Vegan σούπα με παντζάρι και φινόκιο !
Εάν είστε φαν της σούπας και σε γενικά συμπαθείτε το παντζάρι, τότε αυτός ο συνδυασμός παντζαριών, φινόκιο μαζί με κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά, θα σας ενθουσιάσει.
Μάλιστα, αφού από δω και μπρος τα παντζάρια λόγω εποχής θα τα βρίσκουμε λίγο πιο εύκολα, ας γνωρίζουμε ότι:
- Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο.
- Το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.Μια καλά μελετημένη βήτα – ξανθίνη είναι η βουλγαξανθίνη. Τόσο η βητανίνη όσο και η βουλγαξανθίνη περιέχονται στα παντζάρια και παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
- Έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ έδειξε ότι, ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας έτσι ώστε να γυμναζόμαστε κατά 16% περισσότερο.
- Ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ειδικότερα, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει με την μετατροπή του νιτρικού άλατος (με το σάλιο) σε νιτρώδες άλας.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ – για τη σούπα
1 κρεμμύδι
θυμάρι
1 σκ. Σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. φινόκιο
300 γρ. πατάτες
ξύσμα, από 1 λεμόνι
600 γρ. παντζάρια
50 γρ. κρασί λευκό
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι - πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικό ό,τι δε μας αρέσει)
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
κανέλα
γαρίφαλο
αμύγδαλο φιλέ
μάραθο
πιπέρι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
1.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτουμε το θυμάρι και το σκόρδο.
2. Στο μεταξύ, κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τα φύλλα του μάραθου, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Τον μάραθο τον αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
3. Ετοιμάζουμε την πατάτα σε κυβάκια και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα μας στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα από λεμόνι, τα παντζάρια, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30’ με 40’, έχοντας καλύψει με το καπάκι την κατσαρόλα μας.
5. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ τη σούπα μέχρι να έχουμε πάρει μια λεία και βελούδινη υφή. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε ελάχιστο καυτό νερό και ξαναχτυπάμε.
6. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε μέχρι να πήξει και να έχει την υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά – κανέλα και γαρίφαλο – ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
7. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ, γαρνιρισμένη με την κρέμα, αμύγδαλο φιλέ, μάραθο, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official