Farinata: Το ψωμί χωρίς γλουτένη από τη γειτονική Γένοβα

Farinata: Το ψωμί χωρίς γλουτένη από τη γειτονική Γένοβα

Κάποιοι λένε ότι τις πρώτες farinatas ίσως να τις εμπνεύστηκαν Ρωμαίοι στρατιώτες, οι οποίοι πάνω στο καθήκον (και στη διατροφική τους ανάγκη) έφτιαξαν με ρεβυθάλευρο και νερό κάτι σε μορφή πίτας.

Άλλοι δε συμφωνούν με αυτή τη θεωρία, σίγουρα όμως συνδέουν τη farinatas με την πόλη της Γένοβας, και με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Ας δούμε όμως ακριβώς για τι γεύμα πρόκειται και γιατί αξίζει να το δοκιμάσουμε, αλλά και να εμπνευστούμε από τις διατροφικές προτάσεις των έμπειρων γειτόνων μας.

 

Πρόκειται για τηγανιτές πίτες από ρεβυθάλευρο, τις οποίες εδώ θα τις συνοδεύσουμε με pesto βασιλικού, κόκκινα κρεμμύδια και δεντρολίβανο.

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

 

για τις farinatas

1 λίτρο ανθρακούχο νερό

2 κ.γ. αλάτι

300 γρ ρεβυθάλευρο κοσκινισμένο

100 ml ελαιόλαδο

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδια

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

 

για το pesto βασιλικού

50 γρ κουκουναρόσποροι

50 γρ παρμεζάνα τριμμένη

1 σκ σκόρδο λιωμένο

80 γρ φύλλα βασιλικού

120 ml ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ της συνταγής μας

 

1. Ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το ρεβυθάλευρο και 1,5 κουταλιά ελαιόλαδο. Χτυπάμε με σύρμα το μείγμα, έως ότου έχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Το αφήνουμε στην άκρη για 4-5 ώρες (ή όλη τη νύχτα) για να ξεκινήσει η ζύμωση.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C για να τον έχουμε έτοιμο για τις farinata, και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα pesto. Αρχικά ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι για να καβουρδίσουμε τους κουκουναρόσπορους, μέχρι να ροδίσουν. Κρατάμε λίγους στην άκρη εάν θέλουμε για γαρνίρισμα.

3. Τους υπόλοιπους σπόρους τους χτυπάμε στο multi μαζί με την παρμεζάνα, το σκόρδο, τα φύλλα βασιλικού και λίγο αλάτι και πιπέρι. Σταδιακά προσθέτουμε ελαιόλαδο, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.

4. Για να παρασκευάσουμε τις farinatas χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τηγάνι (κατάλληλο και για το φούρνο), το οποίο ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο από το χυλό στο τηγάνι και ανακινούμε το σκεύος να απλωθεί η ζύμη.

5. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε από το πάνω μέρος το λεπτά κομμένο σε φέτες κρεμμύδι μας και το δεντρολίβανο. Βάζουμε τη farinata στο φούρνο για 10-12 λεπτά.

6. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στρώνοντας στην επόμενη 4-5 κουταλιές από τη σάλτσα pesto και γαρνίρετε με τους ολόκληρους κουκουναρόσπορους.

 

Δοκιμάστε λοιπόν ότι σας αρέσει και στείλτε μας τα σχόλια σας, αλλά και τις ιδέες σας για άλλες vegan γευστικές και μυρωδάτες farinatas!

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!