Η ύπαιθρος το "φάρμακο" για την άνοια

Η ύπαιθρος το "φάρμακο" για την άνοια

Αρκετά συχνά οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν ψυχιατρικά συμπτώματα όπως επιθετικότητα και ανησυχία, για τα οποία η συνηθισμένη μέθοδος θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η άνοια δεν είναι μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν απώλεια της μνήμης, της πνευματικής λειτουργίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν γενικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες νευρολογικές παθήσεις.

 

Σοβαρές παρενέργειες από τα ψυχοφάρμακα

Η συνηθισμένη φαρμακευτική μέθοδος είναι η χορήγηση αντιψυχωσικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η επιθετικότητα, η ανησυχία, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις.

Δυστυχώς, τα αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ηλικιωμένους με άνοια, όπως παραδέχεται η ίδια η συμβατική ιατρική.

Εκτός από την πρόκληση σοβαρών παρενεργειών, η φαρμακευτική αγωγή φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματική, συγκρινόμενη με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως είναι οι υπαίθριες δραστηριότητες και το μασάζ.

 

Το καλύτερο φάρμακο είναι η ύπαιθρος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» έδειξε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν πιο αποτελεσματικές από τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων για την θεραπεία των ψυχιατρικών συμπτωμάτων όπως η επιθετικότητα.

Αντίστοιχα, για τους ασθενείς που εμφάνιζαν φυσική υπερδιέγερση (ανησυχία), το μασάζ και η θεραπεία μέσω του αγγίγματος παρουσίασαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο του Τορόντο «Saint Michael's» και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, αμφότερα στον Καναδά.

«Η άνοια προσβάλλει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς που ζουν με τη νόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως άγχος, ανησυχία και επιθετικότητα», δήλωσε η Τζένιφερ Βατ, ερευνήτρια του Νοσοκομείου «Saint Michael's».

Στην έρευνα εξετάστηκαν 23.143 άνθρωποι με άνοια, με βάση τις φαρμακευτικές και τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της επιθετικότητας και της ανησυχίας.

 

Απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση

Ένα σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, το οποίο έρχεται να ενισχύσει την χρησιμότητα των μη θεραπευτικών παρεμβάσεων, είναι ότι τα τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας δεν θα πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση, αλλά μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Η δρ Σάρον Στράους, διευθύντρια του προγράμματος «Knowledge Translation» του «Saint Michael’s» και γενετίστρια στο ίδιο νοσοκομείο, εκτίμησε ότι «η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή και στην εμπειρία του». Κατά την ίδια, η μελλοντική έρευνα πρέπει να ερευνήσει κατά πόσο τα ατομικά χαρακτηριστικά των ασθενών επηρεάζουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισήμαναν τη σημασία που μπορεί να έχει μια θεραπευτική προσέγγιση, η οποία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

 

Πηγή:

Jennifer A. Watt, Zahra Goodazi et al, (2019), Comparative Efficacy of Interventions for Aggressive and Agitated Behaviors in DementiaA Systematic Review and Network Meta-analysis, Annals of Internal Medicine.

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!