Πώς να φτιάξετε γρήγορα ένα νόστιμο γουακαμόλε!

Πώς να φτιάξετε γρήγορα ένα νόστιμο γουακαμόλε!

Φτιάξτε εύκολα γουακαμόλε για να απογειώσετε τα φαγητά σας.

Μία από τις πιο φημισμένες μεξικάνικες σάλτσες είναι το γουακαμόλε, που αποτελεί ένα γευστικό συνοδευτικό για πολλά πιάτα.

Το γουακαμόλε εκτός από γευστικό είναι και υγιεινό, αφού το κύριο συστατικό του είναι το αβοκάντο, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο.

Η σάλτσα αυτή παρασκευαζόταν από τους Αζτέκους αρκετούς αιώνες πριν το μεξικάνικο φαγητό γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στη γλώσσα των Αζτέκων η οποία αποκαλείται νάουατλ, η λέξη āhuacamolli σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο.

Εκτός από πολτοποιημένο αβοκάντο και αλάτι, σε αρκετές συνταγές προσθέτουν ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμό λάϊμ, τσίλι, γιαούρτι, κ.α.

 

Πόσο θρεπτικό είναι;

Το γουακαμόλε έχει όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του αβοκάντο. Αν, μάλιστα, προσέξετε τις ποσότητες, μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το φρούτο.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Ορισμένα άλλα συστατικά του έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Πώς θα το καταναλώσετε;

Το κλασικό αυτό μεξικάνικο ντιπ μοιάζει με αλοιφή και μπορεί να προσφέρει νοστιμιά σε μια σαλάτα. Μάλιστα, ταιριάζει με διάφορα λαχανικά, από τα ντοματίνια μέχρι τα καρότα και το σέλερι.

Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει ένα ωραίο συνοδευτικό για το κοτόπουλο ή το ψάρι, δίνοντας τους μια ελαφρώς πιο πικάντικη και λιπαρή γεύση.

Εάν πάλι θέλετε να απολαύσετε περισσότερο τη γεύση του χωρίς προσμείξεις με άλλα φαγητά, μια καλή ιδέα είναι να το φάτε μαζί με τραγανά τορτίγιας.

Το μυστικό για καλό γουακαμόλε βρίσκεται στο αβοκάντο. Εάν δεν έχει ωριμάσει, ούτε θα πολτοποιηθεί καλά, ούτε θα έχει τη σωστή γεύση.

 

Τι θα χρειαστείτε;

Για τέσσερα άτομα θα χρειαστείτε

  • 2 ώριμα αβοκάντο,
  • 1 μικρό κρεμμύδι,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • 4 κουταλιές του γλυκού λάιμ ή λεμόνι,
  • 1 καυτερή πιπεριά και αλάτι
  • προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κόλιανδρο 

Συνήθως για αυτή τη δοσολογία αρκεί μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Όμως, επειδή το αλάτι είναι ένα καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, καλό θα είναι να δοκιμάσετε το μείγμα και να χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε αλάτι. Η δοκιμή θα πρέπει να γίνει αφού έχουν κάτσει τα υλικά, για να μην σας ξεγελάσει στη γεύση.

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αβοκάντο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και το πολτοποιούμε με το πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να ανακατέψετε καλά όλα τα υλικά. Το μείγμα δεν χρειάζεται να έχει λιώσει τελείως, για να καταλαβαίνετε την αίσθηση του αβοκάντο.

 

Βιβλιογραφία:

Α. Ο. Jinadu, B. A. Orhevba, (2001), Determination of Physio-Chemical Properties and Nutritional Contents of Avocado Pear (Persea Americana M.), Vol 1, Academic Research International, http://www.savap.org.pk/journals/ARInt./Vol.1(3)/2011(1.3-38).pdf. 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!