διατροφή, Jane Clarke, DK Books

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!