ΚΟΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Κοιμήστε τα παιδιά σας το μεσημέρι, κάνει καλό!

«Ο ύπνος θρέφει τα μωρά» λέει μια παλιά ελληνική παροιμία. Φυσικά, αυτό δεν είναι μόνο μια παροιμία ή σχήμα λόγου, καθώς έχουν αποδειχθεί επιστημονικά οι ευεργετικές συνέπειες που έχει ο ύπνος στην ανάπτυξη των παιδιών. Ο δε μεσημεριανός ύπνος, δεν ξεκουράζει μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό, βοηθώντας τα παιδιά να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις


Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει μια νέα αμερικανοκινεζική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep», η οποία πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνια - Ιρβάιν

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο 30 έως 60 λεπτών, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, ανώτερη ακαδημαϊκή επίδοση και μειωμένα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Έως τώρα οι έρευνες ασχολούνταν κυρίως με τις συνέπειες που έχει η έλλειψη ύπνου, ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο στις ΗΠΑ, ακόμα και για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου συνεχίζει να τηρείται στην Κίνα. Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από την κινεζική μελέτη «China Jintan Cohort Study», η οποία ξεκίνησε το 2004 τη συλλογή πληροφοριών από την παιδική έως την εφηβική ηλικία. 

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς το βράδυ τα πήγαιναν καλύτερα στα μαθήματα. Τώρα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά της έκτης δημοτικού που κοιμούνται μέσα στην ημέρα, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο κατά 7,6%. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 2.928 παιδιά τετάρτης έως έκτης δημοτικού.

Ο Άντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, δέκα έως δώδεκα ετών, που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα».

Η Σάρα Μέντνικ, ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σημείωσε πως αν και πολλές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη πεδίου σχετικά με τη θετική επίδραση του ύπνου μέσα στην ημέρα για τα παιδιά

«Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά, καλό είναι να αυξηθεί η ανάπαυση εντός της ημέρας. Εκτός του ότι δεν κοστίζει τίποτα, κρατά και τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, που έχουν αμφιλεγόμενο αντίκτυπο σε αυτά», ανέφερε η Τζάνγκον Λιου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. 

 

Η σωματική άσκηση βοηθά τον ύπνο των νέων

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέδειξε ότι οι αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα, επιδρούν στην ποιότητα και στην ποσότητα του ύπνου από το πρώτο κιόλας βράδυ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ασκούνταν περισσότερο από ό,τι συνήθως, κοιμούνταν νωρίτερα, περισσότερο και καλύτερα εκείνη τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας οι έφηβοι κοιμήθηκαν 18 λεπτά νωρίτερα, δέκα λεπτά περισσότερο και είχαν περίπου 1% καλύτερη διατήρηση του ύπνου τους εκείνη τη νύχτα. Αντιθέτως, όσοι νέοι είχαν περισσότερο καθιστική δραστηριότητα εκείνη την ημέρα, είχαν και χειρότερο ύπνο το ίδιο βράδυ. Δηλαδή, κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν πιο αργά, συνολικά όμως είχαν κοιμηθεί λιγότερο.

Η σημασία αυτής της έρευνας είναι ότι είναι η πρώτη που μετρά τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης ή της καθιστικής ζωής στον ύπνο μέρα με τη μέρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 417 έφηβοι 15 ετών, οι οποίοι φορούσαν ειδικούς  μετρητές στους καρπούς και στους γοφούς τους, για να μετρήσουν τον ύπνο και τη σωματική άσκηση για μία εβδομάδα. 

Πέρα από τη συσχέτιση που προέκυψε ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και στον ύπνο, φάνηκε επίσης ότι ο ύπνος επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα την επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ξυπνούσαν αργότερα ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν περισσότερο καθιστική συμπεριφορά, με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω έλλειψης ευκαιριών

Ο επικεφαλής ερευνητής Ορφέου Μπάξτον, καθηγητής Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιιο της Πενσιλβάνια, υπογράμμισε ότι όταν ξυπνάμε πιο αργά είναι λογικό να έχουμε λιγότερο χρόνο, τόσο για σωματική άσκηση όσο και για καθιστικές συνήθειες.

πηγή: academic.oup.com/sleep/advance-article-abstract, www.nature.com

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!