ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Ποια τρόφιμα αποφεύγω στην εγκυμοσύνη;

Η έκθεση σε τροφιμογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου. Και για να γίνουμε σαφείς μιλάμε για λοιμώξεις που προκαλούνται, κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με παθογόνα βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. 

Λόγω της αυξημένης παραγωγής προγεστερόνης, η κυτταρική ανοσία – δηλαδή ο κύριος μηχανισμός δράσης έναντι των τροφιμογενών λοιμώξεων – σε μια έγκυος γυναίκα είναι μειωμένη. Συνεπώς, η εγκυμονούσα καθίσταται περισσότερο εκτεθειμένη και ευάλωτη στις λοιμώξεις αυτές.

Σίγουρα, πολλές γυναίκες που έχουν περάσει αυτό το στάδιο της ζωής τους ή το διανύουν τώρα, θα έχουν ακούσει για την τοξοπλάσμωση, τη λιστερίωση ή τη λοίμωξη από σαλμονέλα, οι οποίες αποτελούν τρεις από τις συχνότερες και πιο σημαντικές λοιμώξεις κατά την κύηση. Οι συνέπειες έκθεσης σ’ αυτά τα παθογόνα είναι ο πρόωρος τοκετός, η αποβολή και η συγγενής λοίμωξη του εμβρύου (στην περίπτωση της τοξοπλάσμωσης).

Συμβουλές πρόληψης

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε μία οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη;

  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Οπωσδήποτε πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, ιδιαίτερα των ωμών, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα, καθώς και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Να επιμένουμε στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, και στον καθαρισμό των νυχιών.
  • Πλένουμε λαχανικά και φρούτα τόσο ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα χώματος.
  • Καθαρίζουμε καλά τον πάγκο εργασίας και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χειρισμού ωμών τροφίμων.
  • Όταν τρώμε έξω (ή εκτός σπιτιού μας γενικά) ρωτάμε ένα το φαγητό μας περιέχει ωμά συστατικά (πχ. Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά). Αν ναι, επιλέγουμε κάτι διαφορετικό. Ζητάμε καλά ψημένο ή μαγειρεμένο το φαγητό, ενώ δεν καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα αν δε γνωρίζουμε πώς έχουν πλυθεί.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει γάτα στο χώρο μας, αποφεύγουμε να καθαρίζουμε τα απορρίματά της. Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, φοράμε γάντια και, στη συνέχεια, πλενόμαστε καλά.

 Στα τρόφιμα που συνίστανται να αποφεύγουμε, λόγω της πιθανής μόλυνσης από λιστέρια, εντάσσονται τα εξής:

  • Μαλακά τυριά, ιδιαίτερα αν έχουν παρασκευαστεί από μη παστεριωμένο γάλα. (Αν είναι πλήρως μαγειρεμένα μπορούν να καταναλωθούν).
  • Συσκευασμένα τριμμένα τυριά.
  • Αλλαντικά και πατέ, καθώς και μη καλοψημένο κρέας.
  • Ωμά όστρακα, ωμά ψάρια (σούσι), καπνιστά ψάρια.

 

Βασική πηγή πληροφοριών: Διατροφικοί οδηγοί, http://www2.keelpno.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!